facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Σκασμένα χείλη: 6 Τρόποι για να απαλλαγείς

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τα ξηρά,σκασμένα χείλη, τί είναι τα σκασμένα χείλη, από τί προκαλούνται ,πώς να αντιμετωπίσεις τα ξηρά χείλη και να τα διατηρείς ενυδατωμένα όλο το χρόνο.

Έχεις σκασμένα χείλη και τα χείλια σου είναι αφυδατωμένα; Ψάχνεις τρόπους να φροντίσεις τα σκασμένα χείλη με πληγές; Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τα ξηρά,σκασμένα χείλη, τί είναι τα σκασμένα χείλη, από τί προκαλούνται, πώς να αντιμετωπίσεις τα ξηρά χείλη και να τα διατηρείς ενυδατωμένα όλο το χρόνο.

 

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την θεραπεία των σκασμένων χειλιών

 

Περιεχόμενα

 

Ανακάλυψε τώρα στο οnline φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα προϊόντα για ενυδατωμένα χείλη

 

Τα σκασμένα χείλη, γνωστά και ως χειλίτιδα, είναι ένα κοινό και άβολο πρόβλημα. Οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σκασμένα χείλη χωρίς να τα στεγνώσουν περαιτέρω.

 

Το δέρμα στα χείλη είναι πολύ πιο λεπτό και εαίσθητο από αυτό σε άλλα μέρη του σώματος. Τα χείλη εκτίθενται επίσης στα καιρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου και του κρύου, ξηρού αέρα, καθιστώντας τα επιρρεπή σε ξηρότητα, σκάσιμο και ξεφλούσιμα.

 

Τα χείλη στερούνται αδένες λιπαρότητας και έτσι δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους υγρασία, αλλά οι φυσικές ενυδατικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν.

 

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς να απαλύνετε τα σκασμένα χείλη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από οποιονδήποτε πόνο ή ενόχληση. Εξετάζει επίσης τις αιτίες και την πρόληψη των σκασμένων χειλιών.

 

 

Τι προκαλεί τα σκασμένα χείλη; 

Ποιές είναι οι βασικές αιτίες για τα σκασμένα χείλη; Το δέρμα στα χείλη είναι διαφορετικό από αυτό στο υπόλοιπο πρόσωπο. Ενώ οι υποκείμενες δομές είναι παρόμοιες, το δέρμα στα χείλη είναι πολύ πιο λεπτό.

 

Σε αντίθεση με το δέρμα που καλύπτει το υπόλοιπο σώμα, το δέρμα στα χείλη δεν έχει αδένες λιπαρότητας και έτσι δεν μπορεί να παράγει υγρασία.

 

Μια σειρά εξωτερικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο των χειλιών. Ο έλεγχος αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη των σκασμένων χειλιών ή να εμποδίσει την επιδείνωση τους.

 

Οι παράγοντες που προκαλούν τα ξηρά,αφυδατωμένα χείλη είναι οι εξής:

 

1)Καιρός

Τα επίπεδα υγρασίας τείνουν να μειώνονται καθώς η θερμοκρασία κρυώνει το φθινόπωρο και τους χειμερινούς μήνες. Ο ξηρός αέρας αντλεί υγρασία από το δέρμα, γι' αυτό και οι άνθρωποι έχουν συχνά σκασμένα χείλη κατά τις πιο κρύες περιόδους του χρόνου.

 

Η αποφυγή των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των σκασμένων χειλιών και του ξηρού δέρματος.

 

2)Διαρκής ύγρανση των χειλιών

Όταν τα χείλη σας είναι στεγνά, τα γλείφετε ενστικτωδώς για να προσθέσετε υγρασία.

Αυτή η προσωρινή ύγρανση των χειλιών μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καθώς το σάλιο εξατμίζεται, τραβάει την υγρασία από την επιφάνεια των χειλιών.

 

3)Συστατικά σε προϊόντα που ξηραίνουν τα χείλη

Ορισμένα βάλσαμα για τα χείλη, κραγιόν και παρόμοια προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορούν να επιδεινώσουν τα ξηρά χείλη.

 

Μερικά από αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν:

 

  • υγραντικά, όπως η γλυκερίνη
  • κάμφορα
  • μινθόλη
  • φαινόλη

Τα υγραντικά είναι ουσίες που εμποδίζουν την απώλεια νερού.

