facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Τσίμπημα από μωβ μέδουσα ένα απλό μυστικό για να το αντιμετωπίσεις

featured_image

Ξέρεις πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα από μια μωβ μέδουσα με αποτελεσματικό τρόπο. Στο νέο άρθρο από την ομάδα του Dpharmacy θα μάθεις πως να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα μαζί με ένα απλό μυστικό που θα σε ανακουφίσει!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες γεγονός που κάτι σημαντική την πρόληψη και την ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος από μωβ μέδουσα. 

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις πως να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα μαζί με ένα απλό μυστικό που θα σας ανακουφίσει. 

 

 Περιεχόμενα:

 

  

Η Pelagia noctiluca ή Purple Jellyfish θεωρείται η πιο σημαντική μέδουσα που τσιμπάει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τόσο τα πλοκάμια του όσο και το κουδούνι καλύπτονται από κνιδοκύτταρα (κύτταρα που τσιμπούν) και ακόμη και πρόσφατα νεκρά, λανθάνοντα άτομα μπορούν να τσιμπήσουν.

 

Το τσίμπημα προκαλεί πόνο που συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες, τοπική ερυθρότητα, πρήξιμο και εξάνθημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνο και δεν υπάρχουν γνωστά θύματα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο γενικά και περιλαμβάνουν ζάλη, έμετο και διάρροια. Ξαφνικά επαναλαμβανόμενα δερματικά εξανθήματα μπορεί να συμβούν χρόνια αργότερα.

 

Σπάνια, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και να αφήσει σημάδια ή υπερμελάγχρωση στο δέρμα που μπορεί να παραμείνουν για χρόνια μετά την επαφή.

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy Κρέμες και Αλοιφές για τα τσιμπήματα!

 

 

 

Συμπτώματα που προκαλούνται από μωβ τσίμπημα μέδουσας

 

Οι νηματοκύστεις προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα ερυθρότητα, οίδημα, κάψιμο καθώς και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

 

Τα συμπτώματα μετά την επαφή με το τσίμπημα της μέδουσας μπορεί να είναι:

 

  • Πόνος σαν κάψιμο
  • Συχνά έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνιση αποτυπώματος μέδουσας σε μέρος του δέρματός σας
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια.

 

Σε περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων - κάτι που συμβαίνει σπάνια - όπως: υπόταση, βραχνάδα, συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα, εκτεταμένο εξάνθημα, διαταραχές επικοινωνίας-συνείδησης, έμετος, είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους κολυμβητές να πάνε στην παραλία με ένα μικρό κιτ που περιέχει είδη πρώτων βοηθειών όπως σόδα μαγειρική,αντιαλλεργικό τζελ ή κρέμα κορτιζόνης.

 

 

Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

 

 Σε περίπτωση που βιώσετε τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για την προστασία και την αντιμετώπιση. 

 

  1. Βγείτε από τη θάλασσα σε ασφαλές μέρος στην παραλία
  2. Πλύσιμο με άφθονο θαλασσινό νερό
  3. Αφαιρέστε τα υπολείμματα των μεδουσών με ένα τσίμπημα ή μια πιστωτική κάρτα – Ποτέ με τα χέρια.
  4. Τι βοηθάει: πάγος, σόδα φαγητού 1:1,παυσίπονα και κρέμα κορτιζόνης
    • Μπορείτε να εφαρμόσετε στον τραυματισμό μια πάστα από 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα + 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό νερό. Απλώστε το προσεκτικά στην πληγή και αφήστε εκεί για λίγα λεπτά.
  5. Κρέμα κορτιζόνης σε ήπιο εξάνθημα για τις επόμενες μέρες
  6. Ελέγξτε με έναν δερματολόγο εάν το εξάνθημα επιμένει ή μεγαλώνει ή εάν έχει πληγές.
  7. Πηγαίνετε στα επείγοντα εάν υπάρχουν συστηματικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, βραχνάδα ή γενική ενόχληση

 

 

Το απλό μυστικό που ανακουφίζει τον πόνο με φυσικό τρόπο

 

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες. Ένας από τους πιο απλούς και λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης τους τσιμπήματος από μωβ μέδουσα είναι η χρήση μαγειρικής σόδας

 

Ο συνδυασμός θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις του τσιμπήματος. Συγκεκριμένα μπορείτε να εφαρμόσετε στον τραυματισμό μια πάστα από 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα + 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό νερό. Απλώστε το προσεκτικά στην πληγή και αφήστε εκεί για λίγα λεπτά.

 

 Η μαγειρική σόδα είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος από μωβ μέδουσα!

 

 

Τι να αποφύγεις στην αντιμετώπιση ενός τσιμπήματος 

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα είναι σημαντικό να αποφύγετε κατά τη χρήση στην πληγή:

 

  • Νερό από ταμπλέτα ή μπουκάλι, ξύδι, αλκοόλ, αμμωνία
  • Τρίψιμο με άμμο ή πετσέτα θαλάσσης
  • Ζεστοί και συμπιεστικοί επίδεσμοι

 

 

Επιλέγοντας μια μωβ παραλία χωρίς μέδουσες

Παρακαλούνται οι πολίτες να ελέγχουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε παραλία. Οι άνεμοι πρέπει να πνέουν αντίθετα από την παραλία προς την ανοιχτή θάλασσα. Δηλαδή: αν η παραλία έχει θέα προς το Νότο, τότε για να μειωθεί η πιθανότητα μεδουσών οι άνεμοι πρέπει να πέφτουν από βορρά, ώστε οι κυματισμοί που δημιουργεί να τους απομακρύνουν από την παραλία.

 

Εάν υπάρχει πλαγκτόν σε παραλία, συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν το κολύμπι, γιατί οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν. Τα κνιδοκύτταρα της μέδουσας, τα εξειδικευμένα κύτταρα που χρησιμοποιούν κυρίως για τη σύλληψη της λείας τους είναι μικρά και διάφανα αλλά μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα σε μήκος.

 

Εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μωβ μέδουσες σε παραλία, τότε συνιστάται στους πολίτες να μην κινδυνεύουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους διττανθρακική σόδα, κάποια αντιισταμινική κρέμα ή κάποια αλοιφή κορτιζόνης που μπορεί να προμηθευτεί από οποιοδήποτε φαρμακείο.

 

Στην πραγματικότητα, αυτές είναι συχνά εκατομμύρια μικροσκοπικές μέδουσες αόρατες στο μάτι, καθώς το μέγεθός τους είναι συχνά το πολύ 1 ή 2 χιλιοστά και οι άνθρωποι έχουν φαγούρα κολυμπώντας στο νερό.

 

 

Συνοπτικά βήματα αντιμετώπισης τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

 

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας σε αναλογία 1:1 για 2 λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει μέσα στο δέρμα.

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy Κρέμες και Αλοιφές για τα τσιμπήματα!

← Previous Next →