facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Γιατί χασμουριόμαστε στο γυμναστήριο;

featured_image

Δείτε τους λόγους που χασμουριόμαστε όταν είμαστε στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το χασμουρητό είναι ένας αυθόρμητος αντανακλαστικός μηχανισμός που συμπεριλαμβάνει την ταυτόχρονη εισπνοή του αέρα και την επέκταση των τυμπάνων, ακολουθούμενη από την εκπνοή του αέρα. Συνήθως συνδέεται με την κατάσταση της νύστας ή της βαρεμάρας, αλλά μπορεί επίσης να συμβαίνει αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα, όπως η θέα ή ο ήχος κάποιου άλλου που χασμουριέται.

 

Συνήθως σκεφτόμαστε το χασμουρητό ως ένδειξη υπνηλίας ή πλήξης, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Είναι αλήθεια ότι τείνουμε να χασμουριόμαστε προς την ώρα του ύπνου καθώς νυστάζουμε, αλλά και το πρωί όταν ξυπνάμε. Οι αθλητές χασμουριούνται πριν αγωνιστούν - δεν είναι μια περίοδος που σχετίζεται με πλήξη ή υπνηλία. Και χασμουριόμαστε ως απάντηση στο να δούμε κάποιον άλλο να χασμουριέται, ακόμα κι αν δεν νυστάζουμε ή βαριόμαστε.

 

Το χασμουρητό είναι μια ημι-εθελής δράση - εν μέρει ένα αντανακλαστικό - που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αρκετών νευροδιαβιβαστών σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Όλα τα σπονδυλωτά χασμουριούνται και στους ανθρώπους, το χασμουρητό ξεκινά ήδη από 12 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Γνωρίζουμε ότι το χασμουρητό διανέμει τασιενεργό, μια βιοχημική ουσία που καλύπτει τους μικροσκοπικούς αερόσακους (κυψελίδες) στους πνεύμονες, βοηθώντας τους να διατηρούνται ανοιχτοί. Έτσι, το χασμουρητό στα έμβρυα μπορεί να τα βοηθήσει να προετοιμαστούν για τη ζωή έξω από τη μήτρα.

 

Μια νέα θεωρία είναι ότι το χασμουρητό δροσίζει τον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία για βέλτιστη λειτουργία. Σε μια παλιά μελέτη στο περιοδικό Evolutionary Psychology, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα που δροσίζουν τον εγκέφαλό τους αναπνέοντας από τη μύτη τους ή κρατώντας παγοκύστες στο μέτωπό τους - αποδεδειγμένες στρατηγικές ψύξης του εγκεφάλου - ήταν λιγότερο πιθανό να χασμουρηθούν όταν έδειχναν βίντεο με άλλους ανθρώπους να χασμουριούνται.

 

Δεν υπάρχει οριστική εξήγηση για το χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ίσως οι κυψελίδες σας χρειάζονται ενίσχυση για να παραμείνουν ανοιχτές. Ή ίσως ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ψύξη για να παραμείνει σε εγρήγορση. Ή μπορεί απλώς να είναι ένα αντανακλαστικό. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε γι' αυτό και θα πρέπει να παρακολουθείτε την αερόβια άσκηση.

 

Ορισμένες κοινές θεωρίες για τον λόγο που οι άνθρωποι χασμουριούνται περιλαμβάνουν:

 

Ρύθμιση Οξυγόνου

Το χασμουρητό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου και την απομάκρυνση του περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα, συντελώντας στον έλεγχο αυτών των αερίων στο σώμα.

 

Ψύξη του Εγκεφάλου

Το χασμουρητό μπορεί να βοηθήσει στη ψύξη του εγκεφάλου, επιτρέποντας τη βαθιά εισπνοή δροσερού αέρα.

 

Ενεργοποίηση και Εγρήγορση

Το χασμουρητό μπορεί να συνδέεται με την αύξηση της εγρήγορσης και της προσοχής, λειτουργώντας ως μηχανισμός εγρήγορσης του σώματος.

 

Κοινωνική Ενσωμάτωση

Το χασμουρητό μπορεί να είναι μεταδοτικός κοινωνικά, δηλαδή να είναι αντιδραστικός στο να δεις ή να ακούσεις κάποιον άλλον που χασμουριέται.

 

 

Χασμουρητό στο γυμναστήριο | Online Φαρμακείο Dpharmacy.gr

 

 

Το χασμουρητό είναι μια συνήθης φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει σε διάφορες καταστάσεις και δεν περιορίζεται σε καμία συγκεκριμένη περιβαλλοντική συνθήκη, όπως για παράδειγμα το γυμναστήριο.

Ενώ δεν είναι εντελώς κατανοητοί οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους συμβαίνει το χασμουρητό, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν γιατί οι άνθρωποι χασμουριούνται, ακόμα και κατά τη διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων, όπως η γυμναστική. Εδώ είναι μερικές πιθανές εξηγήσεις:

 

Είστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι


Η ιδέα ότι το χασμουρητό αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνετε — καταπίνετε μια μεγάλη ανάσα αέρα, σωστά; — έχει απομυθοποιηθεί, λέει ο Dr. Paul M. Gallo, EdD, FACSM, σύμφωνα με μια μελέτη του Νοεμβρίου 1987 που δημοσιεύτηκε στο ‌Behavioral and Neural Biology‌. Ένα χασμουρητό μπορεί, ωστόσο, να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση, λέει.

Ίσως πρόκειται να ξεκινήσετε μια προπόνηση ή ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, ή έχετε μόλις λίγα λεπτά σε αυτό, λέει ο Gallo, μπορεί να αρχίσετε να χασμουριέστε ως ένας τρόπος για να βελτιώσετε την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το χασμουρητό μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου σας, εξηγεί.