 

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργίες σε ορισμένα κοινά συστατικά σε προϊόντα για τα χείλη, ειδικά χρωστικές ή αρώματα. Η χρήση ενός προϊόντος για τα χείλη που περιέχει κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα και σκασμένα χείλη.

 

4)Έκθεση στον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα χείλη και να οδηγήσει σε ξηρότητα και σκάσιμο.

 

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ακτινική κεράτωση, η οποία προκαλεί σχηματισμό κρούστας-ξηρού δέρματος στα χείλη. Αυτά τα εξογκώματα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορεί να γίνουν καρκινικά, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να τα αφαιρέσουν το συντομότερο δυνατό.

 

5)Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, οι χημειοθεραπείες και τα διουρητικά, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση ως παρενέργεια.

 

Τα τοπικά φάρμακα για την ακμή μπορεί να περιέχουν συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, που μπορεί να στεγνώσουν τα χείλη. Εάν αυτά τα συστατικά έρθουν σε επαφή με τα χείλη, μπορεί να οδηγήσουν σε σκάσιμο.

 

 

 

Θεραπεία και πρόληψη για τα σκασμένα χείλη

Ποια είναι η θεραπεία για τα σκασμένα χείλη και πως μπορεί να γίνει η πρόληψη;

Μπορείτε να επιτύχετε βαθιά ενυδάτωση χειλιών χρησιμοποιώντας αντηλιακό και αποφεύγοντας τα αρωματικά προϊόντα για τα χείλη.

Οι άνθρωποι συχνά δεν παρατηρούν πόσο πολύ αγγίζουν ή παίζουν με τα χείλη τους - τείνουν να γλείφουν, να μασούν, ακόμη και να τραβούν τα χείλη τους χωρίς καν να το σκέφτονται.

 

Αυτές οι συνήθειες μπορεί να επιδεινωθούν εάν το δέρμα στα χείλη είναι ασυνήθιστα ξηρό.

 

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο ξεφλούδισμα του ξηρού δέρματος από τα χείλη, διατρέχετε τον κίνδυνο να αφαιρέσετε το υγιές δέρμα στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να παρατείνει τους χρόνους επούλωσης και ακόμη και να προκαλέσει αιμορραγία.

 

Μπορείτε να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη:

 

  • χρησιμοποιώντας προϊόντα που περιέχουν αντηλιακό
  • αποφεύγοντας τα αρωματισμένα προϊόντα για τα χείλη
  • αποφεύγοντας τα προϊόντα για τα χείλη που περιέχουν γνωστά αλλεργιογόνα
  • κάνοντας απολέπιση τακτικά
  • παραμένοντας ενυδατωμένοι
  • κόβωντας το κάπνισμα

 

 

Τρόποι Αντιμετώπισης των ξηρών χειλιών

Αν αναρωτιέσαι τι πρέπει να βάλεις στα ξηρα χείλη ή τα σκασμένα χείλη, παρακάτω θα βρεις μια σειρά από συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τα ξηρά χείλη. 

 

1)Χρησιμοποιήστε ένα καλό βάλσαμο για τα χείλη

Τα συστατικά για το lip balm μπορούν να περιλαμβάνουν μενθόλη και καμφορά.

Ορισμένα βάλσαμα για τα χείλη είναι καλύτερα από άλλα και οι δημοφιλείς μάρκες μπορεί να περιέχουν συστατικά που στεγνώνουν τα χείλη.

 

Για παράδειγμα, πολλά lip balm περιέχουν μενθόλη ή άλλο άρωμα μέντας . Αυτό μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς, αλλά η μέντα στεγνώνει πολύ και μπορεί να αφήσει τα χείλη πιο σκασμένα από πριν.

 

Τα κοινά συστατικά ξήρανσης στα lip balms περιλαμβάνουν:

 

  • μινθόλη
  • κάμφορα
  • φαινόλη

Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα για τα χείλη, καθώς αυτά τα συστατικά μπορούν επίσης να στεγνώσουν τα χείλη 

 

 

2)Δοκιμάστε φυσικές θεραπείες για τα χείλη

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τα σκασμένα χείλη. Μπορεί να έχετε μερικά ακόμη και στην κουζίνα σας.

