facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Τα yoga mats που θα αναβαθμίσουν την άσκηση σας

featured_image

Τα καλύτερα yoga mats που θα βελτιώσουν την εμπειρία της yoga προσφέροντας άνεση και στυλ.

Η yoga αποτελεί μία φιλοσοφία ζωής αλλά και μία μορφή άσκησης, με την οποία ενδέχεται να μην είμαστε εξοικειωμένοι, παρότι ακούμε πολύ συχνά γι’ αυτή. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η yoga έφτασε στην Ελλάδα, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και πυροδότησε μία συζήτηση που κρατάει ακόμα αλλά την έφερε και στο προσκήνιο. Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να μην ξέρουν περί τίνος πρόκειται και ποσό δημοφιλής είναι.

 

Τι είναι η yoga

 

H ετυμολογία της λέξης yoga φτάνει ως τη λέξη «yug» όπου στα σανσκριτικά, δηλαδή τα αρχαία ινδικά σημαίνει «ένωση» κι αναφέρεται στην ένωση του σώματος, της αναπνοής και του πνεύματος. Με απλά λόγια σκοπός της yoga είναι η αρμονία του σώματος και του μυαλού.

 

Λίγα Λόγια για τη yoga

 

dpharmacy - γιόγκα -yoga mats

 

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για τη yoga βρίσκονται περίπου 5.000 χρόνια πριν, με την πρώτη ολοκληρωμένη γραπτή περιγραφή να βρίσκεται στα κείμενα «Yoga Sutras» του Patanjali. Ο Patanjali ήταν Ινδουιστής συγγραφέας, μυστικιστής και φιλόσοφος. Οι εκτιμήσεις που βασίζονται στην ανάλυση των έργων του υποδηλώνουν ότι μπορεί να έζησε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 4ου αιώνα μ.Χ. Στα «Yoga Sutras» ο Patanjali περιγράφει ένα μονοπάτι προς την πνευματική φώτιση που αποτελείται από 8 μέρη, ένα από τα οποία είναι οι Asanas, δηλαδή οι στάσεις του σώματος με τις οποίες μπορούμε να δυναμώσουμε το σώμα μας και να δαμάσουμε το μυαλό μας. Συγκεντρωτικά τα βήματα του μονοπατιού είναι τα εξής: 1ο βήμα yamas (ηθική στάση, συμπεριφορά), 2ο βήμα niyamas (γνώθι σαυτόν), 3ο βήμα asanas (σωματικές στάσεις), 4ο βήμα pranayama (αναπνοή), 5ο βήμα pratyahara (αποτράβηγμα του νου προς τα μέσα), 6ο βήμα dharana (βαθιά συγκέντρωση), 7ο βήμα dhyana (διαλογισμός), 8ο βήμα samadhi (ένωση, έκσταση). Σήμερα, η yoga είναι περισσότερο συνδεδεμένη με το σώμα ενώ τα asanas από τις αρχαίες γραφές συνδυάζονται με τη δυτική γυμναστική.

 

Η yoga εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Αμερική το 1863 έπρεπε να φτάσει όμως η δεκαετία του 1930 για να γίνει δημοφιλής σε πολλούς και τρόπος ζωής σε αρκετούς. Ο πατέρας της γιόγκα στη Δύση θεωρείται ο Παραμχάνσα Γιογκανάντα με την ιστορία της ζωής «Η Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι» που εκδόθηκε το 1945 να μεταφράζεται σε περισσότερες από 50 γλώσσες και να διαβάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους αγίους της Ινδίας ενώ η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, που καθιερώθηκε επισήμως από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2014, γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση του έργου του.

 

Λίγα λόγια για τη yoga στην Ελλάδα

 

Η yoga ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 από την Αυστραλέζα guru Swami Sivamurti Saraswati, η οποία εκπαιδεύτηκε στην Ινδία από τον Satyananda. Η ίδια ίδρυσε το Satyanandashram Ελλάδος που γνώρισε τη yoga στους Αθηναίους. Δυο δεκαετίες μετά, στα μέσα των 90’s πολύ σημαντική ήταν και η συνεισφορά της yogi, Εύας Καραϊτίδη που έχει εκπαιδευτεί στο σύστημα της Satyananda Yoga.

 

Τα οφέλη της yoga για τον άνθρωπο

 

dpharmacy - διαλογισμός-yoga mats 

 

Πράγματι, η yoga είναι σημαντικά ωφέλιμη για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού, όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα. Γιατί η yoga έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων; Η απάντηση κρύβεται στη σχέση της με τη θρησκεία, στο γεγονός πως αποτελεί τρόπο ζωής, στην ιστορία της, στις δεκαετίες που μέτρα και στη δημοφιλία της ως μορφή άσκησης.

