facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Μαγνήσιο: το θαυματουργό στοιχείο με τις πολλαπλές ιδιότητες

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για το μαγνήσιο, ποια είναι η λειτουργία και τα οφέλη του για τον οργανισμό,ποιες είναι οι πηγές πρόσληψης μαγ

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για το μαγνήσιο, ποια είναι η λειτουργία και τα οφέλη του για τον οργανισμό,ποιες είναι οι πηγές πρόσληψης μαγνησίου και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωσή του.  

 

Aνακάλυψε τώρα στο Online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα συμπληρώματα με μαγνήσιο!

Προσφορές φαρμακείου Dpharmacy.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

 

Τί είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο,το οποίο διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες του ιδιαίτερα σημαντικές είναι η ενίσχυση του μυικού και νευρικού συστήματος,η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Ένα ενήλικο σώμα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου, το 50-60% του οποίου αποθηκεύει το σκελετικό σύστημα. Το υπόλοιπο υπάρχει στους μυες, στους μαλακούς ιστούς και στα σωματικά υγρά.Πολλοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή τους, ενώ τα συμπτώματα ανεπάρκειας είναι σπάνια σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Οι γιατροί συνδέουν την έλλειψη μαγνησίου με μια σειρά επιπλοκών στην υγεία, οπότε οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν να κατακτούν τα καθημερινά συνιστώμενα επίπεδα μαγνησίου.

 

Τα αμύγδαλα, το σπανάκι και τα κάσιους είναι μερικά από τα τρόφιμα που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να προσλάβει την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου μέσω της διατροφής του, ο γιατρός του μπορεί να συστήσει τα συμπληρώματα διατροφής.

 

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τη λειτουργία και τα οφέλη του μαγνησίου, τι κάνει στο σώμα, τις διαιτητικές πηγές και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέουν οι γιατροί με το μαγνήσιο.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου για τον οργανισμό;

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα επτά βασικά μακρορυκτά. Αυτά τα μακρορυκτά είναι μέταλλα που οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν σε σχετικά μεγάλες ποσότητες - τουλάχιστον 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Τα μικρορυκτά, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, είναι εξίσου σημαντικά, αν και οι άνθρωποι τα χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες. 

 

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του σώματος. Η λήψη αρκετής ποσότητας από αυτό το μέταλλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ημικρανίας.

 

Οι ακόλουθες ενότητες συζητούν τη λειτουργία του μαγνησίου στο σώμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία ενός ατόμου.

 

1.Υγεία των οστών

Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο του ασβεστίου στην υγεία των οστών, το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για τον υγιή σχηματισμό των οστών. 

Έρευνες από το 2013 έχουν συνδέσει την επαρκή πρόσληψη μαγνησίου με την υψηλότερη οστική πυκνότητα, βελτιωμένο σχηματισμό των κρυστάλλων των οστών και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Το μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία είναι δύο άλλα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. 

 

2. Διαβήτης

Η έρευνα έχει συνδέσει τις δίαιτες υψηλού μαγνησίου με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο γλυκόζης και στον μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Μια αναθεώρηση του 2015 από την World Journal of Diabetes αναφέρει ότι τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλό μαγνήσιο και ότι το μαγνήσιο μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά αναπτύσσεται πριν από τον διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Σε πολλές μελέτες, οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις δίαιτες υψηλού μαγνησίου με τον διαβήτη. Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση από το 2017 υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία πριν οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν συστηματικά μαγνήσιο για τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη.

 

 

3.Καρδιαγγειακή υγεία

Το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο για να διατηρήσει την υγεία των μυών και της καρδιάς.Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Μια ανασκόπηση του 2018 αναφέρει ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους ρόλους του σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ειδικοί παρατηρούν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι κοινή σε άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να επιδεινώσει τα κλινικά τους αποτελέσματα.Τα άτομα που λαμβάνουν μαγνήσιο αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή έχουν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Οι γιατροί μερικές φορές χρησιμοποιούν μαγνήσιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) για να μειώσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας ή μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα άτομο. Αναφέρουν ότι για κάθε 100 mg αύξηση μαγνησίου ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 2%.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην υπέρταση. Ωστόσο, σύμφωνα με το Office of Dietary SupplementsTrusted Source (ODS), με βάση την τρέχουσα έρευνα, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μειώνει την αρτηριακή πίεση «σε μικρό μόνο βαθμό».Το ODS ζητά μια "μεγάλη, καλά σχεδιασμένη" έρευνα για να κατανοήσει τον ρόλο του μαγνησίου στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

