facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Τι είναι το tea tree oil (έλαιο τσαγιού) ή λάδι τεϊόδεντρου;

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το έλαιο τσαγιού ή αλλιώς έλαιο τεϊόδενδρου.

Το έλαιο τσαγιού (tea tree oil) ή λάδι τεϊόδεντρου, επίσης γνωστό ως έλαιο μελαλούκας, είναι το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται με απόσταξη από φύλλα και τερματικούς κλάδους του Melaleuca alternifolia (Maiden et Betche) Cheel (Tea tree με στενά φύλλα), M. linariifolia Smith (Tea trea από λινάρι) ή M. dissitiflora F. Muell (Tea tree κολπίσκου).

 

Τι είναι το Tea tree

Το M. alternifolia, αυστραλιανό tea tree, είναι είτε ένας ψηλός θάμνος ή ένα μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae και είναι εγγενές στην ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αβορίγινους στην παραδοσιακή ιατρική. Έσπαζαν τα φύλλα Tea tree για να εξαγάγουν το λάδι, το οποίο στη συνέχεια εισπνεόταν για θεραπεία βήχα και κρυολογήματος ή απλωνόταν απευθείας στο δέρμα για θεραπεία. Έχει αντισηπτικές, αντιμυκητιακές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι η αραίωσή του χρησιμοποιείται ως τοπικό αντισηπτικό για τη θεραπεία της ακμής.

 

 Ανακάλυψε στον online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα αιθέρια έλαια σε μοναδικές προσφορές! 

 

Τι είναι το tea tree oil ή λάδι τεϊόδεντρου

Το tea tree oil είναι ένα διαυγές, άχρωμο έως ωχροκίτρινο, πτητικό υγρό κι έχει χαρακτηριστική, έντονη, αρωματική φρέσκια καμφορώδη οσμή. Τα α-πινένιο, β-πινένιο, σαβενένιο, μυρκένιο, α-φελλανδρένιο, α-τερπινένιο, λιμονένιο, 1,8-κινεόλη, ρ-κύμινο, λιναλοόλη, τερπινεν-4-όλη και α-τερπινεόλη είναι οι πιο κοινές χημικές ενώσεις σε λάδι tea tree. Παρουσία οξυγόνου, υψηλής θερμοκρασίας, φωτός κι υγρασίας, η σύνθεση του ελαίου tea tree αλλάζει κι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις α-τερπινένιο, β-τερπινένιο και τερπινολένιο μετατρέπονται σε ρ-κύμινο.
Δεδομένου ότι είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση Καλλυντικών συνέστησε ότι η παρουσία ελαίου tea tree στα καλλυντικά προϊόντα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη συγκέντρωση του 1% κι ότι πρέπει να συσκευάζεται ειδικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελάχιστη έκθεσή του στο φως.

 

Διάβασε εδώ το άρθρο "Τι είναι τα αιθέρια έλαια"

 

Λάδι τεϊόδεντρου-Tea tree και οι χρήσεις του

Το έλαιο tea tree στοχεύει Gram-θετικά και Gram-αρνητικά βακτήρια όπως Staphylococcus, Streptococcus και Pseudomonas aeruginosa. Είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των ιών Candida albicans, Dermatophytosis και Herpes simplex. Η εφαρμογή του 5% του τζελ tea tree σε αλλοιώσεις ακμής ήταν τρεις και πλέον φορές αποτελεσματικότερο στη μείωση του αριθμού των βλαβών από ένα κανονικό φάρμακο.
Το έλαιο tea tree χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα χωρίς χημικά, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής και της οδοντικής πλάκας. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το tea tree μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά των μικροβίων που προκαλούν φθορά των δοντιών και κακή αναπνοή.

 

 

 

Το tea tree oil βοηθά:

  • Στη Μείωση της ακμής
  • Στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
  • Στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής και της οδοντικής πλάκας

 

Παρενέργειες και μελέτες

Εάν χορηγείται από το στόμα, το tea tree είναι τοξικό. Μια αναφορά περίπτωσης σημείωσε ότι ένα αγόρι 18 μηνών υπέφερε από σοβαρούς τραυματισμούς μετά από κατά λάθος κατάποση ελαίου tea tree. Μία μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα διαφορετικών θεραπειών για δερματίτιδα εξ επαφής και tea tree από την άλλη. Το tea tree oil μείωσε τα συμπτώματα κατά 40% και ήταν πιο αποτελεσματικό από τα συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο δέρμα.
Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές περιστατικών αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.  Μία αναφορά περίπτωσης σημείωσε ότι πέντε ασθενείς εμφάνισαν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής λόγω της τοπικής εφαρμογής ελαίου tea tree.
Ένα άρθρο επισκόπησης που συνοψίζει τις χημικές ενώσεις, αλλά κι αναφορές περιπτώσεων αλλεργίας επαφής στο έλαιο tea tree, ανέφερε ότι από όλα τα αιθέρια έλαια, το tea tree προκάλεσε τις πιο αλλεργικές αντιδράσεις με την πρώτη περίπτωση που αναφέρθηκε το 1991.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χρήση tea tree oil σε κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι μη ασφαλής: περισσότεροι από 400 σκύλοι και γάτες εμφάνισαν τρόμο κι άλλα προβλήματα του νευρικού συστήματος μετά τη χορήγηση 0,1-85 ml tea tree από το στόμα ή στο δέρμα.

 

Ανακάλυψε τα καλύτερα αιθέρια έλαια με ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα σε μοναδικές προσφορές! 

 


Πηγή φωτογραφίας [1]

← Previous Next →