facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Ηλιοθεραπεία: Αλήθειες και ψέματα

featured_image

Ηλιοθεραπεία: Αλήθειες και ψέματα.  Στο νέο άρθρο του ηλεκτρονικού φαρμακείου dpharmacy.gr θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για την ηλιοθεραπεία, πως πρέπει να γίνεται, πως αντιδρά το δέρμα μας στην ηλιοθεραπεία και πως μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας. 

 Ηλιοθεραπεία: Αλήθειες και ψέματα.  Στο νέο άρθρο του ηλεκτρονικού φαρμακείου dpharmacy.gr θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για την ηλιοθεραπεία, πως πρέπει να γίνεται, πως αντιδρά το δέρμα μας στην ηλιοθεραπεία και πως μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας. 

 

Περιεχόμενα:

 

Αoiνακάλυψε τις καλύτερες Προσφορές Αντηλιακών στο online φαρμακείο Dpharmacy! 

 

 

Η ιστορία ηλιοθεραπείας

 

Όταν η Κοκο Σανέλ αποβιβαζόταν το 1923 απο ένα ιδιωτικό σκάφος με το οποίο είχε κάνει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, δεν γνώριζε ότι το μαυρισμένο δέρμα της θα ξεκινούσε μια τάση που κρατάει μέχρι σήμερα. Ως τότε, μόνο το λευκό δέρμα ήταν πρότυπο ομορφιάς, καθώς δεν υπήρχε η συνήθεια να εκτίθεται το γυμνό δέρμα στον ήλιο με σκοπό το μαύρισμα.

 

Αντιθέτως, η « ηλιοθεραπεία» υπήρχε και στην αρχαιότητα σε Έλληνες και Ρωμαίους όμως με την έννοια της πραγματικής θεραπείας και όχι για λόγους ομορφιάς. Σήμερα, η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα ειναι στόχος, προορισμός και όνειρο μεγάλων ομάδων πληθυσμού, είτε προέρχονται από χώρες που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια είτε όχι. Το μαυρισμένο δέρμα γίνεται συνώνυμο με την υγεία, την ομορφιά και την χαλάρωση των διακοπών.


Γύρω από αυτό έχει πλέον δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία που ξεκινάει από τη μόδα και τον τουρισμό και φτάνει έως την φαρμακολογία και τις υπηρεσίες υγείας και ομορφιάς.

 

 

 

Ανακάλυψε μόνο εδώ τα καλύτερα Αντηλιακά για το Καλοκαίρι 2023

 

 

 

Τι συμβαίνει κατά την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο;


Ηλιοθεραπεία και έκθεση στον ήλιο, τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας; Το «λευκό» φως που στέλνει ο ήλιος μας στη γη διαιρείται σε πολλά μήκη κύματος ακτινοβολίας - άλλα στο ορατό φάσμα - και άλλα στο αόρατο, όπως είναι η υπέρυθρη και υπεριώδης ακτινοβολία. Συγκεκριμένα η υπεριώδης έχει μεγάλη επίδραση στα κύτταρα μας καθότι μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στη λειτουργία τους ή ακόμη και βλάβες - μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα. 

 

Αδρά μπορούμε να τη διαχωρίσουμε στην UV-C, UV-B και UV-A ανάλογα με το μήκος κύματος. Η πρώτη (ελπίζουμε …) φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα καθότι είναι σίγουρα καρκινο γόνος. Σήμερα τη χρησιμοποιούμε για την απολύμανση των χωρών όπως σε πχ σε χειρουργεία ή και τώρα τελευταία και σε πιο ευρεία χρήση λόγω του Covid.

 


Η δεύτερη είναι αυτή που παίρνουμε με τον ήλιο αλλά και με το σολάριουμ. Επιφέρει πιο γρήγορα μαύρισμα, αλλά ευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος και για την καρκινογένεση. 


Η τρίτη είναι λίγο πιο «ύπουλη» γιατί δεν δίνει άμεσα έγκαυμα η μαύρισμα, όμως επιφέρει φωτογήρανση και ευθύνεται επίσης για την ανάπτυξη κακοηθειών.

 

 Ηλιοθεραπεία: Αλήθειες και ψέματα

 

Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας


Σίγουρα το θέμα της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικό για όλες τις ηλικίες, καθώς δεν βοηθά μόνο στην αύξηση της οστικής μάζας αλλά είναι και σύμμαχος κατά του καρκίνου, κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, και βοηθά στην δίαιτα για απώλεια βάρους.

 

Σημαντική είναι η δράση της και στο θυμικό μας, δίνοντάς μας το αίσθημα ευφορίας και ευεξίας. Σε αυτό συνεισφέρει το φως του ηλίου, δρώντας στην υπόφυση του εγκεφάλου καθώς «βλέπου με» το φως. Χώρες με λίγη ηλιοφάνεια κάνουν χρήση ειδικών λαμπτήρων στο μπάνιο πχ που εκ πέμπουν τέτοιο φως για να μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης!