4.Πονοκέφαλοι ημικρανίας

Η θεραπεία με μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ανακούφιση από πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές και να περιορίσει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, που είναι παράγοντες που συνδέουν οι γιατροί με την ημικρανία.Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ημικρανίες μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα και τους ιστούς του σώματος τους σε σύγκριση με άλλα. Τα επίπεδα μαγνησίου στον εγκέφαλο ενός ατόμου μπορεί να είναι χαμηλά κατά τη διάρκεια της ημικρανίας.

Μια ανασκόπηση του 2017 αναφέρει ότι η θεραπεία με μαγνήσιο μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη της ημικρανίας. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η λήψη 600 mg κιτρικού μαγνησίου φαίνεται να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά δόσεις 400-500 mg ημερησίως για την πρόληψη της ημικρανίας.

Τα ποσά που μπορεί να επηρεάσουν είναι πιθανό να είναι υψηλά και οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία μόνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους.

 

5.Πόνοι περιόδου 

Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν έλλειψη και να μην το καταλαβαίνουν. Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, βοηθά στην πέψη, ανακουφίζει από το άγχος και πολλά άλλα. Αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου, όπως οι κράμπες και στη διατήρηση των ορμονών ευτυχισμένων.Τα συμπτώματα της περιόδου που μπορεί να ανακουφίσει το μαγνήσιο είναι τα εξής:

 

Πονοκέφαλοι

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της περιόδου είναι οι πονοκέφαλοι.Σύμφωνα με έρευνες το μαγνήσιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των «εμμηνορροϊκών ημικρανιών». Άλλες έρευνες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ έλλειψης μαγνησίου και εμφάνισης ημικρανιών εμμήνου ρύσεως. Τα επίπεδα μαγνησίου τείνουν να είναι πολύ χαμηλότερα στην περίοδο λόγω των ορμονών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα παράγει τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη. Όσο υψηλότερα είναι αυτά τα επίπεδα, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα μαγνησίου.

Κράμπες

Το μαγνήσιο είναι πολύ αποτελεσματικό στη χαλάρωση των μυών. Αυτή είναι η τέλεια ανακούφιση για το μεγάλο ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από κράμπες κατά την έμμηνο ρύση.Οι κράμπες οφείλονται στη συστολή των μυών της μήτρας. Η λήψη μαγνησίου βοηθά στη χαλάρωση αυτών των μυών της μήτρας και προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες.

Λαχτάρες

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της περιόδου είναι η επιθυμία για γλυκό.Ωστόσο αυτή η λαχταρά για σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα μια κραυγή για μαγνήσιο. Η διασφάλιση ότι λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο μπορεί, επομένως, να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτής της επιθυμίας. Η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε μαγνήσιο και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έτσι είναι ένα υπέροχο σνακ για τις μέρες της περιόδου!

Χαρούμενες ορμόνες

Τα συναισθήματα ανεξήγητου θυμού, θλίψης ή ευερεθιστότητας είναι αρκετά συνηθισμένα κατά την περίοδο.Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της διάθεση, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης.Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει τη διάθεση. Το μαγνήσιο μπορεί να μετατρέψει την τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ) σε σεροτονίνη, η οποία, επομένως, θα εξισορροπήσει τη διάθεση σας.

 

6.Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Μελέτες μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου ενός άρθρου του 2012, υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μαζί με τη βιταμίνη Β-6 μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης. 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος, τις εναλλαγές στη διάθεση και την ευαισθησία στο στήθος.

 

7.Άγχος

Τα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να παίξουν ρόλο στις διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δραστηριότητα στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), ο οποίος είναι ένα σύνολο τριών αδένων που ελέγχουν την αντίδραση ενός ατόμου στο στρες.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μάθουν πόσο καλά τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να λειτουργήσουν για τη μείωση του άγχους.

 

 

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου;

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για πρόσληψη μαγνησίου ανά ηλικία και φύλο [πηγή].

