facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Χοληστερίνη: Πώς να τη ρυθμίσεις χωρίς φάρμακα

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη χοληστερίνη,τί είναι η χοληστερίνη,από τί προκαλείται,

Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη χοληστερίνη,τί είναι η χοληστερίνη,από τί προκαλείται,πώς να την αντιμετωπίσεις φυσικά χωρίς φάρμακα.

Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τις στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να μειώσετε τους αριθμούς της χοληστερόλης σας.

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy φυσικά συμπληρώματα διατροφής για τη χοληστερίνη

 

Περιεχόμενα:

 

 

Αν μόλις ανακαλύψατε ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη, ίσως αναρωτιέστε ποιες είναι οι επιλογές σας για να τη μειώσετε.

 

Η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας συνταγογραφούμενα φάρμακα , τα οποία είναι συχνά η συνιστώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής. Η εξαιρετικά υψηλή χοληστερίνη πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα πρόγραμμα θεραπείας με συνταγή το συντομότερο δυνατό.

 

Ωστόσο, εάν η χοληστερίνη σας θεωρείται ήπια ή μέτρια υψηλή, ίσως μπορείτε να τη μειώσετε χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τις στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να μειώσετε τους αριθμούς της χοληστερόλης σας.

 

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος που παράγει το συκώτι. Υπάρχει επίσης σε τροφές ζωικής προέλευσης. Η χοληστερίνη υποστηρίζει πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος οι ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής είναι η κύρια αιτία της υψηλής χοληστερόλης . Ωστόσο, η γενετική, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και τα φάρμακα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη.

 

Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν στατίνες για να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης ενός ατόμου, αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους , μυϊκές κράμπες και ναυτία.

 

 

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος. Αν και η υπερβολική χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, το σώμα χρειάζεται χοληστερίνη για να χτίσει τις κυτταρικές μεμβράνες και να παράγει:

 

  • ορμόνες του φύλου οιστρογόνο και τεστοστερόνη
  • βιταμίνη D
  • χολικά οξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα λίπη

 

Το συκώτι παράγει φυσικά όλη τη χοληστερίνη που χρειάζεται το σώμα. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν χοληστερίνη και άλλα τρόφιμα μπορούν να ωθήσουν το συκώτι να παράγει περισσότερη.

 

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης LDL μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση λιπών στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Η HDL χοληστερίνη συλλέγει την LDL χοληστερίνη και άλλα λίπη από τις αρτηρίες και τα μεταφέρει πίσω στο ήπαρ. Το συκώτι αποβάλλει την περίσσεια χοληστερόλης μετατρέποντάς την σε ένα πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή.

 

 

Καλή και κακή χοληστερίνη

Οι δύο κύριοι τύποι χοληστερίνης είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή» χοληστερίνη και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή η «κακή» χοληστερίνη. Κάποια ποσότητα χοληστερίνης απαιτείται στο σώμα, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

 

Η LDL χοληστερίνη ονομάζεται συχνά κακή χοληστερίνη. Εάν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη LDL στο αίμα, αυτή συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να στενεύουν και να σκληραίνουν.

 

Η συσσώρευση χοληστερίνης LDL μειώνει τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού .

 

Η HDL ή η καλή χοληστερίνη μπορεί να μεταφέρει την LDL χοληστερίνη από το αίμα στο ήπαρ, το οποίο τη διασπά για απόρριψη ως απόβλητο. Το συκώτι αποβάλλει την περίσσεια χοληστερόλης μετατρέποντάς την σε ένα πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή. Η HDL χοληστερίνη αναφέρεται ως καλή χοληστερίνη επειδή μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.

 

Αν και οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν να έχουν περισσότερη HDL χοληστερίνη από την LDL χοληστερίνη,  συνιστάται στους ενήλικες να διατηρούν τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στο αίμα τους κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο.

 

Τα υψηλότερα επίπεδα HDL συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου.

 

 

Ποιες είναι οι ιδανικές τιμές χοληστερίνης;

Η χοληστερίνη μετράται σε χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Οι κατευθυντήριες γραμμές για υγιή επίπεδα χοληστερίνης είναι τα εξής:

 

  • ολική χοληστερίνη κάτω από 200 mg/dL
  • LDL χοληστερίνη μικρότερη από 100 mg/dL
  • HDL χοληστερίνη πάνω από 40 mg/dL

 

Διαφορετικές περιοχές και χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές, επομένως είναι συνετό να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τα πιο ακριβή και ενημερωμένα εύρη.

 

 

Τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερίνης ανά ηλικία

Η καλή υγεία της καρδιάς είναι σαν δομικό στοιχείο: είναι αθροιστική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υψηλή χοληστερίνη .

 

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει το συκώτι σας. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα . Το σώμα σας χρειάζεται λίγη χοληστερίνη για να λειτουργήσει σωστά. Αλλά η υπερβολική ποσότητα κακού τύπου χοληστερίνης - λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) - σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό .

