facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Ηλιακό έγκαυμα: πώς θα το αντιμετωπίσεις

featured_image

Ηλιακό Έγκαυμα: πρόληψη και αντιμετώπιση. Tί είναι το ηλιακό έγκαυμα, ποια είναι τα σημάδια του, ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το δέρμα και πώς θα προστατευτείς από ένα ηλιακό έγκαυμα! Διάβασε τώρα το νέο μας άρθρο και προστάτευσε το δέρμα σου!

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για το ηλιακό έγκαυμα, τί είναι το ηλιακό έγκαυμα, ποια είναι τα σημάδια του, ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το δέρμα και πώς θα προστατευτείς από ένα ηλιακό έγκαυμα!

 

 

Περιεχόμενα

 

 

Τί είναι το ηλιακό έγκαυμα;

 

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού στη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Καθοριστικός παράγοντας είναι η μελανίνη, μια ουσία που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα του και το προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Η μελανίνη σκουραίνει το απροστάτευτο δέρμα σας που εκτίθεται στον ήλιο. Η ποσότητα μελανίνης που παράγει ο οργανισμός καθορίζεται γενετικά, γι' αυτό μερικοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο ενώ άλλοι μαυρίζουν. Και τα δύο είναι σημάδια κυτταρικής βλάβης στο δέρμα. Για άτομα με λιγότερη μελανίνη, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο, το γνωστό σε όλους ηλιακό έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να έχουν διάφορους τύπους με ήπια έως και πολύ σοβαρά και επώδυνα συμπτώματα.

 

Μετά το ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα κύτταρα. Μην προσπαθήσετε ποτέ να ξεφλουδίσετε το δέρμα μόνοι σας, αφήστε το να ξεφλουδίσει φυσικά.

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα προϊόντα για τα ηλιακά εγκαύματα!   

 

 

Τί πρέπει να ξέρεις για το ηλιακό έγκαυμα;

 

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα: Ο τύπος δέρματος καθορίζει την ευαισθησία σας, συνεπώς άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αλλά ο καθένας μπορεί να καεί!

 

Ακόμη και χωρίς έγκαυμα, η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ακόμα κι αν είστε μαυρισμένοι ή ο τύπος του δέρματός σας είναι σκούρος και το δέρμα σας δεν κοκκινίζει, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

 

Ο δείκτης UV είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας: Ο ήλιος ποικίλλει σε ένταση ανά εποχή, ώρα της ημέρας και γεωγραφική θέση. Ένας υψηλός δείκτης UV σημαίνει ότι το απροστάτευτο δέρμα θα καεί πιο γρήγορα ή πιο σοβαρά. Να είστε προσεκτικοί, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες ,όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Αλλά ακόμα και όταν ο δείκτης είναι χαμηλός, ο κίνδυνος παραμένει. Προστατέψτε τον εαυτό σας κάθε μέρα του χρόνου, καθώς μπορείτε να καείτε σε μια συννεφιασμένη μέρα.Να είστε προσεκτικοί ακόμα και όταν ο ήλιος δεν λάμπει. Έως και το 80 τοις εκατό των ακτινών UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

 

Τέλος,κάθε έγκαυμα , όσο ήπιο κι αν είναι, είναι σημάδι τραυματισμού στο δέρμα σας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.

 

 

Ποια είναι τα σημάδια του ηλιακού εγκαύματος;

Όταν παθαίνεις ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σου κοκκινίζει και πονάει. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, μπορεί να εμφανίσετε οίδημα και φουσκάλες στο δέρμα σας. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν να έχετε γρίπη, πυρετό, ρίγη, ναυτία, πονοκέφαλο και αδυναμία.

 

Λίγες μέρες αργότερα, το δέρμα σας θα αρχίσει να ξεφλουδίζει  καθώς το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα από τον ήλιο κύτταρα.

 

Ποιοι είναι οι τύποι ηλιακών εγκαυμάτων;

Τα ηλιακά εγκαύματα κατηγοριοποιούνται με βάση τη σοβαρότητα της βλάβης του δέρματος. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ηλιακών εγκαυμάτων περιλαμβάνουν:

 

Ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού: Βλάβη στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας. Αυτό συνήθως θεραπεύεται από μόνο του σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα.

Ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού: Βλάβη στο εσωτερικό στρώμα του δέρματός σας (χόριο). Αυτό μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επουλωθεί και μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία.

Hλιακό έγκαυμα τρίτου βαθμού. Αυτός ο τύπος ηλιακού εγκαύματος:

  • Βλάπτει σοβαρά όλα τα στρώματα του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένου του στρώματος λίπους κάτω από το δέρμα.
  • Μπορεί να καταστρέψει τις νευρικές απολήξεις.
  • Απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Τα ηλιακά εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι πολύ σπάνια. Μπορεί να συμβούν αν κοιμηθείτε στον ήλιο για πολλές ώρες, τα περισσότερα ωστόσο εγκαύματα τρίτου βαθμού προκύπτουν από χημικό έγκαυμα ή φωτιά.