Hλικία Άντρες Γυναίκες
1–3 χρονών 80 mg 80 mg
4–8 χρονών 130 mg 130 mg
9–13 χρονών 240 mg 240 mg
14–18 χρονών 410 mg 360 mg
19–30 χρονών 400 mg 310 mg
31–50 χρονών 420 mg 320 mg
51+ χρονών 420 mg 320 mg

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η αύξηση της ημερήσιας δόσης κατά 40mg.

Οι ειδικοί βασίζουν την επαρκή πρόσληψη για βρέφη κάτω του 1 έτους στις ποσότητες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα.

*O παραπάνω πίνακας είναι ενδεικτικός και οι τιμές μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το εκάστοτε συμπλήρωμα μαγνήσιου και τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

 

 

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο;

Πολλά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των σπόρων, των σκούρων πράσινων λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των οσπρίων. Οι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης μαγνήσιο σε ορισμένα δημητριακά πρωινού και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι εξής:

  1. Σουσάμι(100 γρ.)
    • 351 mg Mg, 12 γρ. φυτικές ίνες, 23 γρ. υδατάνθρακες και 18 γρ. πρωτεΐνη
  2. Σόγια(100 γρ.)
    • 280 mg Mg, 9 γρ. φυτικές ίνες, 30 γρ. υδατάνθρακες και 36 γρ. πρωτεΐνη
  3. Αμύγδαλα(100 γρ.)
    • 268 mg Mg, 12 γρ. φυτικές ίνες, 22 γρ. υδατάνθρακες και 21 γρ. πρωτεΐνη
  4. Μαύρη Σοκολάτα(100 γρ.)
    • 230 mg Mg, 11 γρ. φυτικές ίνες, 46 γρ. υδατάνθρακες και 7,8 γρ. πρωτεΐνη
  5. Μαύρα Φασόλια(100 γρ.)
    • 160 mg Mg, 16 γρ. φυτικές ίνες, 63 γρ. υδατάνθρακες και 21 γρ. πρωτεΐνη
  6. Κακάο (ακατέργαστο)(28 γρ.)
    • 140 mg Mg, 9,3 γρ. φυτικές ίνες, 16,2 γρ. υδατάνθρακες και 5,5γρ. πρωτεΐνη
  7. Σπόροι κολοκύθας, αποξηραμένοι(100 γρ.)
    • 91 mg Mg, 3 γρ. φυτικές ίνες, 4 γρ. υδατάνθρακες και 9 γρ. πρωτεΐνης
  8. Σπανάκι(100 γρ.)
    • 79 mg Mg, 2,2 γρ. φυτικές ίνες, 3,6 γρ. υδατάνθρακες και 2,9 γρ. πρωτεΐνη.
  9. Σύκα αποξηραμένα(100 γρ.)
    • 68 mg Mg, 2,6 γρ. φυτικές ίνες, 63,9 γρ. υδατάνθρακες και 3,3 γρ. πρωτεΐνης
  10. Τόνος(100 γρ.)
    • 64 mg Mg, 0 γρ. υδατάνθρακες και 30 γρ. πρωτεΐνη.
  11. Καστανό Ρύζι(100 γρ.)
    • 43 mg Mg, 1,8 γρ. φυτικές ίνες, 23γρ. υδατάνθρακες και 2,6 γρ. πρωτεΐνη
  12. Γιαούρτι 2%(100 γρ.)
    • 43 mg Mg, 4γρ. υδατάνθρακες και 10,6 γρ. πρωτεΐνη
  13. Αβοκάντο (100 γρ.)
    • 29 mg Mg, 7 γρ. φυτικές ίνες, 9 γρ. υδατάνθρακες και 2 γρ. πρωτεΐνης
  14. Μπανάνα(100 γρ.)
    • 27 mg Mg, 2,6 γρ. φυτικές ίνες, 23 γρ. υδατάνθρακες και 1,1 γρ. πρωτεΐνης
  15. Επιπλέον πηγές μαγνησίου είναι το μπρόκολο, οι φακές, τα ρεβίθια, τα βατόμουρα και τα φουντούκια.

 

Τα προϊόντα σίτου χάνουν μαγνήσιο όταν το σιτάρι εξευγενίζεται, οπότε είναι καλύτερο να επιλέξετε δημητριακά και προϊόντα ψωμιού που παρασκευάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα πιο κοινά φρούτα, κρέας και ψάρια περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

 

 

 

Τί είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου και ποια τα συμπτώματά της.

Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου, τα συμπτώματα ανεπάρκειας είναι σπάνια σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι γνωστή ως υπομαγνησιαιμία.

