facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Ο απόλυτος οδηγός για Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας

featured_image

Στο παρόν άρθρο  θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας ή μπαστούνια πεζοπορίας όπως συνήθως αποκαλούνται. Τ

Στο παρόν άρθρο  θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας ή μπαστούνια πεζοπορίας όπως συνήθως αποκαλούνται. Τί είναι τα Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας, πώς χρησιμοποιούνται σωστά, ποια είναι τα οφέλη τους, με ποια κριτήρια θα επιλέξετε το δικό σας μπαστούνι πεζοπορίας.

Ακολουθεί ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

Η πεζοπορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγείτε έξω, να γυμνάσετε το σώμα σας και να εξερευνήσετε νέα μέρη. Στην πραγματικότητα, τα πολλά οφέλη της πεζοπορίας στη φυσική και ψυχική υγεία  το καθιστούν μία από τις καλύτερες προπονήσεις τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας. Αποτελεί ένα χόμπι επίσης σχετικά προσβάσιμο σε σύγκριση με πολλά αθλήματα. Οι πεζοπόροι οποιασδήποτε ηλικίας ή επιπέδου ικανοτήτων μπορούν να ασχοληθούν με την πεζοπορία.

 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει πεζοπορία για την αναγκαία ανακούφιση από το άγχος. Η πεζοπορία βοήθησε πολλούς να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκαλείται από την παγκόσμια πανδημία, τις κλιματικές κρίσεις και τις διεθνείς διαμάχες.

 

Είτε είστε μανιώδης πεζοπόρος είτε μόλις ξεκινάτε, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη βιώσει μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η πεζοπορία. Αλλά σε περίπτωση που είστε νέοι στην πεζοπορία, επιστρέφετε από μια παύση ή χρειάζεστε λίγη έμπνευση, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα θετικά προνόμια σας δίνουν κάποιο επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθείτε και εσείς με το άθλημα!

 

Τα κυριότερα οφέλη της πεζοπορίας,σωματικά και ψυχικά, είναι:

  • Bελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς.
  • Δυναμώνει τους μύες και τα οστά.
  • Βελτιώνει την ισορροπία.
  • Εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο.
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
  • Μειώνει το άγχος και το στρες.
  • Προάγει την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
  • Οξύνει τις αισθήσεις και επιτυγχάνει τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.
  • Ενισχύει τα αντανακλαστικά και οξύνει το νου. 

 

 

 

 

 

Aνακαλύψε τώρα στο Online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα αξεσουάρ για περπάτημα και ορειβασία 

Προσφορές προϊόντων online φαρμακείο Dpharmacy.gr

Τα κυριότερα οφέλη της πεζοπορίας είναι:

  • Ενδυναμωση της καρδιακής λειτουργίας.Eίναι μια εκπληκτική προπόνηση για την καρδία σας,καθώς ενδυναμώνει κάθε μυ λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Δυνατά πόδια.Η πεζοπορία όπως επίσης και η ορειβασία σε ανώμαλο έδαφος,κλίσεις και μεταβαλλόμενα μονοπάτια τονώνει τους μύες των ποδιών.
  • Αύξηση της ισορροπίας.Το σώμα μαθαίνει με φυσικό τρόπο να ισορροπεί σε κάθε είδους επιφάνεια.
  • Καθαρό οξυγόνο.Ο αέρας σε μεγάλα υψόμετρα,σε περίπτωση που το χόμπι σας είναι η ορειβασία,είναι πιο καθαρός και αμόλυντος από τους ρύπους των πόλεων.
  • Επαφή με τη φύση.Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας,ανακαλύπτετε τη φύση κι όλα όσα περικλείει ,ήχους,μυρωδιές και σαγηνευτικές εικόνες τα οποία επιφέρουν ψυχική ηρεμία και γαλήνη.
  • Ενίσχυση της διάθεσης.όπως και κάθε άλλη άσκηση, απελευθερώνονται ενδορφίνες που ανυψώνουν και ενισχύουν τη διάθεσή σας!

 

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εξοπλισμός.Τα απαραίτητα που κάθε πεζοπόρος-ορειβάτης οφείλει να έχει είναι ο κατάλληλος ρουχισμός, ορειβατικά παπούτσια,γάντια και γυαλιά, σακίδιο και μπαστούνι ή μπατόν.

 

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα παραπάνω μεταβάλλονται λόγω των καιρικών συνθηκών,ενώ το μόνο που είναι χρήσιμο όλες τις εποχές του χρόνου και σε οποιαδήποτε τοποθεσία είναι τα μπατόν πεζοπορίας.

