facebook pixel pageview

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις τι είναι τα αιθέρια έλαια, τις βασικές κατηγορίες τους, πως συνήθως νοθεύονται και πως μελέτες συμβάλλουν στην αποφυγή αλλεργιών κατά την παραγωγή καλλυντικών. Διάβασε εδώ το άρθρο "Τι είναι τα αιθέρια έλαια;"

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις τι είναι τα αιθέρια έλαια, τις βασικές κατηγορίες τους, πως συνήθως νοθεύονται και πως μελέτες συμβάλλουν στην αποφυγή αλλεργιών κατά την παραγωγή καλλυντικών. 

 

Περιεχόμενα:

 

Τα αιθέρια έλαια αποτελούνται από πολυάριθμες μεμονωμένες ουσίες οι οποίες, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους, μπορούν να χωριστούν σε κύρια (20-95%), δευτερεύοντα (1-20%) και ιχνοστοιχεία (λιγότερο από 1%). Η χημική σύνθεση και επομένως η ποιότητα των αιθέριων ελαίων που προέρχονται από ένα είδος φυτού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως ο χρόνος συγκομιδής, η τοποθεσία της καλλιέργειας, το μέρος του φυτού, καθώς και η μέθοδος παραγωγής. 

 

 Ανακάλυψε στον online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα αιθέρια έλαια σε μοναδικές προσφορές! 

 

Τι είναι τα αιθέρια έλαια 

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) ορίζει ένα αιθέριο έλαιο ως προϊόν που κατασκευάζεται είτε με απόσταξη νερού ή ατμών, με μηχανική επεξεργασία φλοιών εσπεριδοειδών ή με ξηρή απόσταξη. Ενώ η wikipedia προσδιορίζει τα αιθέρια έλαια ως τις πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους και φέρουν, συνήθως, το όνομα του φυτικού είδους από το οποίο έχει προκύψει.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) ορίζει ένα αιθέριο έλαιο ως προϊόν που κατασκευάζεται είτε με απόσταξη νερού ή ατμών, με μηχανική επεξεργασία φλοιών εσπεριδοειδών ή με ξηρή απόσταξη.

 

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Φυσικά έλαια και συνθετικά έλαια

 

Εκτός από τα φυσικά έλαια φυτικής προέλευσης, τα συνθετικά έλαια γίνονται όλο και πιο σημαντικά.

 

Αυτά μπορεί να είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά έλαια, τα οποία ονομάζονται «φυσικά ίδια αιθέρια έλαια». Όταν συντίθενται αναφέρονται ως συνθετικά έλαια. Μόνο τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς και πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ποιότητας για τις φαρμακοποιίες. Τα φυσικά πανομοιότυπα έλαια εγκρίνονται μόνο από τη Φαρμακοποιία όταν πρόκειται για μονο-ουσίες όπως βανιλίνη, θυμόλη ή καμφορά. Τα συνθετικά έλαια χρησιμοποιούνται συχνότερα στη βιομηχανία αρωμάτων, κυρίως επειδή είναι πολύ φθηνότερα από τα αιθέρια έλαια. Τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η σύνθεση είναι σχεδόν ίδια με τη σύνθεση καλλυντικών, όπως το αλάτι μπάνιου και το λάδι μπάνιου, επιτρέπεται να περιέχουν φυσικά ή συνθετικά έλαια.

 

Στη βιβλιογραφία, ο όρος «αιθέριο έλαιο» μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα για πολλά προϊόντα που εξάγονται από φυτικό υλικό με μεθόδους διαφορετικές από την απόσταξη ή την ψυχρή συμπίεση. Απόλυτα, αρωματικά νερά και συμπυκνώματα είναι τέτοια προϊόντα που παράγονται από φυτικό υλικό αλλά δεν είναι αιθέρια έλαια. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται είτε ως μέρος ενός καλλυντικού προϊόντος είτε ως καλλυντικό προϊόν καθαυτό όπως τα αρωματικά νερά. Αυτά τα υδρολύματα είναι υδατικά διαλύματα των αιθέριων ελαίων που παραμένουν μετά από απόσταξη ατμού του φυτικού υλικού (π.χ. «ροδόνερο).

 

Η απόσταξη με ατμό θεωρείται ότι δεν είναι κατάλληλη για προϊόντα που λαμβάνονται από ορισμένα άνθη όπως γιασεμί, νάρκισσος και ιώδη φύλλα, καθώς περιέχουν ενώσεις ευαίσθητες σε υψηλή θερμοκρασία

 

Ανακάλυψε τα καλύτερα αιθέρια έλαια με ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα σε μοναδικές προσφορές! 

 

Η νοθεία στην παραγωγή αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια ανήκουν σε μια ομάδα ουσιών που συχνά εκτίθεται σε «απάτη».

