facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Ποια είναι η αξία του ψευδαργύρου και πως μπορεί να σε προστατέψει από ιούς

featured_image

Μπορεί ο ψευδάργυρος να σας προστατεύσει από τον Covid-19; Tι είναι ο ψευδάργυρος, ποια είναι τα οφέλη του; Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο; Μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτό το ιδιαίτερο μέταλλο στο νέο άθρο του online φαρμακείου dpharmacy.gr. 

Ποια είναι η αξία του ψευδαργύρου και πως μπορεί να σε προστατέψει από ιούς. Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον ψευδάργυρο,τί είναι ο ψευδάργυρος, ποια είναι τα οφέλη του,ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, μπορεί να σε προστασεύσει από τον Covid-19;

 

 

 Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα Συμπληρώματα ψευδαργύρου!

Προσφορές φαρμακείου Dpharmacy.gr

 

Περιεχόμενα:

 

 

Tί είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο με πολλαπλούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λειτουργίας του σε πάνω από 300 ένζυμα. Το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να πραγματοποιήσει τον φυσιολογικό μεταβολισμό και να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.

 

Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνονται ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, οστρακοειδή, κοτόπουλο και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Ωστόσο, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν επίσης ψευδάργυρο. Τα φυτικά συστατικά στα λαχανικά και τα δημητριακά μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου και, ως εκ τούτου, οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορεί να χρειαστούν50% περισσότερο ψευδάργυρο στη διατροφή τους.

 

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με την καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πνευμονίας , η οποία μπορεί να είναι συνέπεια του COVID-19.

 

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο κίνδυνος ανεπάρκειας ψευδαργύρου παρατηρείται σε περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της επιθεώρησης Καθ. Anatoly Skalny, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Sechenov.

 

 

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την παραγωγή και την ωρίμανση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων, μερικοί από τους οποίους παράγουν αντισώματα, συλλαμβάνουν και καταστρέφουν παθογόνα και επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από μια μόλυνση.

 

Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στη ρύθμιση της φλεγμονής. Ενώ μια φλεγμονώδης απόκριση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της λοίμωξης, η υπερπαραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών νωρίς στη μόλυνση, είναι υπεύθυνη για μερικά από τα χειρότερα συμπτώματα του COVID-19.

 

Η ανασκόπηση περιγράφει στοιχεία που δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στην πνευμονία, περιορίζοντας τη βλάβη στον πνευμονικό ιστό.

 

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή των ρινοϊών που ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

 

Τα υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στα κύτταρα συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της αναπαραγωγής των ρινοϊών και διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης άλφα. Αυτό το μόριο ωθεί τα κοντινά κύτταρα να ξεκινήσουν την αντι-ιική άμυνά τους.

 

Η ανασκόπηση βρήκε επίσης στοιχεία ειδικά για τους κοροναϊούς. Μια μελέτη έδειξε ότι ο ψευδάργυρος μπλοκάρει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή του κοροναϊού που οδήγησε στο ξέσπασμα του SARS το 2002.

 

 

 

 Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα Συμπληρώματα ψευδαργύρου!

 

 

Ποια είναι τα οφέλη του ψευδαργύρου;

Ο ψευδάργυρος παίζει ουσιαστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως:

 

Ανάπτυξη : Οι άνθρωποι χρειάζονται ψευδάργυρο για φυσική ανάπτυξη και ωρίμανση. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους.

 

Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος : Το σώμα μας χρησιμοποιεί ψευδάργυρο για να δημιουργήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα.

 

Λειτουργία ενζύμων : Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πυροδότηση χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Αυτά περιλαμβάνουν τη βοήθεια του σώματος να χρησιμοποιήσει το φολικό οξύ και τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών και DNA.

 

Υγεία των ματιών : Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη οφθαλμικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας .

 

Επούλωση τραυμάτων : Ο ψευδάργυρος βοηθά στην προώθηση του υγιούς δέρματος και των βλεννογόνων, γεγονός που ενισχύει την επούλωση των πληγών.

 

 

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας προτείνει την ακόλουθη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου:

 

  • Για άνδρες ηλικίας 14 ετών και άνω: 11 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • Για γυναίκες ηλικίας 14 ετών και άνω: 9 mg
  • Για έγκυες γυναίκες: 11 mg
  • Για γυναίκες που θηλάζουν: 12 mg

 

Είναι γνωστό ότι από όλα τα είδη τροφίμων, τα στρείδια περιέχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι  παίρνουν τον ψευδάργυρό τους από τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας.

 

Οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν τα τρόφιμα με ψευδάργυρο για να βοηθήσουν ένα άτομο να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

 

 

Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο:

 

  1. στρείδια, 3 ουγγιές (oz): 74 mg
  2. μπιφτέκι βοδινού, 3 oz: 5,3 mg
  3. Βασιλικό καβούρι Αλάσκα, 3 ουγκιές: 6,5 mg
  4. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, μερίδα 3/4 φλιτζανιού: 3,8 mg
  5. μαγειρεμένος αστακός, 3 oz: 3,4 mg
  6. μαγειρεμένο φιλέτο χοιρινής μπριζόλας, 3 oz: 2,9 mg
  7. φασόλια φούρνου, 1/2 φλιτζάνι μερίδα: 2,9 mg
  8. κοτόπουλο και σκούρο κρέας, 3 oz: 2,4 mg

 

Άλλες πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή ενός ατόμου περιλαμβάνουν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, σπόρους κολοκύθας , γάλα, ρεβίθια , στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, αμύγδαλα και τυρί Cheddar.