 

Τα μπαστούνια πεζοπορίας ή ορείβασίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πεζοπόρους, τους περιπατητές ημέρας και τους ταξιδιώτες με σακίδια πλάτης, αν και πολλοί δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

 

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας , τί είναι, πώς χρησιμοποιούνται σωστά, ποια είναι τα οφέλη τους, με ποια κριτήρια θα επιλέξετε το δικό σας . 

 

 

Τί είναι τα Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας;

Τα μπαστούνια ή Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας είναι μεταλλικά μπαστούνια που διευκολύνουν την πεζοπορία. Τα μπαστούνια είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται κυρίως για να βοηθήσει το περπάτημα, να παρέχει σταθερότητα ή στήριξη στη στάση του σώματος.Bοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας,ιδίως σε ανισόπεδο έδαφος,και τη σωστή κατανομή του βάρους κατά το περπάτημα.

 

Τα μπατόν πεζοπορίας είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο ή άλλα σύνθετα υλικά όπως ξύλο ή ίνες άνθρακα.Είναι συνήθως ρυθμιζόμενα, δηλαδή μπορεί να ρυθμίσει κανείς το μήκος τους ανάλογα με την περίσταση.Πολλοί διαθέτουν αμορτισέρ για να διευκολύνουν την καταπόνηση της πλάτης, των ώμων και του γόνατος.

 

Τα μπαστούνια πεζοπορίας διαθέτουν μια σειρά από λαβές και ιμάντες καρπού, ή σπάνια, καθόλου ιμάντα καρπού.Η λαβή βρίσκεται στο πάνω μέρος του μπατόν,ενώ ο ιμάντας δίπλα από τη λαβή. Οι ιμάντες εξυπηρετούν την ανάγκη να πιάσετε σφιχτά τις λαβές. Στο κάτω μέρος τα μπατόν φέρουν αφαιρούμενες λαστιχένιες άκρες για χρήση σε σκληρές επιφάνειες και σκληρές μεταλλικές άκρες για πεζοπορία σε μονοπάτια, παραλίες, χιόνι και πάγο.Οι άκρες αυτές εκτός από την επιπλέον σταθερότητα που προσφέρουν , προστατεύουν επιπλέον τα μπαστούνια από τη φθορά.

 

 

Βασικά είδη σε μπαστούνια πεζοπορίας 

Υπάρχουν δυο βασικά είδη σε μπααστούνια (μπατον) πεζοπορίας τα οποία είναι:

  • σπαστά μπαστούνια 
  • Τα τηλεσκοπικά μπαστούνια 

 

 

Πώς συναρμολογούνται τα μπαστούνια πεζοπορίας;

Πρώτα θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τα μπαστούνια πεζοπορίας στο σωστό ύψος. Στη συνέχεια, ανοίξτε τον ιμάντα σε ένα μέγεθος, ώστε να μπορείτε να περάσετε το χέρι σας άνετα και πιάστε τη λαβή. Ο ιμάντας πρέπει να διασχίζει την παλάμη και να «τυλίγεται» κάτω από τον αντίχειρα. Χρησιμοποιώντας τον ιμάντα με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διατηρείτε τον έλεγχο εάν η λαβή σας γλιστρήσει ή σκοντάψετε.

 

 

Γιατί είναι απαραίτητα τα μπαστούνια ή Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε μπαστούνια όταν περπατάτε ή κάνετε πεζοπορία ή ορειβασία. Τα μπαστούνια πεζοπορίας σας βοηθούν να μετακινηθείτε γρηγορότερα στο έδαφος και παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη επιτρέποντάς σας να έχετε καλύτερες επιδόσεις.

 

1.Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα μπαστούνια πεζοπορίας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον ρυθμό σας, κάτι που προσδίδει επιπλέον οφέλη για την υγεία σας. Θα αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό και την πρόσληψη οξυγόνου χωρίς να αισθάνεστε ότι ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια.

 

2.Η ισορροπία μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση μπατόν πεζοπορίας. Η επακόλουθη αύξηση της διατήρησης της στατικής ισορροπίας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πτώσης και τραυματισμού ενώ στέκεστε σε χαλαρό έδαφος.

  • Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την πεζοπορία σε πλαγιές χιονιού, σε υγρό έδαφος, όταν διασχίζετε ποτάμια και όταν κάνετε πεζοπορία με περιορισμένη ορατότητα (ομίχλη, τη νύχτα).
  • Σε ορισμένες περιοχές είναι χρήσιμο να έχετε ένα μπαστούνι για να δοκιμάσετε το έδαφος, καθώς υπάρχουν έλη.
  • Όταν διασχίζετε ποτάμια ένα μπαστούνι αυξάνει την ισορροπία και την ασφάλεια, καθώς χρησιμοποιείται ως «τρίτο πόδι».