 

Χρησιμοποιούνται ως ισχυρό πλεονέκτημα μάρκετινγκ στην πώληση και προώθηση πολυάριθμων προϊόντων ομορφιάς καθώς και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, αλλά οι τιμές των φυσικών ελαίων είναι πάντα υψηλότερες από αυτές των συνθετικών ελαίων. Ορισμένα λιπαντικά που πωλούνται στο Διαδίκτυο φέρουν την ένδειξη «καθαρό», «φυσικό» ή «100% φυσικό». Σύμφωνα με το πρότυπο ISO / TC 54, τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι γενικά φυσικά και καθαρά, επομένως τέτοιες ετικέτες δεν είναι απαραίτητες και δεν εγγυώνται καλή ποιότητα του λαδιού. Η νοθεία, η μόλυνση, η λανθασμένη παραγωγή λαδιού και η γήρανση είναι συνέπειες των ελαίων χαμηλής ποιότητας [13] Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι παραχάραξης αιθέριων ελαίων, για οικονομικούς λόγους, είναι:

 

 • Προσθήκη μεμονωμένων πρώτων υλών,
 • Προσθέτοντας φθηνότερα αιθέρια έλαια του ίδιου φυτού αλλά από άλλη χώρα - συμπληρωματικά,
 • Προσθήκη φθηνών συνθετικών ενώσεων (πανομοιότυπων με το φυσικό) που απομονώνονται από άλλα έλαια,
 • Προσθήκη μεμονωμένων συνθετικών ουσιών σε έλαια και αρωματικά ακατέργαστα συστατικά,
 • Επισήμανση ενός αιθέριου ελαίου ως άλλου,
 • Ανάμειξη με λιγότερο ακριβά αιθέρια έλαια του ίδιου φυτού που λαμβάνονται από διαφορετικό μέρος του φυτού.

 

Για την επαλήθευση της καθαρότητας ενός αιθέριου ελαίου μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές δοκιμές. Για όλες τις αναλύσεις των αιθέριων ελαίων και των μειγμάτων τους, η σύγκριση με το τυπικό προφίλ για τα αιθέρια έλαια έχει μεγάλη σημασία. 

 

Ένα άλλο ζήτημα είναι η αποθήκευση αυτών των προϊόντων.

 Καλλυντικά από αιθέρια έλαια Online Φαρμακείο

 

Η σημασία της μελέτης των αλλεργιών στα αρώματα των αιθέριων ελαίων

Μια αναδρομική μελέτη βασισμένη σε δεδομένα από το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κοπεγχάγης Gentofte, διερεύνησε τη συχνότητα ευαισθητοποίησης σε αυτά τα 26 μεμονωμένα αρώματα που προκαλούν αλλεργίες και πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό καθοδήγηση.

 • Fragrances 
 • Amylcinnamal
 • Amylcinnamyl alcohol
 • Anisyl alcohol
 • Benzyl alcohol
 • Benzyl benzoate
 • Benzyl cinnamate
 • Benzyl salicylate
 • Cinnamyl alcohol
 • Cinnamal
 • Citral
 • Citronellol
 • Coumarin
 • Eugenol
 • Farnesol
 • Geraniol
 • Hexyl cinnamicaldehyde
 • Hydroxy-citronellal
 • Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyde
 • Isoeugenol
 • d-Limonene
 • Linalool
 • Methyl heptin carbonate
 • 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
 • Oak moss and treemoss extract
 • Treemoss extract

 

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο Bennike και οι συνεργάτες του διερεύνησαν την έκθεση του γενικού πληθυσμού σε αυτά τα 26 αλλεργιογόνα επαφής με άρωμα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 5.588 καλλυντικά προϊόντα. Χρησιμοποιήθηκε μια νέα εφαρμογή smartphone μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  για τον προσδιορισμό των ενώσεων. Σχεδιάστηκε για να παρέχει στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ουσίες των καλλυντικών τους προϊόντων. Το 85,5% των δοκιμασμένων προϊόντων περιείχε ένα από τα 26 αλλεργιογόνα αρώματος, το 73,9% των προϊόντων περιείχε τουλάχιστον δύο ή τρία από αυτά. Μεταξύ όλων των προϊόντων που ερευνήθηκαν, η λιναλοόλη (49,5%) και το λιμονένιο (48,5%) επισημάνθηκαν συχνότερα. Το 5,9% των προϊόντων που ερευνήθηκαν είχαν ένα ή περισσότερα από τα 26 αλλεργιογόνα, αλλά δεν ανέφεραν στην ετικέτα «άρωμα / άρωμα / άρωμα». Μια αναδρομική μελέτη βασισμένη σε δεδομένα από το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κοπεγχάγης Gentofte, διερεύνησε τη συχνότητα ευαισθητοποίησης σε αυτά τα 26 μεμονωμένα αρώματα.

 

1508 ασθενείς με έκζεμα δοκιμάστηκαν με έμπλαστρο και 115 (7,6%) ασθενείς εμφάνισαν θετική αντίδραση σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα συστατικά. Το 60,9% των ασθενών αντέδρασε θετικά σε ένα άρωμα όταν δοκιμάστηκε έμπλαστρο ενώ το 39,1% των ασθενών είχε θετική αντίδραση σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

 

Αιθέρια έλαια και καλλυντικά προϊόντα   

Η υποχρεωτική επισήμανση των 26 αλλεργιογόνων στα καλλυντικά προϊόντα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βοηθά στη βελτιστοποίηση της διάγνωσης της αλλεργίας επαφής σε συστατικά αρωματικών ουσιών. Για έναν ασθενή με διαγνωσμένη αλλεργία επαφής σε ένα από αυτά τα 26 αρώματα, έχει μεγάλη σημασία να ενημερωθεί εάν το επιθυμητό προϊόν περιέχει το αλλεργιογόνο άρωμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.

 

Που θα βρεις τα καλύτερα αιθέρια έλαια

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια θα τα βρεις στο online φαρμακείο dpharmacy σε μοναδικές προσφορές και σε μεγάλη ποικιλία. Ανακάλυψε τα τώρα όλα στην κατηγορία "αιθέρια έλαια"

 

Ανακάλυψε τα καλύτερα αιθέρια έλαια με ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα σε μοναδικές προσφορές! 

 


Πηγή πληροφοριών [1], πηγή φωτογραφιών [2], [3],[4]

 

 

← Previous Next →