 

 

Χοληστερίνη σε ενήλικες 

Το συνολικό επίπεδο χοληστερίνης σας είναι η συνολική ποσότητα χοληστερόλης που βρίσκεται στο αίμα σας. Αποτελείται απο:

  • λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL)
  • λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL)
  • τριγλυκερίδια

 

Η LDL ονομάζεται επίσης «κακή» χοληστερίνη επειδή μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία σας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η HDL θεωρείται «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην προστασία σας από καρδιακές παθήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η HDL σας, τόσο το καλύτερο.

 

Η ολική χοληστερόλη περιλαμβάνει επίσης έναν αριθμό τριγλυκεριδίων . Αυτά είναι ένα άλλο είδος λίπους που μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και θεωρούνται τα «δομικά στοιχεία» της χοληστερόλης.

 

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα χαμηλά επίπεδα HDL αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

 

 

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα χοληστερίνης τείνουν να ανεβαίνουν. Οι άνδρες διατρέχουν γενικά υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες για υψηλότερη χοληστερόλη. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας γυναίκας αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση .

Για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και άλλους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης, συνιστάται συχνότερος έλεγχος.

 

 

 

Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy φυσικά συμπληρώματα για τη χοληστερίνη στις καλύτερες τιμές της αγοράς! 

 

 

 

Επίπεδα χοληστερίνης σε άνδρες έναντι γυναικών 

Γενικά, οι οδηγίες είναι παρόμοιες για άνδρες και γυναίκες άνω των 20 ετών, αν και διαφέρουν όσον αφορά την HDL χοληστερίνη, όπως φαίνεται παραπάνω. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερίνης.

 

Χοληστερίνη στα παιδιά

Τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια , ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , δεν είναι υπέρβαρα και δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

 

Συνιστούμε σε όλα τα παιδιά να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους μεταξύ 9 και 11 ετών και στη συνέχεια ξανά μεταξύ 17 και 21 ετών.

 

Παιδιά με περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη, παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, θα πρέπει να ελέγχονται μεταξύ των ηλικιών 2 και 8 ετών και ξανά μεταξύ 12 και 16 ετών

 

 

Αιτίες υψηλής LDL χοληστερίνης

Οι αιτίες της υψηλής LDL χοληστερίνης περιλαμβάνουν:

 

1.Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά : Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

 

2.Αδράνεια : Η μη αρκετή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η οποία συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.

 

3.Παχυσαρκία : Τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν αυξημένος των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

 

4.Κάπνισμα : Μια χημική ουσία στα τσιγάρα μειώνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης και καταστρέφει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών.

 

5.Ιατρικές καταστάσεις : Ορισμένες από αυτές που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερίνης LDL περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2 , υπολειτουργία του θυρεοειδούς, παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος και τον εθισμό στο αλκοόλ.

 

6.Εμμηνόπαυση : Για ορισμένες γυναίκες, τα επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να αυξηθούν μετά την εμμηνόπαυση .

 

7.Γενετική : Η υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια κληρονομική μορφή υψηλής χοληστερίνης που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο πρώιμης καρδιακής νόσου.

 

 

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης

Ευτυχώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετά αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης . Είναι επίσης αρκετά απλές και μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία και με τις περισσότερες ικανότητες.

 

1.Ασκηθείτε αν μπορείτε. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την HDL χοληστερίνη σας. Επιδιώξτε 30 έως 60 λεπτά την ημέρα μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης , όπως ποδηλασία, τζόκινγκ, κολύμπι και χορό, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

 

2.Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά με δημητριακά ολικής αλέσεως .

 

3.Τρώτε υγιεινά λίπη: Τα υγιή λίπη περιλαμβάνουν ελαιόλαδο , αβοκάντο και ορισμένους ξηρούς καρπούς . Όλα αυτά είναι λίπη που δεν θα αυξήσουν τα επίπεδα της LDL σας.

 

4.Περιορίστε την πρόσληψη χοληστερόλης. Μειώστε την ποσότητα των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως το τυρί, το πλήρες γάλα και τα κόκκινα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά .

 

5.Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να το κόψετε. Το κάπνισμα μειώνει την HDL χοληστερίνη. Η διακοπή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

 

6.Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.Συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, πράγμα που σημαίνει, κατά μέσο όρο, όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων λιπών στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η κολπική μαρμαρυγή .

 

7.Φτάστε σε ένα υγιές βάρος για εσάς. Η απώλεια του υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης σας.

 

8.Ελέγξτε τα επίπεδά σας. Μπορείτε να δείτε έναν γιατρό ή να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ εξέτασης στο σπίτι για να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ δοκιμών διαδικτυακά.

 

 

 

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL

 

Διάφορα πράγματα μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα HDL χοληστερίνης, όπως:

 

1.Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα : Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη στο αίμα όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο φρέσκος τόνος, ο σολομός και η ιππόγλωσσα.Οι μελέτες προτείνουν την κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα.

 

2.Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα : Τα αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης.

 

3.Τακτική άσκηση : Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα HDL.

