facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Παιδική ατοπική δερματίτιδα αιτίες και θεραπεία

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις τι είναι η παιδική ατομική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, ποίες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης της και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις τι είναι η παιδική ατομική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, ποιες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισής της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.  

 

Περιεχόμενα:

 

 

Ανακάλυψε τώρα τα καλύτερα προϊόντα για την αντιμετώπιση της Ατοπικής δερματίτιδας

                                                                                                                                    Προσφορές φαρμακείου Dpharmacy.gr

 Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα ή εκζεμα

Η παιδική ατομική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι ένα πολύ συχνό νόσημα στα παιδιά, προσβάλλοντας τουλάχιστον το 10% των βρεφών. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα και συνήθως ξεκινά στις πρώτες εβδομάδες ή στους πρώτους μήνες της ζωής. Συχνά αναφέρεται και με τον όρο έκζεμα, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις χαρακτηριστικές βλάβες στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος όπως ερυθρότητα, ξηρότητα και απολέπιση, αλλά και την παρουσία έντονου κνησμού. Στα βρέφη η κύρια εντόπιση είναι στις παρειές και στο τριχωτό της κεφαλής, όπου εμφανίζεται ως έντονη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα).

 

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, σχηματίζονται φυσαλίδες και εφελκίδες που μπορεί να ορορρούν. Αν οι βλάβες επιμολυνθούν από κάποιο μικρόβιο, η κλινική εικόνα επιδεινώνεται περαιτέρω κι η αντιμετώπιση είναι δυσκολότερη.

 

Στην παιδική ηλικία, η εντόπιση του εκζέματος αφορά κυρίως στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων (το εσωτερικό του αγκώνα και πίσω από τα γόνατα), στους καρπούς, στον τράχηλο και στα βλέφαρα, ενώ οι βλάβες που επικρατούν είναι κυρίως ερυθρότητα, ξηρότητα, απολέπιση και μελάγχρωση, που προκαλείται από τον έντονο κνησμό.

 

 

Αιτίες εμφάνισης της παιδική ατοπικής δερματίτιδα

Παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν το έκζεμα ή την παιδική ατοπική δερματίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της ζέστης, αλλεργιογόνων (σκόνη, γύρη, μύκητες) και επαφής με ερεθιστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται σε σαπούνια, καθαριστικά και σε συνθετικά ή μάλλινα ρούχα
  • Απλές ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας
  • Πιο σοβαρές λοιμώξεις από βακτήρια ή από ιούς μπορεί να επιβαρύνουν το νόσημα. Βακτηριακές λοιμώξεις (κυρίως από σταφυλόκοκκο) μπορεί να επιμολύνουν τις εκζεματικές βλάβες, δίνοντας στο δέρμα μια εικόνα έντονης φλεγμονής με κιτρινωπή χροιά και πυορρούσες βλάβες. Στην περίπτωση αυτή, η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής είναι επιβεβλημένη. Μια σοβαρή ιογενής επιλοίμωξη του εκζέματος μπορεί να προκληθεί από τον ιό του απλού έρπητα, προκαλώντας εκτεταμένες κι επώδυνες βλάβες στο δέρμα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ειδική αντιική αγωγή.
  • Ξηρότητα του δέρματος από ανεπαρκή περιποίηση
  • Ψυχολογικό stress

 

 

 Βρες εδώ προϊόντα για την ατοπία, αφρόλουτρα και σαμπουάν για την ατοπική επιδερμίδα και κρέμες για τη φροντίδα του ατοπικού δέρματος 

 

 

Ποια η θεραπεία της παιδικής ατοπικής δερματίτιδας

Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την παιδική ατοπική δερματίτιδα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι ελέγχου αυτής. Η αντιμετώπιση του εκζέματος ή της παιδικής ατοπικής δερματίτιδας στηρίζεται στην καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην εφαρμογή τοπικά φαρμακευτικών σκευασμάτων (κορτικοστεροειδή και αναστολείς υποδοχέων καλσινευρίνης) για την αντιμετώπιση της φλεγμονής όταν αυτή είναι σε έξαρση.

 

Πολύ μεγάλη σημασία έχουν και γενικά μέτρα πρόληψης των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας, όπως μπάνιο σε θερμοκρασία σώματος, με προσθήκη υδρόφιλου λαδιού και χρήση υποαλλεργικού σαπουνιού, καθημερινή ενυδάτωση δέρματος με υποαλλεργικό γαλάκτωμα ή κρέμα, χρήση βαμβακερών υφασμάτων, αποφυγή χημικών απορρυπαντικών και τροφών με συντηρητικά και χρωστικές.

 

Επίσης, επί σύγχρονης παρουσίας τροφικής αλλεργίας που μπορεί να σχετίζεται με την έξαρση του εκζέματος δίνονται κατάλληλες διατροφικές οδηγίες, ενώ επί παρουσίας ευαισθητοποιήσεων σε αεροαλλεργιογόνα, λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με τη φύση των ευαισθητοποιήσεων αυτών.

 

 

Το online φαρμακείο Dpharmacy σου προτείνει Προϊόντα Για τη Βρεφική & Παιδική Φροντίδα

 

 

Προϊόντα για την αντιμετώπιση της Παιδικής ατοπικής δερματίτιδας

Το online φαρμακείο Dpharmacy σου προτείνει τα καλύτερα προϊόντα για την αντιμετώπιση της Παιδικής ατοπικής δερματίτιδας

 

Frezyderm Atoprel Emollient Cream Ενυδάτωση για Ατοπικό Δέρμα 150ml

Frezyderm Atoprel Emollient Cream Ενυδάτωση για Ατοπικό Δέρμα 150ml

 

Mustela Stelatopia Μαλακτικό Βάλσαμο Για Ατοπικές Επιδερμίδες 200ml

Mustela Stelatopia Μαλακτικό Βάλσαμο Για Ατοπικές Επιδερμίδες 200ml

 

La Roche Posay Lipikar Baume AP+M Κρέμα Για Το Ατοπικό Έκζεμα 400ml

La Roche Posay Lipikar Baume AP+M Κρέμα Για Το Ατοπικό Έκζεμα 400ml

 

 

 Intermed BabyDerm Dermatopia Bath Cream Ενυδατική Κρέμα Καθαρισμού Κεφαλής & Σώματος Για Ατοπικά & Πολύ Ξηρά Δέρματα 300ml

Intermed BabyDerm Dermatopia Bath Cream Ενυδατική Κρέμα Καθαρισμού Κεφαλής & Σώματος Για Ατοπικά & Πολύ Ξηρά Δέρματα 300ml

 

 

Πηγή πληροφοριών [1]

← Previous Next →