 

Για να απαλύνετε τα χείλη και για σωστή ενυδάτωση χειλιών, εφαρμόστε τα παρακάτω απευθείας στα χείλη:

 

  • Aloe vera : Αυτό το τζελ σχηματίζεται μέσα στα φύλλα των φυτών της αλόης βέρα. Περιέχει βιταμίνες , μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που καταπραΰνουν και ενυδατώνουν το κατεστραμμένο δέρμα.
  • Λάδι καρύδας : Φτιαγμένο από τη σάρκα καρύδων, αυτό το λάδι καταπολεμά τις φλεγμονές και είναι μαλακτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να καταπραΰνει και να απαλύνει το δέρμα.
  • Μέλι : Είναι πολύ ενυδατικό, γεγονός που το καθιστά μια καλή θεραπεία για ξηρά χείλη. Το μέλι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης λοιμώξεων σε εξαιρετικά ξηρά ή σκασμένα χείλη.
  • Αγγούρι : Μπορεί να ενυδατώσει απαλά τα χείλη και μπορεί να περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμφάνιση των χειλιών.
  • Πράσινο τσάι : Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή. Μουλιάστε ένα φακελάκι πράσινο τσάι σε ζεστό νερό και τρίψτε το απαλά πάνω από τα χείλη για να μαλακώσετε και να αφαιρέσετε την υπερβολική ξηρή επιδερμίδα. Αυτή η τεχνική είναι πιο ήπια από την παραδοσιακή απολέπιση.

 

Η αλόη βέρα, το λάδι καρύδας και το μέλι έχουν όλα αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και καταπραΰνουν το δέρμα στα χείλη.

 

 

3)Κάντε απολέπιση στα χείλη

Τα σκασμένα χείλη καλύπτονται από ένα στρώμα ξηρού δέρματος που μπορεί να εμποδίσει τα θεραπευτικά συστατικά των lip balm να φτάσουν στη σωστή περιοχή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε scrub για τα χείλη που περιέχουν ζάχαρη ή μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε απαλά αυτό το ξηρό δέρμα.

 

Αναζητήστε scrub χειλιών που περιέχουν συστατικά που θα καταπραΰνουν και θα ενυδατώσουν τα χείλη.

 

 

4)Πίνετε νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σκασμένα χείλη.Συνήθως δεν παρατηρείτε πότε ότι είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, επομένως είναι καλή ιδέα να συνηθίσετε να πίνετε νερό όλη την ημέρα.

 

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα παίρνει. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τραβά νερό από ορισμένες περιοχές για να διασφαλίσει ότι τα κύτταρα παραμένουν ενυδατωμένα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού των χειλιών.

 

Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 

  • αίσθημα δίψας
  • ξερό στόμα
  • έναν πονοκέφαλο
  • ζάλη

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού ποικίλλει, ανάλογα με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας ενός ατόμου.

 

 

5)Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Περνώντας πολύ χρόνο σε ξηρό αέρα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από το δέρμα. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα το χειμώνα.

 

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα καλά ενυδατωμένο όλο το χρόνο. Ωστόσο, μια άλλη πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να εξασφαλίσετε επιπλέον ενυδάτωση.

 

6)Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα χείλη, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να γίνονται πιο πιθανό να ραγίσουν.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα στο στόμα, όπως στοματικά έλκη και πόνο στα ούλα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το ξηρό δέρμα αρχίζει να επουλώνεται.

 

 

Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα προϊόντα για ενυδάτωση χειλιών

 

 

Συμπέρασμα για την φροντίδα των σκασμένων ή ξηρών χειλιών

 

Τα σκασμένα χείλη είναι ένα κοινό και μερικές φορές άβολο ζήτημα. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν μόνο το χειμώνα, ενώ άλλοι μπορεί να το βιώνουν όλο το χρόνο.

 

Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά προϊόντων για τα χείλη. Μερικές προσαρμογές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να θεραπεύσουν τα σκασμένα χείλη και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του προβλήματος.

 

Τα άτομα με χρόνια σκασμένα χείλη καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας. Ορισμένα φάρμακα και καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και σκασμένα χείλη. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να συστήσουν τη μετάβαση σε διαφορετικό φάρμακο.

 

Άτομα που έχουν δοκιμάσει πολλές θεραπείες για τα σκασμένα χείλη τους χωρίς επιτυχία μπορεί να θέλουν να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσουν πιθανές υποκείμενες αιτίες και επιλογές θεραπείας.

 

 

← Previous Next →