 

 

 

Aπόκτησε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα συμπληρώματα για τη χοληστερίνη!

 

 

 

Φυσικά συμπληρώματα για τη χοληστερίνη

Αν και ορισμένα φυσικά συμπληρώματα διατίθενται στην αγορά για την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης, μόνο μερικά έχουν μελετηθεί επαρκώς.

 

Παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου

Το σκόρδο χρησιμοποιείται ιατρικά από την αρχαιότητα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα. Επιστημονικές έρευνες  έδειξαν ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη και την LDL.

 

Άλλες μελετές το επιβεβαιώνουν, δηλώνοντας ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και την LDL κατά 7 και 10 τοις εκατό , αντίστοιχα. 

 

Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι είναι μικροσκοπικοί σπόροι που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, λιγνάνες και ωμέγα-3 λιπαρά φυτικής προέλευσης. Όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία των αρτηριών ή στο επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.

 

Αυτοί οι σπόροι με γεύση ξηρών καρπών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, το ψήσιμο και τα smoothies και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Ένα ρόφημα με λιναρόσπορο μείωσε την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη 12 και 15 τοις εκατό αντίστοιχα.

 

Η λήψη αλεσμένου λιναρόσπορου μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 15 τοις εκατό σε 1 μήνα.

 

Επειδή οι λιναρόσποροι είναι τόσο μικροί και έχουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα, συνιστάται ο αλεσμένος λιναρόσπορος πάνω από ολόκληρους σπόρους. Όταν οι σπόροι είναι αλεσμένοι, το σώμα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο εσωτερικό του.

 

Διαλυτές φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν την LDL χοληστερόλη καλύτερα από μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά μόνη της.

 

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λένε ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την LDL χοληστερόλη, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στη βρώμη. Άλλες καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια.

 

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και να περιορίζουν τα «λευκά» ή επεξεργασμένα δημητριακά. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.

 

Φρούτο κράταιγος  

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ο κράταιγος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Τα φύλλα, οι καρποί και τα άνθη του κράταιγου έχουν όλα χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση για εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης.

 

Αν και ο κράταιγος μπορεί να είναι αποτελεσματικός, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να ρωτήσουν έναν γιατρό πριν λάβουν αυτό το συμπλήρωμα.

 

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων πολλών φαρμάκων που συνταγογραφούνται για καρδιακές παθήσεις.

 

Εκχύλισμα κόκκινης μαγιάς ρυζιού: Τα ερωτήματα ασφαλείας παραμένουν

Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κόκκινης μαγιάς ρυζιού μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 22 τοις εκατό και τη συνολική χοληστερόλη κατά 15 τοις εκατό σε 8 εβδομάδες.

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) δεν παρακολουθεί την καθαρότητα ή την ποιότητα συμπληρωμάτων όπως το εκχύλισμα κόκκινης μαγιάς ρυζιού. Έτσι, εάν ένας γιατρός συστήσει τη χρήση του, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το αγοράζετε από μια αξιόπιστη πηγή.

 

Άλλα φυσικά προϊόντα, όπως ο κουρκουμάς και το guggul, μπορεί να μειώσουν τη χοληστερίνη, αλλά οι μελέτες και οι έρευνες για αυτά είναι περιορισμένες.

 

 

Γιατί να προσπαθήσετε να μειώσετε τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα;

Ίσως να μην θέλετε να πάρετε φάρμακα για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας για διάφορους λόγους.

Οι στατίνες είναι ένα είδος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης. Οι παρενέργειες των στατινών μπορεί να θεωρηθούν από ορισμένους ως χειρότερες από τους κινδύνους της υψηλής χοληστερόλης. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • μυϊκό πόνο
  • κούραση
  • ζάλη
  • αργή πέψη
  • χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα

 

Η χρήση στατινών μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων παθήσεων , όπως ο διαβήτης τύπου 2. Εάν διατρέχετε ήδη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τύπων καταστάσεων, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με την αποφυγή των στατινών, εάν είναι δυνατόν.

 

 

H τακτική παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της χοληστερίνης!

 

 

Πότε να μιλήσετε με γιατρό

Υπάρχουν λίγα εμφανή συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης. Τα επείγοντα συμπτώματα όπως το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα μπορεί να είναι ο μόνος δείκτης βλάβης από την υψηλή χοληστερίνη. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους με εξέταση αίματος κάθε 4 έως 6 χρόνια. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνό έλεγχο εάν ζείτε με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

1.ιστορικό καρδιακών παθήσεων

2.οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης

3.υψηλή πίεση του αίματος

4.αν καπνίζετε

5.παχυσαρκία

 

Συμπέρασμα

Η υψηλή χοληστερόλη LDL είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά συχνά μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα.

 

Συνιστάται σε άτομα άνω των 40 ετών να κανονίσουν μια εξέταση αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερίνης και την αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL.

 

Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στα επίπεδα HDL και LDL. Εάν δεν βελτιωθούν με αυτές τις αλλαγές, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα.

 

 

 

← Previous Next →