Νεότερες μελέτες λοιπόν έδειξαν ότι αρκούν 7-10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ανάλογα με την εποχή για να συνθέσουμε την βιταμίνη D μας. Συνεπώς, δεν χρειάζονται ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας για είμαστε καλά σχετικά με αυτό.

 

 

 

Στο online φαρμακείο Dpharmacy θα βρεις τα καλύτερα Aντιηλιακά στις πιο προσιτές τιμές! 

 

 

 

Υπερβολική ηλιοθεραπεία: Τι γίνεται τώρα όταν εκτεθεί το δέρμα μας στον ήλιο για περισσότερη ώρα;

 


Εδώ πρέπει να το δούμε πρώτα από τον τύπο του δέρματός μας, δηλ. από τα «χρώματά» μας και την ατομική συμπεριφορά του δέρματος στην έκθεση.

 

Οι διάφοροι τύποι δέρματος

Έχουμε διαχωρίσει διάφορους τύπους δέρματος, ξεκινώντας από:

  • Τον κέλτικο που είναι έντονα λευκό το δέρμα με φακίδες και κόκκινη απόχρωση μαλλιών και πράσινα μάτια. Εδώ έχουμε σχεδόν μηδενική δυνατότητα μαυρίσματος -μόνο έγκαυμα και μεγάλη κίνδυνο πρόωρης φωτογήρανσης και
    καρκινογένεσης.
  • Μετά ακολουθεί ο σκανδιναβικός τύπος με ανοιχτό χρώμα μαλλιών, γαλανά μάτια και αρκετά λευκό δέρμα όπου και σε αυτόν θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί το μαύρισμα είναι επίσης πολύ λίγο και το έγκαυμα πολύ πιθανό.
  • Τα δικά μας «μεσογειακά» δέρματα καλύτερη αντοχή μεν, δεν αποκλείεται όμως και εδώ ένα ηλιακό έγκαυμα με μακροχρόνιες συνέπειες, αν ξεκινάμε από την παιδική ηλικία.


Εδώ ερχόμαστε πλέον στο στόχαστρο της επιστήμης -ιδίως των δερματολόγων σαν πιο ειδικοί - που μας κρούει τον κώδωνα κινδύνου:


Το δέρμα μας λοιπόν διαθέτει τρεις τύπους μελανίνης μέσα σε εξειδικευμένα κύτταρα της επιδερμίδας που λέγονται μελανινοκυτταρα. Αυτά ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος, των ματιών, των μαλλιών, δηλαδή τον «τύπο» του δέρμα
τος όπως αναφέραμε. Όταν εκτεθεί το δέρμα σε ήλιο - η πιο σωστά σε υπεριώδη ακτινοβολία - το ποσοστό της μελανίνης αυξάνεται με αποτέλεσμα να σκουραίνει το χρώμα του δέρματος δηλαδή να «μαυρίζουμε».


Αυτό ήδη - σύμφωνα με τους δερματολόγους - αποτελεί «τραυματισμό» των κυττάρων άρα το πρώτο λιθαράκι για μελλοντικές παρενέργειες. Το δέρμα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αμυνθεί, αυξάνοντας τον «δείκτη προστασίας» του περίπου στο 3-4.

 

 

 

 

Κίνδυνοι από την ηλιοθεραπεία


Σύμφωνα με μελέτες, τα τελευταία χρόνια πιο επιβλαβή θεωρούνται τα διαδοχικά εγκαύματα, δηλαδή το απότομο έντονο κοκκίνισμα με πόνο, απολέπιση και σημάδια, παρά το ήπιο παρατεταμένο μαύρισμα που γίνεται σταδιακά. 


Συγκεκριμένα στις παιδικές ηλικίες έως 15-16 ετών τα εγκαύματα ενέχουν μεγάλους κινδύνους για καρκινογένεση 30,40 και 50 χρόνια μετά. Και στους ενήλικες όμως η ηλιακή ακτινοβολία έχει αθροιστική δράση, άρα και εδώ πρέπει να υπάρχει προστασία για αποφυγή και μεταλλάξεων που οδηγούν στο ηλιακά επιφορτισμένο δέρμα, καθώς και στην έντονη φωτογήρανση με ρυτίδες, κηλίδες, ευρύαγγειες κλπ.

 

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο Dpharmacy.gr ενεργοποιητές μαυρίσματος σε super τιμές!

 

Ηλιοθεραπεία Κίνδυνοι

 

Ποια είναι τα κατάλληλα μέσα προστασίας από τον ήλιο;

 

  • Μιλώντας για προστασία πρέπει να προσέξου με τα εξής: αποφυγή έκθεσης τις «δύσκολες» ώρες την εποχή με έντονη ηλιοφάνεια για βρέφη, μικρά παιδιά και ανθρώπους με ευαίσθητηεπιδερμίδα ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος όπως βασικοκυτταρικό επιθήλιωμα, ακανθο κυτταρικό καρκίνωμα ή μελάνωμα.

  • Χρήση μέσων προστασίας όπως γυαλιά ηλίου, καπέλου και ειδικών ρούχων που φιλτράρουν ή εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα.