 

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της yoga

 

Το πιο ευρέως γνωστό πλεονέκτημα της yoga είναι πως λειτουργεί αγχολυτικά, μειώνοντας το στρες μέσω της αναπνοής και της άσκησης.

 

Επιπλέον, η yoga έχει αποδειχτεί πως αποτελεί εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη αλλά και την πρόληψη της καθώς έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία.

 

Η γιόγκα αυξάνει τη δύναμη αλλά και τη μυική μάζα με τις κατάλληλες ασκήσεις σχηματίζοντας ένα σφριγηλό και υγιές σώμα.

 

Η γιόγκα βελτιώνει την ισορροπία, ακόμη και σε άτομα που έχουν περάσει κάποιον τραυματισμό ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την κίνηση τους. 

 

Η γιόγκα χαρίζει ευελιξία, ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά yoga, κοιμούνται καλύτερα, κοιμούνται περισσότερο και κοιμούνται πιο βαθιά.

 

Η γιόγκα μειώνει και προλαμβάνει τις φλεγμονές ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

 

Ένα άλλο από τα οφέλη της γιόγκα είναι ότι η γιογκική αναπνοή μπορεί να δράσει στη λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα, όπως και το καρδιαγγειακό σύστημα που βελτιώνεται σημαντικά από τον έλεγχο του ρυθμού της αναπνοής.

 

Tips για την καλύτερη επιλογή yoga mats

 

dpharmacy - asana yoga -yoga mats 

 

Είτε ξεκινάτε τώρα τη yoga, είτε θέλετε ν’ αποκτήσετε ένα νέο στρώμα, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι η ανθεκτικότητα του και ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετεί και υποβοηθά την άσκηση σας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή των yoga mats έχει βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να είναι ελαφρύτερα, βολικότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

 

Τα 5 είδη yoga mats

 

Το Yoga mat cork είναι ένα στρώμα από φελλό ιδανικό για hot yoga καθώς απορροφά τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να στεγνώνει πιο γρήγορα.

 

Το Yoga mat organic είναι από βαμβάκι, απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή του και είναι ιδανικό για όποιον σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.

 

Το Yoga mat travel έχει ως πλεονέκτημα τη φορητότητα καθώς είναι πολύ ελαφρύ στη μεταφορά του.

 

Το Yoga mat smart είναι το έξυπνο στρώμα που ανάβει για να σου δώσει οδηγίες για τη στάση, σε καθοδηγεί και μέτρα τον καρδιακό παλμό.

 

Το Yoga mat πάχους 6mm είναι ένα στρώμα πάχους 6mm που προστατεύει τις αρθρώσεις και βοηθά στη σταθερότητα εκτέλεσης των στάσεων.

 

Eco-Friendly Yoga Mat Οικολογικό Αντιολισθητικό Στρώμα Γυμναστικής Yoga & Πιλάτες Σε Βιολετί Χρώμα

 

 yoga mats

 

Ατομικό στρώμα γυμναστικής υψηλής ποιότητας για Yoga και Pilates που προσφέρει μια άνετη και σταθερή βάση για την εκτέλεση των ασκήσεων. Το TPE Yoga Mat είναι οικολογικό, κατασκευασμένο από θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE), ένα νεοαναπτυγμένο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υλικό που είναι υποαλλεργικό, 100% χωρίς PVC και δεν περιέχει λάτεξ, καουτσούκ ή τοξίνες.

 

Το TPE (Thermo Plastic Elastome) είναι ένα ανακυκλώσιμο κι επαναχρησιμοποιούμενο υλικό, το οποίο δεν προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση αφού απορριφθεί.

 

Το στρώμα είναι φτιαγμένο από το υλικό που απομακρύνει την αίσθηση της πίεσης που προκαλεί το πάτωμα στον αθλούμενο, είναι σφικτό, ελαστικό κι απορροφητικό στους κραδασμούς, προσφέροντας μια άνετη και σταθερή βάση για την εκτέλεση των ασκήσεων Yoga και Pilates. Η επιφάνεια του στρώματος είναι αντιολισθητική και φιλική στην επαφή με το δέρμα. Επίσης, είναι ελαφρύ, εύκολο στη μεταφορά, πτυσσόμενο, ιδανικό για γυμναστική σε εξωτερικό χώρο και στο σπίτι. Επιπλέον, είναι αδιάβροχο κι εύκολο να καθαριστεί.

 

Tα καλύτερα Οικολογικά Yoga Στρώματα Γυμναστικής θα τα βρείτε στο online φαρμακείο Dpharmacy.

  

← Previous Next →