 

3.Όταν τα μπαστούνια πεζοπορίας χρησιμοποιούνται με τη σωστή τεχνική - ειδικά όταν περπατάτε σε κατηφόρα ,το μπατόν πεζοπορίας μπορεί να απορροφήσει αρκετούς κραδασμούς από το κάτω μέρος του σώματος. Η κούραση θα κατανέμεται σε διαφορετικές ομάδες μυών, όχι μόνο στα πόδια σας!

Κατά τη μεταφορά φορτίων, τα μπαστούνια μειώνουν τις δυνάμεις στις αρθρώσεις των κάτω άκρων και κάνουν το σακίδιο πλάτης πιο άνετο. Αυτό οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων, ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Προχωρημένη ηλικία, υπερβολικό σωματικό βάρος.
  • Όταν υπάρχουν προϋπάρχουσες ασθένειες των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (δηλαδή αρθρίτιδα, σπονδυλίτιδα).
  • Όταν μεταφέρετε βαριά σακίδια πλάτης (δηλαδή σε αποστολές).

 

4.Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης  των μπαστουνιών είναι ότι βελτιώνουν τη στάση του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν μεταφέρετε φορτίο. Τα μπαστούνια πεζοπορίας θα σας βοηθήσουν να είστε όρθιοι ενώ περπατάτε.

Υπάρχει μια τάση να κάμπτετε προς τα εμπρός ενώ ανηφορίζετε, κάτι που μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας και στην πραγματικότητα αυξάνει τις πιθανότητες να γλιστρήσετε ή να παραπατήσετε σε ανώμαλο έδαφος.Τα μπαστούνια θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θέση του σώματός σας πιο όρθια, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια και τους ώμους σας για να προωθηθείτε πιο εύκολα στη διαδρομή σας.

 

 

Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα προϊόντα πεζοπορίας στις καλύτερες τιμές!

 

 

Πώς χρησιμοποιούνται σωστά τα μπαστούνια πεζοπορίας - oρειβασίας;

 

Δεν υπάρχει οριστικός σωστός ή λάθος τρόπος χρήσης των μπαστουνιών πεζοπορίας, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να τους χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.

 

Οι περισσότεροι πεζοπόροι χρησιμοποιούν τα μπαστούνια τους αναποτελεσματικά, λυγίζοντας τα χέρια τους στον αγκώνα και τοποθετώντας το άκρο του μπαστουνιού ελαφρώς μπροστά για να το χρησιμοποιήσουν ως στήριγμα. Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να κρατάτε το χέρι σας σε μια αρκετά ουδέτερη θέση (η οποία είναι με πολύ μικρή κάμψη) και να χρησιμοποιείτε τους ώμους για να προωθηθείτε.

 

Μην πιάνετε τα μπατόν πεζοπορίας πολύ σφιχτά! Κρατάτε σταθερά και χαλαρά τη λαβή.Χρησιμοποιώντας τους ιμάντες όπως περιγράφηκε παραπάνω διατηρείτε καλή επαφή με το μπαστούνι ανά πάσα στιγμή.

 

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πρόσθετες μύτες στην άκρη των μπατόν σας, όταν διασχίζετε πιο ήπιο ή άγνωστο έδαφος, καθώς αυτό θα εμποδίσει τα μπαστούνια να βυθιστούν πολύ στο έδαφος και θα σας προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και υποστήριξη.Οι άκρες από καουτσούκ είναι χρήσιμες σε επιφάνεις, όπου υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης.

 

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μπατόν πεζοπορίας σε ζεύγη.Η χρήση ενός ζεύγους θα σας προσφέρει το μεγαλύτερο επίπεδο σταθερότητας και ελέγχου καθώς και τη βελτίωση της στάσης του σώματος.

 

 

Οδηγίες για περπάτημα σε κατηφορικό έδαφος

Όταν περπατάτε σε κατηφορικό έδαφος, τοποθετήστε τα μπαστούνια ελαφρώς μπροστά σας για να αποφύγετε τους κραδασμούς.Εάν συντομεύσετε επίσης το βήμα σας, αυτό θα πάρει ένα μέρος της πίεσης από τις αρθρώσεις του γόνατος,το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν κουβαλάτε ένα σακίδιο. Εάν το έδαφος είναι πολύ απότομο, παγωμένο ή λασπωμένο, μια χρήσιμη τεχνική είναι να περπατήσετε προς τα πλάγια, σπρώχνοντας την άκρη του μπατόν καλά στο έδαφος και τοποθετώντας το πόδι ακριβώς μέχρι εκεί.

