facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Τι είναι το μέλασμα και πως αντιμετωπίζεται

featured_image

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για το μέλασμα, τι είναι, πως προκαλείται και πως θεραπεύεται.

Το μέλασμα εμφανίζεται εξαιτίας ποικίλων παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εντοπίζονται στο γυναικείο φύλο, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε άντρες και σε παιδιά. Είναι κοινή ομολογία πως το μέλασμα, όχι μόνο αποτελεί μία ενοχλητική κατάσταση αλλά ταυτόχρονα πλήττει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Όλα τα παραπάνω θέτουν ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με το μέλασμα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση του στο δέρμα.

 

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά χρήσιμες πληροφορίες για το μέλασμα, τους παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση του και τους σύγχρονους τρόπους θεραπείας του.

 

Τι είναι το μέλασμα;

 

dpharmacy - κρέμα - μέλασμα

 

Το μέλασμα ονομάζεται και χλόασμα. H ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «μέλας» της αρχαίας ελληνικής που σημαίνει μαύρος. Αυτό δείχνει πως το μέλασμα προκαλεί σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα, σε μαύρο ή πράσινο χρώμα, που θυμίζουν φακίδες. Ένας δερματολόγος είναι ο κατάλληλος για να σας παρέχει κλινική διάγνωση μετά την εξέταση. Ωστόσο, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως το μέλασμα δεν είναι καρκινογόνο.

 

Το μέλασμα είναι μια συνήθης κατάσταση που για καλή μας τύχη είναι ακίνδυνη και ενδέχεται να περιοριστεί ή να εξαφανιστεί μόνο του. Βέβαια, αν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και πάλι μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη βοήθεια μας. Όσο για τις μορφές του μέλασματος, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζεται ενδέχεται να έχει κεντροπροσωπική μορφή που είναι και η πιο κοινή ή παρειακή μορφή ή κάτω γναθιαία μορφή. Η πρώτη εμφανίζεται στο μέτωπο, τη μύτη, το πηγούνι, τις παρειές και το άνω χείλος. Η δεύτερη επικεντρώνεται στη μύτη και τις παρειές. Η τρίτη εμφανίζεται στην περιοχή της κάτω γνάθου.

 

 

Πως προκαλείται το μέλασμα;

 

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με ακρίβεια στους παράγοντες που προκαλούν το μέλασμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως γίνεται περισσότερο εμφανές, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και λιγότερο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Μάλιστα, φαίνεται πως το μέλασμα προσβάλει περισσότερο ανθρώπους με σκούρο δέρμα ενώ υψηλές πιθανότητες εμφάνισης έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Επιπλέον, φαίνεται πως επηρεάζουν η κληρονομικότητα, ο θυροειδής, το άγχος, η έκθεση στον ήλιο και διάφορα άλλα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τις ορμόνες.

 

Εγκυμοσύνη και μέλασμα

 

dpharmacy - εκγυμοσύνη - μέλασμα

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό οι εγκυμονούσες που έχουν την κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν μέλασμα στο δέρμα. Η πάθηση ονομάζεται χλόασμα ή μέλασμα της εγκυμοσύνης και προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες διεγείρουν μια προσωρινή αύξηση της ενδογενούς παραγωγής της μελανίνης. Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική η οποία δίνει χρώμα στις τρίχες, το δέρμα και τα μάτια. Κατά πάσα πιθανότητα, οι περιοχές με το μέλασμα θα εξασθενίσουν μετά τον τοκετό και η επιδερμίδα θα επιστρέψει στην κανονική της απόχρωση.

 

Για την πρόληψη της εμφάνισης του μελάσματος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προστασία από τον ήλιο και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του είναι αρκετά σημαντική. Γι’ αυτό και συστήνεται η χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 και υψηλότερο, καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, καλό είναι να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά, μακριά μανίκια και να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών.