 

 

Ποιά είναι τα καλύτερα αντηλιακά;

 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο, γιατί μιλάμε για δείκτες προστασίας, υφές των σκευασμάτων, ποσότητες, ανανεώσεις, σταθερότητα και αντοχή στο νερό, κοσμητικές και θεραπευτικές ιδιότητες, φίλτρα και μάρκες!


Το πρώτο σκεύασμα που είχε να κάνει με το δέρμα και τον ήλιο δημιουργήθηκε 5 χρόνια μετά το περίφημο μαύρισμα της Κοκο Σανέλ από τον Jean Patou - ήταν ένα πρώτο λάδι μαυρίσματος. Το 1935 φτιάχτηκε το πρώτο Ambre Solaire, ένα λάδι μαυρίσματος που όμως απορροφούσε την υπεριώδη ακτινοβολία. Η Coppertone στην Αμερική έφερε γύρω στο 1940 το πρώτο πραγματικό αντιηλιακό. 


Από το 1946 τα πρώτα μπικίνι απελευθέρωναν όλο και περισσότερο δέρμα στο χάδι του ηλίου. Σήμερα υπάρχουν παρά πολλά σκευάσματα που συνδυάζουν τα φυσικά φίλτρα ( ή και ορυκτά φίλτρα ) που δρουν σαν μικροί καθρέπτες που αντανακλούν το ηλιακό φως μαζί με τα χημικά φίλτρα που δεσμεύουν και απορροφούν τις υπεριώδους ακτίνες στο μεγαλύτερο φάσμα τους.


Όσο η επιστήμη γνωρίζει περισσότερα για τις αλληλεπιδράσεις του οργανισμού μας με τον ήλιο, τόσο πιο περίπλοκα γίνονται τα σκευάσματα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των δερμάτων. Και ως καλλυντικά αλλά και με πιο ολοκληρωμένη προστασία, γιατί κάποιες ακτίνες δείχνουν πιο άμεσα τα δόντια τους και κάποιες πιο ύπουλα και πιο μακροπρόθεσμα όπως πχ η UV -A. Στο παιχνίδι μπαίνει πλέον και η υπέρυθρη ακτινοβολία, όπως εκπέμπεται από πηγές θερμότητας όπως σώματα καλοριφέρ και τζάκια αλλά και η λεγόμενη blue ray ακτινοβολία, που έχουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.

 

 

 

Ανακάλυψε τις καλύτερες Προσφορές Αντηλιακών στο online φαρμακείο Dpharmacy! 

 

 

 

Ο κατάλληλoς σύμβουλος για τον ήλιο


Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κανείς σήμερα για να είναι και ασφαλής και να έχει και κάτι από τον ήλιο όπως λίγο ομορφιά , ευεξία και καλή διάθεση;


Για αυτό υπάρχει πλέον ο κατάλληλος σύμβουλος, που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του καθενός μας. Δεν είναι άλλος από τον δερματολόγο, που θα εκτιμήσει σε πρώτη φάση το δέρμα μας, θα λάβει υπόψιν το ατομικό και οικογενειακό μας ιστορικό, θα συστήσει την κατάλληλη συμπεριφορά στον ήλιο ανάλογα με την εποχή, καθώς και θα προτείνει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, όπως τα αντηλιακά αλλά και θα μας παρακολουθεί στην πορεία διορθώνοντας τις οποίες βλάβες. 


Συνολικά δεν χρειάζεται να στερηθούμε αυτό το πολύτιμο αγαθό τον ζωοδότη ήλιο, αν παίξουμε όμως με τους κανόνες, γιατί και στον πλανήτη μας αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να προσαρμοστούμε αλλά και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, να γυρίσουμε στις παλιές καλές εποχές που ο ήλιος δεν ήταν «έτσι».

 


 

Δημοφιλείς κατηγορίες σε Προσφορές Αντηλιακών

Αντηλιακά Frezyderm, Αντηλιακά 1+1 Δώρο,  Αντηλιακά μαυρίσματος, Αντηλιακά Κορρές, Αντηλιακά La Roche Posay,Frezyderm αντηλιακά για παιδιά, Αντηλιακές Κρέμες Προσώπου , Αντηλιακά για μωρά, Αντηλιακά Κρέμες Ημέρας Με SPF, Αντηλιακά Ενεργοποιητές Μαυρίσματος, Αντηλιακά προσώπου frezyderm, After Sun, Αντηλιακά Μαλλιών, Αντηλιακά Προσώπου, Αντηλιακά Σώματος, After Sun Προσώπου & Σώματος, Αντηλιακά Με Spf50, Αντηλιακά Για Ακμή 

 

Δημοφιλείς Μάρκες Αντηλιακών

Frezyderm Αντηλιακά Sun ScreenLierac Αντηλιακά - SunissimeLa Roche Posay Anthelios Αντηλιακά,  Vichy Αντιηλιακή Σειρά Capital SoleilΑντηλιακά AveneApivita Suncare ΑντηλιακάΑντηλιακά Korres , Intermed Luxurious Sun Care ΑντηλιακάNivea ΑντηλιακάΑντιηλιακά A-Derma.

 


Κείμενο από την ηλεκτρονική έκδοση healthy today - ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΖΟΛΏΤΑΣ, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Πηγές φωτογραφιών: [1], [2], [3]

← Previous Next →