 

Όλα αυτά περιέχουν περίπου 1-2 mg ψευδάργυρου ανά μερίδα.

 

 

Πηγές ψευδαργύρου για vegans και vegetarians

 

Χωρίς σωστό προγραμματισμό, οι vegan και οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη B-12, ο σίδηρος, το ασβέστιο , το ιώδιο, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος.

 

Παραδείγματα τροφών φιλικών προς τους χορτοφάγους και με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο:

 

  1. φασόλια
  2. διατροφική μαγιά
  3. ξηροί καρποί 
  4. βρώμη
  5. σπόροι
  6. φύτρο σιταριού

 

 

Οι πηγές ψευδάργυρου με βάση τα φυτικά δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμες όσο οι πηγές με βάση τα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν απορροφά τον ψευδάργυρο από χορτοφαγικές πηγές τόσο αποτελεσματικά.

 

Σύμφωνα με Έρευνα 2017, ένα άτομο που ακολουθεί χορτοφαγική ή vegan δίαιτα μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει 50% περισσότερο ψευδάργυρο από τα άτομα που τρώνε τακτικά ζωικά προϊόντα.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι άντρες vegan και οι χορτοφάγοι μπορεί να χρειάζεται να τρώνε περίπου 16,5 mg ψευδάργυρου κάθε μέρα, ενώ οι γυναίκες που ακολουθούν αυτά τα διατροφικά πρότυπα θα πρέπει να τρώνε έως και 12 mg την ημέρα.

 

Εάν ένα άτομο επιλέξει να συμπληρώσει τη διατροφή του με ψευδάργυρο, μπορεί να θέλει να αποφύγει τη λήψη του ταυτόχρονα με συμπληρώματα ασβεστίου , χαλκού , φολικού οξέος , σιδήρου και μαγνησίου . Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τον ψευδάργυρο.

 

 

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

 

Τα περισσότερα παιδιά και οι ενήλικες καταναλώνουν αρκετό ψευδάργυρο. Οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, μπορεί να μην λαμβάνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη.

 

Μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

 

  • επηρεασμένη γεύση και οσμή
  • απώλεια όρεξης
  • διάρροια
  • απώλεια μαλλιών
  • εξασθενημένη ανοσοαπόκριση
  • ανικανότητα
  • κακή ανάπτυξη

 

 

Οι γιατροί δεν έχουν εύκολη εξέταση αίματος για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο έχει έλλειψη ψευδαργύρου. Αντίθετα, θα λαμβάνουν συχνά υπόψη τα συμπτώματα του ατόμου και τις μέσες διατροφικές προσλήψεις όταν προσδιορίζουν εάν έχουν έλλειψη ψευδαργύρου.

 

Αντίθετα, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει τοξικότητα ψευδαργύρου από υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο —ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες— συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

 

 

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

 

  • απώλεια όρεξης
  • διάρροια
  • πονοκεφάλους
  • ναυτία
  • κράμπες στο στομάχι
  • εμετός

 

 

Μπορεί ο ψευδάργυρος να σας προστατεύσει από τον Covid-19;

Μια ανασκόπηση των στοιχείων για τον ψευδάργυρο υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο μέταλλο θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του COVID-19 ενισχύοντας την αντι-ιική ανοσία και περιορίζοντας τη φλεγμονή.

 

Η διατροφή και η υγεία είναι αλληλοεξαρτωμενες . Η καλή διατροφή υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών και βοηθά στην αποφυγή της χρόνιας φλεγμονής μετά από μόλυνση.

 

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη C έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων όπως η πνευμονία.

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το ενδιαφέρον για συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ενταθεί. Παρόλο που καμία συγκεκριμένη τροφή ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από τη μόλυνση με COVID-19, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Μια πρόσφατη ανασκόπηση επικεντρώθηκε στα οφέλη του ψευδαργύρου κατά του COVID-19. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφίμων.

 

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του COVID-19 υποστηρίζοντας την αντι-ιική ανοσία και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Sechenov στη Μόσχα, Ρωσία, ηγήθηκε της ανασκόπησης και τη δημοσίευσε στο International Journal of Molecular Medicine 

 

Συμπέρασμα

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε πολλά φυσικά τρόφιμα και πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν ψευδάργυρο σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά.

 

Τα προϊόντα με βάση το κρέας είναι συνήθως υψηλότερα σε βιοδιαθέσιμο ψευδάργυρο. Εάν ένα άτομο δεν τρώει κρέας, μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει προσπάθεια να αυξήσει την πρόσληψη ψευδάργυρου τρώγοντας φασόλια, σπόρους και βρώμη, μεταξύ άλλων τροφών που περιέχουν ψευδάργυρο.

 

Αν και οι ανεπάρκειες ψευδαργύρου είναι σπάνιες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι πρέπει πάντα να μιλούν με έναν γιατρό εάν έχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

 

 

 Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy Προϊόντα προστασίας COVID-19!

← Previous Next →