  

 

Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy προϊόντα για ηλιακά εγκαύματα στις καλύτερες τιμές της αγοράς! 

 

 

Πώς να ανακουφιστείτε από το ηλιακό έγκαυμα;

 

Η θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταπραΰνει το κοκκινισμένο δέρμα και να απαλύνει τον πόνο.

 

Μερικές σπιτικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα είναι οι εξής:

 

Κομπρέσες.

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο δέρμα σας ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο για να απαλύνετε το έγκαυμα.

 

Κρέμες ή τζελ.

Για να αφαιρέσετε το τσούξιμο και τον κνησμό από το ηλιακό έγκαυμα, χρησιμοποιήστε μια κρέμα ή τζελ που να περιέχει συστατικά όπως:

  • Έλαιο μέντας
  • Αλόη -- Χρησιμοποιήστε 90% τζελ αλόης βέρα ή το χυμό που στύβεται απευθείας από το φυτό αλόης. Κάθε τροπική κουλτούρα χρησιμοποιεί την αλόη βέρα ως θεραπεία για τα ηλιακά εγκαύματα. Καταπραΰνει το κατεστραμμένο δέρμα επειδή είναι αντιφλεγμονώδηςς και μπορεί να αποτρέψει την εμβάθυνση του εγκαύματος.

 

Εάν δεν έχετε τίποτα από αυτά, εφαρμόστε μια ενυδατική λοσιόν που δεν περιέχει αλκοόλ.

Αν ψύξετε πρώτα την κρέμα θα είναι ακόμη καλύτερη η αίσθηση στο καμένο από τον ήλιο δέρμα σας.

 

ΜΣΑΦ. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να ανακουφίσουν το πρήξιμο και τον πόνο από ηλιακά εγκαύματα σε όλο το σώμα σας.

 

Μείνετε ενυδατωμένοι.

Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά για να μην αφυδατωθείτε.

 

Αποφύγετε τον ήλιο.

Μέχρι να επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα, μείνετε μακριά από τον ήλιο.

 

 

Ανακάλυψε στο online φαρμακείο τα καλύτερα προϊόντα για τα εγκαύματα την ανάπλαση και την επανόρθωση του δέρματος.

 

 

Βιταμίνη D.

Σύμφωνα με έρευνες η λήψη έως και 200.000 IU βιταμίνης D από το στόμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φλεγμονής του ηλιακού εγκαύματος.

 

Ίσως μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το ηλιακό έγκαυμα. Αλλά καλέστε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα πιο σοβαρά σημάδια ηλιακού εγκαύματος:

 

  • Υψηλός πυρετός
  • Κρυάδες
  • Έντονους πόνους
  • Πονοκέφαλο
  • Φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα που καλύπτουν το 20% ή περισσότερο του σώματός σας, όπως ολόκληρο το στήθος και η κοιλιά σας.
  • Ξηροστομία, δίψα, μειωμένη ούρηση, ζάλη και κόπωση, τα οποία είναι σημάδια αφυδάτωσης.

 

Επίσης, εάν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι, εξόγκωμα, κηλίδα ή σπίλο που αλλάζει, μεγαλώνει ή αιμορραγεί, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνά θεραπεύσιμος όταν διαπιστωθεί έγκαιρα.

 

 

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα;

Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να διατηρήσετε το δέρμα σας ασφαλές όταν είστε έξω.

 

1)Προστατευτείτε τις ώρες που ο ήλιος είναι έντονος.Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Εάν δεν μπορείτε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον παραμείνετε σε σκιερά σημεία.

 

2)Φορέστε τα σωστά ρούχα. Όταν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, να φοράτε αντηλιακά ρούχα, όπως:

 

  • Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο
  • Μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι
  • Γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας έχει, τόσο το καλύτερο.

 

3)Το αντηλιακό πρέπει να έχει SPF τουλάχιστον 30. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την εφαρμογή αντηλιακού:

 

Εφαρμόστε αντηλιακό περίπου 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ακόμα και τις μέρες με συννεφιά γιατί οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Επαναλάβετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε πολύ ή κολυμπάτε.

Εάν φοράτε μακιγιάζ, εφαρμόστε πρώτα αντηλιακό και μετά βάλτε το foundation σας. Από μόνο του, το foundation δεν έχει το αντηλιακό ευρέος φάσματος που χρειάζεστε, ακόμα κι αν έχει κάποιον δείκτη προστασίας.

Μιλήστε με τον γιατρό σας. Συζητήστε τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

 

 

Συμπέρασμα

Το δέρμα μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα θα επουλωθεί, αλλά θα έχει γίνει πραγματική ζημιά. Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα σας θέτουν σε σημαντικό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η ηλιοθεραπεία αρέσει φυσικά σε όλους μας,  δεσμευτείτε όμως να προστατεύεστε από τον ήλιο κάθε μέρα, όλο το χρόνο!

← Previous Next →