Yπομαγνησιαιμία ή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκύψει από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής διαταραχής και του διαβήτη. Η ανεπάρκεια είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους.

 

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία ή έμετος
  • κόπωση ή αδυναμία

 

Τα συμπτώματα της πιο προηγμένης ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • μυϊκές κράμπες
  • μούδιασμα
  • μυρμήγκιασμα
  • επιληπτικές κρίσεις
  • αλλαγές προσωπικότητας
  • αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή σπασμούς

 

Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με μια σειρά από καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ημικρανίας.

 

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση μαγνησίου.

Η υπερδοσολογία μαγνησίου μέσω διαιτητικών πηγών είναι απίθανη επειδή το σώμα θα αποβάλει τυχόν περίσσεια ποσότητα μαγνησίου από τα τρόφιμα μέσω των ούρων.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία ή κράμπες.

Πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν νεφρικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση ούρων, ναυτία και έμετο, κατάθλιψη, λήθαργο, απώλεια ελέγχου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), καρδιακή ανακοπή και πιθανώς θάνατο.

Τα άτομα με νεφρική διαταραχή δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα μαγνησίου, εκτός εάν το συμβουλεύσει ο γιατρός τους

 

 

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορισμένες αλληλεπιδράσεις όταν συνδυάζονται και με άλλα φάρμακα. Τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συμπληρώματα μαγνησίου ή να επηρεάσουν τα επίπεδα μαγνησίου περιλαμβάνουν:

 

  • διφωσφονικά από του στόματος που θεραπεύουν την οστεοπόρωση, όπως η αλενδρονάτη (Fosamax)
  • αντιβιοτικά τετρακυκλίνης, συμπεριλαμβανομένης της δοξυκυκλίνης (Vibramycin) και της δεμεκλοκυκλίνης (Declomycin)
  • αντιβιοτικά κινολόνης, συμπεριλαμβανομένης της λεβοφλοξασίνης (Levaquin) και της σιπροφλοξασίνης (Cipro)
  • διουρητικά, όπως φουροσεμίδη (Lasix)
  • συνταγογραφούμενοι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, συμπεριλαμβανομένης της εσομεπραζόλης μαγνησίου (Nexium).

 

 

Συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι διαθέσιμα για αγορά μέσω διαδικτύου, αλλά είναι καλύτερο να λαμβάνετε οποιαδήποτε βιταμίνη ή ανόργανο συστατικό μέσω τροφής, επειδή τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν καλύτερα όταν τα άτομα τα συνδυάζουν με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνεργιστικά. Αυτός ο όρος σημαίνει ότι η λήψη τους μαζί φέρνει περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό, τι η ξεχωριστή λήψη τους.

Είναι καλύτερα να εστιάσετε σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για να ικανοποιήσετε τις καθημερινές απαιτήσεις σε μαγνήσιο και να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα ως εφεδρικό, αλλά υπό ιατρική επίβλεψη.

 

 

Συμπέρασμα

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μυών, των νεύρων και των οστών και της διάθεσης.Έρευνες έχουν συνδέσει τις ελλείψεις μαγνησίου με μια σειρά επιπλοκών στην υγεία. Εάν κάποιος αδυνατεί να λάβει τις αναγκαίες ποσότητες μαγνησίου ημερησίως από τη διατροφή του, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια καλή εναλλακτική με την καθοδήγηση πάντα του γιατρού.

 

Προτάσεις φαρμακείου για συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο 

 

Doctor's Formulas Magnesium Φόρμουλα Μαγνησίου 480mg 120 Caps

 

Doctor's Formulas Magnesium Φόρμουλα Μαγνησίου 480mg 120 Caps

 

 

  

 Solgar Citrate Magnesium 200mg Συμπλήρωμα Διατροφής Με Μαγνήσιο Για Τη Μείωση Του Αισθήματος Κόπωσης 120 Φυτικές Κάψουλες

Solgar Citrate Magnesium 200mg Συμπλήρωμα Διατροφής Με Μαγνήσιο Για Τη Μείωση Του Αισθήματος Κόπωσης 120 Φυτικές Κάψουλες

 

 
 

 

 

 Lamberts MagAsorb Μαγνήσιο Υψηλής Απορρόφησης 60 Tablets

 

 

 

 

← Previous Next →