facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Μαγιά : Ο θαυματουργός μύκητας για τη διατροφή σου!

featured_image

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις για τα οφέλη της μαγιάς, γιατί θεωρείται superfood, πώς να τη χρησιμοποιείς, ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την πρόσληψή της και πώς να την ενσωματώσεις σε μια υγιεινή διατροφή.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις για τα οφέλη της μαγιάς, γιατί θεωρείται superfood, πώς να τη χρησιμοποιείς, ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την πρόσληψή της και πώς να την ενσωματώσεις σε μια υγιεινή διατροφή!

 

 

Η μαγιά παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο μύκητας αυτός είναι ένα ζωτικό συστατικό στο ψωμί, στην μπύρα και σε μια σειρά από άλλα τρόφιμα.

 

Η μαγιά προέρχεται από ένα είδος ζύμης γνωστό ως Saccharomyces cerevisiae. Υπάρχει όμως και μια άλλη μορφή αυτού του είδους ζύμης, που ονομάζεται μαγιά μπύρας, brewer's yeast. Αν και μερικές φορές χρησιμοποιούμε τους όρους εναλλακτικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφική μαγιά δεν είναι η ίδια με τη μαγιά μπύρας.

 

Οι κατασκευαστές μπορούν να καλλιεργήσουν διατροφική μαγιά σε διάφορες πηγές, όπως μελάσα blackstrap, ορό γάλακτος και ζαχαρότευτλα.

 

Η θρεπτική μαγιά είναι παρόμοια με τη μαγιά που χρησιμοποιούμε στο ψήσιμο, αλλά υφίσταται μια διαδικασία θέρμανσης και ξήρανσης που την καθιστά ανενεργή.

 

Η θρεπτική μαγιά είναι χωρίς γαλακτοκομικά και συνήθως χωρίς γλουτένη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα με τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες, καθώς και για άτομα που πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους ή κάνουν δίαιτα. Είναι επίσης χαμηλή σε λιπαρά και δεν περιέχει ζάχαρη ή σόγια.

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για κάθε σου ανάγκη! 

 

 

Τα οφέλη της μαγιάς

Η θρεπτική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Συνήθως, το ένα τέταρτο του φλιτζανιού διατροφικής μαγιάς περιέχει:

 

  • 60 θερμίδες
  • 8 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 3 γρ φυτικών ινών
  • 11,85 χιλιοστόγραμμα (mg) θειαμίνης ή βιταμίνης Β-1
  • 9,70 mg ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β-2
  • 5,90 mg βιταμίνης Β-6
  • 17,60 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β-12

Περιέχει επίσης βιταμίνη Β-3, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.

 

 

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διατροφική μαγιά στους ανθρώπους περιλαμβάνουν:

 

  1. Ενίσχυση της ενέργειας

Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές εμπλουτίζουν τη διατροφική μαγιά με βιταμίνη Β-12, δεν το κάνουν όλοι, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα. Η βιταμίνη Β-12 μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ενέργειας, καθώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση.

 

Η θρεπτική μαγιά μπύρας brewers yeast μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χορτοφάγους και τους vegans εάν έχει προσθέσει βιταμίνη B-12, καθώς αυτή η βιταμίνη εμφανίζεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

 

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 mcg βιταμίνης Β-12 την ημέρα. Μόλις το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού μαγιά μπύρας brewer's yeast παρέχει περισσότερο από επταπλάσιο αυτό το ποσό.

 

 

 

 Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια & τόνωση του οργανισμού!

 

 

 

  1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Έρευνα έχει δείξει ότι το S. cerevisiae, το στέλεχος της ζύμης στη μαγιά μπύρας brewers yeast, μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη φλεγμονή που προκύπτει από βακτηριακή μόλυνση. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της διάρροιας.

 

 

  1. Προαγωγή της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών

Έρευνες δείχνουν ότι η μαγιά μπύρας brewers yeast μπορεί να καταπολεμήσει τα εύθραυστα νύχια και την τριχόπτωση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ακμής και στη βελτίωση άλλων κοινών δερματικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στην εφηβεία.

Σε γενικές γραμμές η μαγιά yeast βελτιώνει την εικόνα των κεράτινων στιβάδων στο σώμα.

Κρατάει την τρίχα  πιο υγιή και αποτρέπει την απώλεια αυτών λόγω αδυναμίας.

Σκευάσματα μαγιά μπύρας brewers yeast θεωρούνται πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά στην τριχόπτωση.

Λαμβάνονται και με άδειο στομάχι αλλά και μετά από γεύμα.

 

 

Τα στοιχεία που περιέχουν τα συμπληρώματα μαγιάς brewers yeast είναι

 

 

Aνακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τις καλύτερες φόρμουλες βιταμινών για δέρμα - μαλλιά - νύχια!

