facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Γιατί στεγνώνει το στόμα μου;

featured_image

Έχετε παρατηρήσει ότι στεγνώνει το στόμα σας; Παρακάτω θα βρείτε απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς και πολλές.

  

Αν στεγνώνει το στόμα σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναζητάτε την αιτία και τον τρόπο αντιμετώπισης, τότε ενδέχεται να πάσχετε από ξηροστομία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει με απλά λόγια πως δεν παράγεται αρκετό σάλιο στη στοματική σας κοιλότητα. Η αίσθηση ξηρότητας στο στόμα, η ίδια αίσθηση στον λαιμό και η αίσθηση ότι κολλάει το στόμα είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αν παρατηρήσετε, είναι πιθανό να έχετε ξηροστομία, και να πρέπει να αναζητήσετε την ιατρική γνώμη ενός ειδικού.

 

Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τον ορισμό της ξηροστομίας, τα συμπτώματα που την προδίδουν, τις συνέπειες, τις αιτίες και τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

 

Τι είναι η ξηροστομία που στεγνώνει το στόμα;

 

Ξηροστομία είναι, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ιατρικός όρος για το ξηρό στόμα. Πρόκειται με απλά λόγια για την κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη επαρκούς παραγωγής σάλιου στο στόμα. Αξίζει να σημειωθεί πως το σάλιο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την στοματική υγεία μας καθώς τη διατηρεί και τη διασφαλίζει. Παράλληλα, επιτρέπει λειτουργίες όπως η μάσηση, η κατάποση, η ομιλία και η πρόληψη της τερηδόνας. Όπως μπορεί ήδη να έχετε διαπιστώσει, κάποια στιγμή της ζωής σας, η έλλειψη σάλιου δημιουργεί μία δυσφορία και μία ενοχλητική αίσθηση στο στόμα που δεν είναι ευχάριστη για κανέναν.

 

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας στείλουν στον γιατρό;

 

Το πιο προφανές σύμπτωμα της ξηροστομίας είναι η αίσθηση ξηρότητας και αφυδάτωσης στο στόμα. Η έλλειψη σάλιου μπορεί να κάνει την κατάποση της τροφής δυσκολότερη, καθώς χωρίς επαρκές σάλιο, η τροφή μπορεί να φαίνεται ξηρή, ειδικά αν πρόκειται για τροφές που απαιτούν πολλή ζύμωση. Οι άνθρωποι με ξηροστομία περιγράφουν μια δυσάρεστη ή μεταλλική γεύση στο στόμα τους που ενδέχεται να επηρεάσει την απόλαυση της τροφής. Επίσης, η ξηροστομία μπορεί να καταστήσει το στόμα λιγότερο «ολισθηρό», επιτρέποντας στα μικρά κομμάτια τροφής να κολλήσουν στα δόντια ή στο στόμα αλλά μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η τερηδόνα, η κακοσμία του στόματος, οι ερεθισμοί και οι λοιμώξεις. Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να σας βάλλουν σε σκέψεις είναι η απώλεια της γεύσης, τα σκασμένα χείλη και η δυσκολία στην ομιλία.

 

Ποιες μπορεί να είναι οι βαρύτερες συνέπειες της ξηροστομίας

 

Το μειωμένο σάλιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας τερηδόνας, ουλίτιδας και λοιμώξεων. Επιπλέον, πιθανή είναι η δυσκολία μάσησης και κατάποσης που μπορεί να οδηγήσει σε μία ανθυγιεινή διατροφή. Ας μην παραλείψουμε και το γεγονός πως η χρόνια ξηροστομία δημιουργεί στρες ενώ είναι πιθανό να καταλήξει στην κατάθλιψη λόγω της δυσφορίας.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που στεγνώνει το στόμα μας 

 

 dpharmacy - στεγνώνει το στόμα - γιατρός

 

Μία από τις πιο κοινές αιτίες ξηροστομίας είναι οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιυπερτασικών, αντιισταμινικών, αντικαταθλιπτικών και διουρητικών.

Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή σάλιου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο HIV / AIDS, το σύνδρομο Sjögren, ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες κ.α.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου ενδέχεται να εμφανίσουν βλάβη στους σιελογόνους αδένες με αποτέλεσμα την ξηροστομία.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών ή η υπερβολική εφίδρωση υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε προσωρινή ξηροστομία.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να παρατηρήσουν μειωμένη παραγωγή σάλιου.