 

Μετά τον τοκετό, η προστασία από τον ήλιο θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και να είστε εξίσου συνεπείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέλασμα θα εξασθενίσει σταδιακά χωρίς θεραπεία. Αν, όμως, το μέλασμα παραμένει στο δέρμα για αρκετούς μήνες συστήνεται η χρήση μιας λευκαντικής κρέμας που περιέχει υδροκινόνη ή τρετινοΐνη. Καλό είναι να θυμάστε πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι άμεσο -κατά πάσα πιθανότητα- καθώς το μέλασμα εμφανίζεται αργά, οπότε εξαφανίζεται κι αργά. Ενδέχεται να χρειαστούν πολλοί μήνες για να φανεί η βελτίωση.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του μελάσματος;

 

Ο δερματολόγος χρησιμοποιεί ειδική λυχνία φθορισμού εντοπίζοντας το βάθος που βρίσκεται η μελανίνη. Ανάλογα με το βάθος και το είδος του μελάσματος επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία και προσδιορίζεται το αναμενόμενο αποτέλεσμα της θεραπείας.

 

Το μέλασμα μπορεί να είναι:

 

Επιδερμιδικό: Επιφανειακή εντόπιση της μελανίνης στο δέρμα και πολύ καλή ανταπόκριση στην θεραπεία. (70% των περιπτώσεων)

 

Χοριακό: Βαθύτερη εντόπιση της μελανίνης και αντίσταση στη θεραπεία. (20% των περιπτώσεων)

 

Μικτό: Επιφανειακή και βαθύτερη εντόπιση της μελανίνης και μετρίως ικανοποιητική ανταπόκριση στη θεραπεία. (10% των περιπτώσεων)

 

Πως προλαμβάνεται το μέλασμα 

 

dpharmacy - αντιηλιακό - μέλασμα

 

Για την αποφυγή της εμφάνισης του μέλασματος, είναι σημαντικό να φοράτε πάντα αντιηλιακό και να προστατεύεστε από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το ίδιο ισχύει και για το σολάριουμ. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ενώ κάθε έγκαυμα, τραυματισμός ή ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα για να μην οδηγήσουν σε δυσχρωμία.

 

Πως θεραπεύεται το μέλασμα;

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για το μέλασμα αλλά με τη φυσική αντιμετώπιση μπορεί να μειωθεί.  Το μέλασμα ενδέχεται να έχει αργή απόκριση σε θεραπεία ενώ η περιοχή δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέλασμα μειώνεται ή εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Γιατί η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη

 

Αξίζει να θυμάστε πως η χρήση αντιηλιακής προστασίας είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του μελάσματος αλλά και την πρόληψη της εμφάνισής του. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι πως κάθε θεραπεία απαιτεί και την ταυτόχρονη επαρκή φωτοπροστασία με τη χρήση αντιηλιακού προσώπου και σώματος. Το αντιηλιακό που επιλέγουν όσοι ακολουθούν θεραπεία για το μέλασμα, θα πρέπει να είναι ευρέος φάσματος και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Η ποσότητα του θα πρέπει να είναι επαρκής, η ανανέωση του τακτική και η εφαρμογή του καθόλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και τον Χειμώνα.

 

Ορός Προσώπου Διόρθωσης Κηλίδων & Δυσχρωμιών

 

Froika Silk Touch Anti-Spot Booster Ορός Προσώπου Διόρθωσης Κηλίδων & Δυσχρωμιών 16ml

 

Βελούδινη, απαλή φόρμουλα που απορροφάται άμεσα, ιδιαίτερα συμπυκνωμένη σε πολύτιμα αντιγηραντικά συστατικά. Εφαρμόζεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα ημερήσιας φροντίδας για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα προσφέροντας μια εξατομικευμένη ρουτίνα καθημερινής φροντίδας.

 

Συνιστάται για: Κηλίδες, δυσχρωμίες, ουλές ακμής, σημάδια γήρανσης

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Μελαγχρωματικές κηλίδες (Φακίδες – εφηλίδες – μέλασμα “πανάδες”)

Δυσχρωμίες

Ουλές ακμής

Στίγματα από την ηλικία (ακτινική κεράτωση – κηλίδες γήρανσης)

Μεταφλεγμονώδης υπερμελάχρωση

Κηλίδες εγκυμοσύνης (χλόασμα)

Σημάδια γήρανσης(ρυτίδες – χαλάρωση του δέρματος

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μείωση των κηλίδων
  • Βελτίωση της χρωματικής ομοιομορφίας της επιδερμίδας
  • Αποτροπή χρώσεων
  • Διέγερση της σύνθεσης κολλαγόνου

 

Ανακάλυψε στο διαφορετικό online φαρμακείο τη μεγάλη ποικιλία από προϊόντα για τα δερματολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. 

 

← Previous Next →