 

 

 

Μία από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης είναι η έλλειψη βιοτίνης στο ανθρώπινο σώμα. Η μαγιά μπύρας είναι μια καταπληκτική πηγή βιοτίνης, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ανεπαρκής ποσότητα βιοτίνης στο σώμα μειώνει τον ρυθμό διαίρεσης και αναγέννησης των κυττάρων της τρίχας.

 

Και, όπως ήδη αναφέρθηκε, η μαγιά μπύρας είναι εφικτή σε βιταμίνες B, D, E, F, PP, οργανικές πρωτεΐνες, αμινοξέα, ροφητές, λιπίδια, χημικά στοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο και μαγγάνιο) και ένζυμα .

 

Συλλογικά, όλα αυτά τα «καλούδια» αποτρέπουν την τριχόπτωση.

 

 

Η μαγιά μπύρας έχει επίσης ένα ανεκτίμητο όφελος για την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το PP (Νικοτιναμίδιο), που αποτελούν μέρος της μαγιάς, ενεργοποιούν την κυκλοφορία στα βαθιά στρώματα της επιδερμίδας. Αυτό επιτρέπει την αύξηση της ροής του αίματος στους θύλακες των τριχών, παρέχοντάς τους έτσι θρεπτικά συστατικά.

 

  

  1. Βελτίωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη

Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφική μαγιά βελτιώνει την ευαισθησία στη γλυκόζη σε άτομα με διαβήτη τύπου β, μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει αυτό.

 

Ωστόσο, κάποια έρευνα για μαγιά εμπλουτισμένη σε χρώμιο, η οποία είναι συνήθως μαγιά μπύρας, διαπίστωσε ότι αυτός ο τύπος μαγιάς θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τη χοληστερόλη.

 

 

  1. Υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

Η θρεπτική μαγιά μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να λαμβάνουν 400–800 mcg φυλλικού οξέος την ημέρα για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών και την υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου.

 

Οι κατασκευαστές συχνά ενισχύουν τη διατροφική μαγιά με φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να την κάνει χρήσιμο συμπλήρωμα για τις έγκυες γυναίκες.

 

Ωστόσο, ορισμένες μάρκες διατροφικής μαγιάς μπορεί να περιέχουν περισσότερο από μια τυπική μερίδα φυλλικού οξέος, επομένως τα άτομα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν τη χρησιμοποιήσουν ως συμπλήρωμα.

 

 

Πώς χρησιμοποιείται η μαγιά;

Η θρεπτική μαγιά έρχεται είτε σε μορφή νιφάδων χαπιών είτε σε σκόνη. Έχει μια αλμυρή, καρυδιού ή τυρώδη γεύση.

 

Οι άνθρωποι μπορούν να το προσθέσουν ως αλμυρό καρύκευμα σε μια ποικιλία από πιάτα, όπως ζυμαρικά, λαχανικά και σαλάτες.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διατροφική μαγιά ως εξής:

 

  • Πασπαλίζοντάς το πάνω σε ποπ κορν αντί για βούτυρο ή αλάτι.
  • Ανακατεύοντάς το σε ριζότο αντί για παρμεζάνα.
  • Κάνοντας μια vegan εναλλακτική σε μια σάλτσα τυριού, ή ως συστατικό σε ένα vegan πιάτο με μακαρόνια και τυρί.
  • Ανακατεύοντάς το σε κρεμώδεις σούπες για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.
  • Προσθέτοντάς το σε ομελέτα ή σε ομελέτα tofu.
  • Ανακατεύοντάς το σε ψητό ξηρών καρπών ή γέμιση.

 

 

 Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy συμπληρώμτα διατροφής στις καλύτερες τιμές της αγοράς! 

 

 

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη μαγιά;

Παρά όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διατροφική μαγιά, αυτό το συμπλήρωμα δεν είναι κατάλληλο για όλους. Οι ερευνητές έχουν συστήσει στα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), γλαύκωμα και υπέρταση να αποφεύγουν τη χρήση διατροφικής μαγιάς επειδή θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

 

Τα άτομα με ευαισθησία ή αλλεργία στη ζύμη θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε έκθεση σε θρεπτική μαγιά.

 

Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας καλό θα ήταν να την αποφύγουν.

 

 

Συμπέρασμα για τα οφέλη της μαγιάς

Η θρεπτική μαγιά αποκαλείται μερικές φορές ως υπερτροφή επειδή ακόμη και λίγη από αυτή την πλούσια σε πρωτεΐνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή παρέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.

 

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της διατροφικής μαγιάς. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ενέργειας και στη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης Β-12, καθώς και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, της δερματολογικής υγείας και της εγκυμοσύνης. Δεν είναι όλες οι θρεπτικές μαγιές εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β-12, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα για συστατικά.

 

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει πολύ και η γεύση αυτού του θρεπτικού φαγητού. Η θρεπτική μαγιά είναι ευέλικτη και οι άνθρωποι μπορούν να την προσθέσουν σε μια ποικιλία από υγιεινά πιάτα!

 

Mπες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy για συμπληρώματα διατροφής για κάθε ανάγκη σου στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

← Previous Next →