 

Συμβουλές για να διαχειριστείτε την ξηροστομία

 

Η διαχείριση και η θεραπεία της ξηροστομίας έχουν ως κύριο στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων της που μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα για το άτομο που την αντιμετωπίζει. Σκοπός είναι να τη διαχειριστείτε αλλά και να την αντιμετωπίσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ακολουθώντας τις χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν.

Πιείτε άφθονο νερό όλη την ημέρα προκειμένου να διατηρήσετε το στόμα σας ενυδατωμένο καθώς η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει στην ξηροστομία.

Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να τονώσουν την παραγωγή σάλιου καθώς περιέχουν ξυλιτόλη, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Η αύξηση των ξινών τροφών στη διατροφή διεγείρει την έκκριση σάλιου αποτελώντας έναν φυσικό τρόπο για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ξηροστομίας. Παράδειγμα αποτελούν τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, ο ανανάς, το τουρσί, το κεφίρ, τα σκληριά τυριά, το σέλινο, το τζίντζερ και άλλα. Επίσης, ορισμένα βότανα, όπως ο φρέσκος βασιλικός ή το χαμομήλι, μπορούν να τονώσουν την παραγωγή σάλιου. Τέλος, αποφύγετε ουσίες που αφυδατώνουν και επιτείνουν την ξηροστομία,  όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, το τσιγάρο και τα πικάντικα ή αλμυρά τρόφιμα.

 

Πέρα από τη διατροφή, συστήνεται η χρήση αφυγραντήρα, η πειθαρχεία στο πλύσιμο των δοντιών για την καλή στοματική υγιεινή, η προσεκτική επιλογή των φαρμάκων και η καλή ψυχολογία.

 

Ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε αν στεγνώνει το στόμα σας;

 

dpharmacy - στεγνώνει το στόμα - σπρέι 

 

Frezyderm Hydroral Xero Mouth Spray Στοματικό Σπρέι Για Την Αντιμετώπιση Της Ξηροστομίας & Στοματικό Διάλυμα Κατά Της Ξηροστομίας

 

Στοματικό σπρέι για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, με σύνθεση που δρα αποτελεσματικά στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του σιελογόνου αδένα, ώστε να αποκατασταθεί η επιθυμητή επιλίπανση. Η εξειδικευμένη του δράση καταπολεμά τα συμπτώματα ξηροστομίας και επαναφέρει τη φυσική ενυδάτωση. Όσο, για το φθοριούχο στοματικό διάλυμα  για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, έχει καινοτόμα σύνθεση  που επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα τη μειωμένη παραγωγή σιέλου που ευθύνεται για τα συμπτώματα ξηροστομίας.

 

Intermed Unimoist Gel Ενυδατικό Στοματικό Τζελ Για Την Ανακούφιση Της Ξηροστομίας

 

Το Unimoist Gel είναι ειδικά σχεδιασμένο υγραντικό και λιπαντικό gel για τη μακράς διάρκειας ανακούφιση από την ξηρότητα του στόματος και του λαιμού η οποία οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Συμβάλλει στην προστασία της στοματικής κοιλότητας σε καταστάσεις ξηροστομίας και ειδικότερα την εφύγρανση και τη λίπανση των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας.

 

Intermed Unident Pharma Dry Mouth Care Οδοντόκρεμα Κατά Της Ξηροστομίας

 

H Unident Pharma Dry Mouth care είναι φθοριούχος οδοντόπαστα ειδικά σχεδιασμένη για την καθημερινή υγιεινή περιποίηση και την προστασία της στοματικής κοιλότητας σε καταστάσεις ξηροστομίας. Χάρη στη σύνθεση της με ένζυμα και φαρμακευτικά βότανα, ανακουφίζει από ερεθισμούς και δυναμώνει αποτελεσματικά τα δόντια. Εφαρμόστε μια ποσότητα της Unident Pharma Dry Mouth Care στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας κάθε πρωί και βράδυ καθώς και μετά από κάθε γεύμα.

 

Κλείνοντας, η ξηροστομία είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση, που συναντάται ιδιαίτερα σε μερικές ομάδες ανθρώπων και φυσικά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα σε διαφορετικό βαθμό. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα της, η ξηροστομία είναι αρκετά διαδεδομένη. Αν παρατηρήσετε ότι επιμένει, θεωρείται σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή οδοντίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση ώστε να την περιορίσετε ή ακόμη και να την αντιμετωπίσετε.

← Previous Next →