 

Οδηγίες για περπάτημα σε ανηφορικό έδαφος

Σε απότομα ανηφορικά τμήματα, κοντύνετε ελαφρώς τα μπαστούνια. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα μπαστούνια πεζοπορίας για να σπρώχνετε και όχι να τραβάτε το σώμα σας, οπότε προσπαθήστε να μην βυθίζετε την άκρη του μπαστουνιού μπροστά από το πόδι σας. Εάν η άκρη είναι πολύ μπροστά, θα χρησιμοποιείτε την ενέργειά σας για να σπρώχνετε το μπαστούνι προς τα κάτω αντί για πίσω. Προσπαθήστε να κρατάτε τα μπαστούνια αρκετά κοντά στο σώμα σας για να βελτιώσετε επίσης την αποδοτικότητα.

 

 

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας;

Το εύρος τιμών των μπαστουνιών πεζοπορίας θα ταιριάζει σε όλους τους προϋπολογισμούς. Μπορείτε να παραλάβετε ένα ζευγάρι έναντι μόλις 10 ευρώ ή να πληρώσετε περισσότερα από 100ευρώ. Αλλά το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η άνεση-με τη μεγαλύτερη σημασία να δίνεται στη λαβή-και η ανθεκτικότητα του μπατόν.

 

Συνεπώς κατά την επιλογή μπατόν θα πρέπει να εστιάσετε:

  • Στην άνεση της λαβής 
  • Στην λειτουργικότητα
  • Και στην ανθεκτικότητα 

 

 

Είναι τα Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας εύχρηστα κατά τη μεταφορά;

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να κάνετε πεζοπορία ,βεβαιωθείτε ότι τα μπαστούνια μπορούν να κοντύνουν ή να διπλωθούν ενώ ταξιδεύετε. Εάν μπορείτε να τοποθετήσετε τα κοντάρια σε μια τσάντα ταξιδιού ή να τα συνδέσετε στο εξωτερικό ενός σακιδίου είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε. Τα περισσότερα μπαστούνια καλής ποιότητας μπορούν να διπλωθούν στα 60-70cm όταν δεν χρησιμοποιούνται και ορισμένα μοντέλα μειώνονται σε μόλις 33cm, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα η μεταφορά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

 

Ανταλλακτικά για Μπατόν Πεζοπορίας - Ορειβασίας

Οι άκρες των μπαστουνιών προστατεύουν τα μπατόν πεζοπορίας σας από ζημιές σε σκληρή επιφάνεια. Οι άκρες των μπατόν πεζοπορίας διαφέρουν σε μήκος και διάμετρο.

 

Σε γενικές γραμμές, αποτελούνται από ένα ελαστικό περίβλημα βαρέως τύπου που περιέχει το πραγματικό άκρο και το στερεώνει στο άκρο του μπατόν.

 

Συχνά θα διαπιστώσετε ότι είναι το περίβλημα που φθείρεται πρώτα έτσι, βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τις άκρες σας μόλις φθαρούν. Όσο περισσότερο τις αφήνετε τόσο πιο δύσκολο είναι να τις αφαιρέσετε και σε περιπτώσεις σοβαρής φθοράς, μπορεί να διακινδυνεύσετε πραγματικά να καταστρέψετε το ίδιο το μπατόν. 

 

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας και εύκολα και πολύ οικονομικά τα άκρα των μπατόν πεζοπορίας με εργαλεία που όλοι έχετε στο σπίτι σας αρκεί να επιλέξετε τα σωστά ανταλλακτικά ανάλογα με τον τύπο,το υλικό,και τις διαστάσεις του μπατόν σας. 

 

Στο online φαρμακείο Dpharmacy θα βρεις μπατόν πεζοπορίας και ανταλλακτικά σε εκπληκτική τιμή!

 

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Μαύρο Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Μαύρο Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

  

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Ασημί Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Ασημί Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 

 

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Κόκκινο Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Κόκκινο Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 

Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Μπλε Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ   

 

 

 Nordic Walking Sport Stick Τηλεσκοπικό Μπαστούνι Μπατόν Πεζοπορίας Μπλε Αλουμινίου Με Αμορτισέρ Antishock 1τμχ

 

 

Ανταλλακτικό Πώμα Μπατόν Για Nordic Μπαστούνια Πεζοπορίας Μεγάλου Μεγέθους 1τμχ  

 

 

Ανταλλακτικό Πώμα Μπατόν Για Nordic Μπαστούνια Πεζοπορίας Μεγάλου Μεγέθους 1τμχ

 

 

Ανταλλακτικό Πώμα Μπατόν Για Nordic Μπαστούνια Πεζοπορίας Μεγάλου Μεγέθους 1τμχ

Ανταλλακτικό Πώμα Μπατόν Για Nordic Μπαστούνια Πεζοπορίας Μεγάλου Μεγέθους 1τμχ

Oem Αξεσουάρ Συγκράτησης Για Μπατόν Πεζοπορίας

 

Oem Αξεσουάρ Συγκράτησης Για Μπατόν Πεζοπορίας

 

← Previous Next →