"Πριν από μια προπόνηση, ένα παιχνίδι ή μια εκδήλωση, μπορεί να έχετε άγχος και στρες - αλλά το καλό είδος άγχους - και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα χασμουρητό", λέει ο Gallo. "Η απόκριση πάλης ή φυγής του σώματός σας ξεκινά και ένα χασμουρητό ανοίγει τη γνάθο, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος για τους μύες που λειτουργούν."

Ένας δρομέας, για παράδειγμα, μπορεί να χασμουριέται τις στιγμές πριν από έναν αγώνα λόγω άγχους. Αυτό το χασμουρητό θα πρέπει να σταματήσει μόλις κινηθεί, λέει ο Gallo, γιατί το τρέξιμο είναι μια άσκηση σταθερής κατάστασης.

«Όταν βρίσκεστε σε μια σταθερή κατάσταση αερόβιας άσκησης, ο εγκέφαλός σας ξέρει ότι πρέπει να αναπνέετε με συνέπεια», λέει.

Ένα χασμουρητό, επισημαίνει, διαταράσσει αυτή τη σταθερή αναπνοή. Με άλλα λόγια, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στην αναπνοή έναντι της αύξησης της ροής του αίματος ή της ψύξης της θερμοκρασίας του σώματός σας - ένας άλλος λόγος που μπορεί να χασμουριέστε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

 

Έχετε ανεβασμένη θερμοκρασία


Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος που μπορεί να χασμουρηθείς κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι να μειώσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου, λέει ο Gallo. Αυτό ονομάζεται θερμορύθμιση.

«Όταν εισπνέετε μεγάλη ποσότητα αέρα περιβάλλοντος που είναι πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του σώματός σας, βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα και της θερμοκρασίας του εγκεφάλου σας», εξηγεί.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χασμουριέστε, οι μύες της γνάθου σας συστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτούς τους μύες. Όταν καταπίνετε δροσερό αέρα, ψύχεται το αίμα στους μύες της γνάθου, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος, εξηγεί ο Gallo.

Αυτός είναι ένας τύπος μη αισθητής εφίδρωσης - εφίδρωση που δεν συνεπάγεται απώλεια καθαρού νερού ή σχετική απώλεια διαλυμένης ουσίας.

«Ένας σημαντικός τρόπος για να δροσιζόμαστε είναι αναπνέοντας», λέει ο Gallo.

Παράδειγμα: Οι ερευνητές σε μια μελέτη του Μαΐου 2014 στη Physilogy & Behavior στρατολόγησαν 120 πεζούς για να περπατήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριος έως Μάρτιος) και το καλοκαίρι (Ιούνιος έως Οκτώβριος) και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περπάτησαν το καλοκαίρι ανέφεραν περισσότερο χασμουρητό από εκείνους στο ο χειμώνας. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει στοιχεία ότι το χασμουρητό χρησιμοποιείται ως μέσο θερμορύθμισης.

Αλλά όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του πυρήνα σας, το χασμουρητό θα υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Gallo και μια ανασκόπηση του Ιανουαρίου 2013 που δημοσιεύτηκε στο ‌International Journal of Applied and Basic Medical Research.

 

Κάνετε σωματική άσκηση υψηλής έντασης


Το αν χασμουριέσαι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης εξαρτάται από το τι πραγματικά κάνεις, λέει ο Gallo. Οι ασκήσεις που προκαλούν συνήθως χασμουρητό περιλαμβάνουν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (κατά το διάστημα ανάπαυσης) και εκείνες που στοχεύουν σε μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως η άρση βαρών για το κάτω μέρος του σώματος.

"Χρησιμοποιείτε περισσότερο μυϊκό σύστημα, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα", λέει ο Gallo.

Ο Gallo εξηγεί ότι αν χασμουρηθείς κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης HIIT, θα είναι κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή του ελαφρύτερου διαστήματος φόρτου εργασίας.

 

Tip


"Εάν πραγματικά αισθάνεστε ότι πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα του χασμουρητού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μεθόδους για καλύτερη θερμορύθμιση", λέει ο Gallo. «Οι μέθοδοι που πέτυχαν είναι η κατανάλωση κρύου νερού/υγρών, η στοματική έκπλυση με παγωμένο νερό (που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική για πληθυσμούς ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας), η χρήση ενδυμάτων που απομακρύνουν την υγρασία και η χρήση κατάλληλου αερισμού για μείωση των περιβαλλοντικών θερμοκρασιών».

 

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό


Επειδή το χασμουρητό είναι ένα αντανακλαστικό, συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε να συμβεί, λέει ο Gallo. Αλλά αν αισθάνεστε υπερβολικό χασμουρητό κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, μπορεί να υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό.

"Εάν χασμουριέστε υπερβολικά κατά τη διάρκεια μέτριας έως έντονης δραστηριότητας, αυτό το χασμουρητό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ζάλη", λέει ο Gallo. Θα μπορούσε να σημαίνει πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπερδραστήριο πνευμονογαστρικό νεύρο.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με μια σειρά από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν εγκυμοσύνη, ανάπαυση στο κρεβάτι, φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις και προβλήματα με τους αδένες που παράγουν ορμόνες.

Ένα υπερκινητικό πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να προκληθεί από ακραίο στρες. Το νεύρο λειτουργεί υπερωριακά για να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνει υπερβολικά την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας σοβαρή χαμηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ένα άρθρο από το Society for Science and the Public.

«Αν χασμουριέστε κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά δεν αντιμετωπίζετε αρνητικές παρενέργειες, μην ανησυχείτε πολύ», λέει. «Αλλά εάν ζαλίζετε αυτό δικαιολογεί μια συζήτηση με το γιατρό σας».

 

← Previous Next →