facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Αντισηψία & Απολύμανση: βρες τα καλύτερα αντισηπτικά προϊόντα στο Dpharmacy!

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όσα χρειάζεσαι για την αντισηψία και τα αντισηπτικά-απολυμαντικά, τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα καλύτερα αντισηπτικά προϊόντα και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιείς! 

 

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις όσα χρειάζεσαι για την αντισηψία και τα αντισηπτικά-απολυμαντικά, τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα καλύτερα αντισηπτικά προϊόντα και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. 

Προσφορές online φαρμακείο Dpharmacy.gr

Τoν τελευταίο καιρό με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά τόσο τα αντισηπτικά και τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια όσο και τα καθαριστικά επιφανειών. 

 

Ο κορωνοϊός είναι ένας παθογόνος ιός, ο οποίος στη δομή του έχει ένα περίβλημα που αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Eίναι πολύ σημαντικό,λοιπόν το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το σαπούνι και το χλιαρό νερό καταστρέφουν αυτό το εξωτερικό περίβλημα καταστρέφοντας τον ιό.

 

Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.  Ανάλογα με το που βρισκόμαστε, τι έχουμε πιάσει και γενικά με τη περίσταση το απολυμαντικό χεριών κρίνεται πολλές φορές απαραίτητο.

 

Όλοι μας όμως έχουμε απορίες σχετικά με τα απολυμαντικά χεριών. Τι ακριβώς είναι; Ποιο είναι το καλύτερο; Πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε;και άλλες πολλές ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσουμε παρακάτω.

 

 Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα αντισηπτικά-απολυμαντικά προϊόντα!

 

Τί είναι η αντισηψία

Η αντισηψία είναι η καταστροφή ή αναστολή μικροοργανισμών (μολυσματικών ή παθογόνων παραγόντων) που υπάρχουν στον ζωντανό ιστό. Η λέξη antisepsis προέρχεται από τις ελληνικές ρίζες anti- που σημαίνει κατά και -sepsis που σημαίνει επιδείνωση ή σήψη .

 

Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αντισηψία είναι για παράδειγμα τεχνικές απομόνωσης, η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, η τεχνική της στρωτής ροής και η χρήση αντισηπτικών προϊόντων.

 

Οι τεχνικές αντισηψίας χωρίζονται γενικά σε 3 τύπους:

 

Απομόνωση : αποτελείται από ένα επιφανειακό σκούπισμα για τη μείωση της παρουσίας μικροοργανισμών, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Απολύμανση : συνίσταται στη μείωση ή την εν μέρει εξάλειψη μικροοργανισμών μέσω χημικών ουσιών όπως το αλκοόλ.

Αποστείρωση : συνίσταται στην ολική εξάλειψη μικροοργανισμών σε ένα αντικείμενο ή περιοχή χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους όπως θερμότητα, ακτινοβολία ή διήθηση ή χρησιμοποιώντας χημικές μεθόδους όπως διοξείδιο του αιθυλενίου, ιοντίζοντας ulta ή αλδεϋδες.

 

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου είναι συνάρτηση διαφόρων κριτηρίων και εξαρτάται από τον επιθυμητό βαθμό θανάτωσης των μικροβίων, τη φύση του αντικειμένου (βιολογικής ή μη προέλευσης), τη χρήση του κλπ.

 

Η αποστείρωση και η απολύμανση εφαρμόζονται σε αντικείμενα ,επιφάνειες και χώρους. Τα απολυμαντικά μέσα μπορεί να είναι τοξικά για τους ιστούς .

 

Η αντισηψία προορίζεται για χρήση σε δέρμα, ή ιστό , σε τραύμα, βλεννογόνο ή για τοπική χρήση σε χειρουργείο , καθώς αναστέλλει τη σήψη από ανάπτυξη βακτηρίων .Επιτυγχάνεται με τη χρήση αντισηπτικών . Είναι αποτελεσματική άν έχει προηγηθεί καθαρισμός/απορρύπανση δηλαδή απομάκρυνση κάθε ορατού ρύπου από τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες .

Συνήθη αντισηπτικά :Αλκοόλες (πχ αιθανόλη, Ιώδιο)

 

Η αντισηψία ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την απολύμανση ψυχρών επιφανειών ή αντικειμένων.

 

 

Η αντισηψία είναι σημαντική επειδή όταν ο ζωντανός ιστός ή το δέρμα σπάει, μέσω γρατσουνιάς ή εγκαύματος, για παράδειγμα, το σπάσιμο επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην εν λόγω πληγή.Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε υγιές δέρμα όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες αναπαράγονται γρήγορα σε αυτήν την κατάσταση.Σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα χημικό διάλυμα ορίζεται ως απολυμαντικό εφόσον καταστρέφει το 99,9% των βακτηρίων και μυκήτων και το 99,9% των ιών.

  

 Bρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy αντισηπτικά-απολυμαντικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

 

Τι είναι το αντισηπτικό;

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αντισηψία ονομάζονται αντισηπτικά, τα οποία ορίζονται ως ουσίες που σκοτώνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών . Μεταξύ των πιο διαδεδομένων αντισηπτικών σήμερα είναι το ιώδιο, το βορικό οξύ και το αλκοόλ.

Το αντισηπτικό είναι ένας χημικός παράγοντας που επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη μικροοργανισμών στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματος και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων . Τα αντισηπτικά πρέπει να διακρίνονται από τα αντιβιοτικά που καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του σώματος και από τα απολυμαντικά που καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε άψυχα (μη ζωντανά) αντικείμενα. Ωστόσο, τα αντισηπτικά αναφέρονται συχνά ως απολυμαντικά δέρματος.

 

 

Οι περισσότεροι χημικοί παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως αντισηπτικά όσο και ως απολυμαντικά. Ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιείται καθορίζεται από τη συγκέντρωσή του. Για παράδειγμα, το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 6% χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πληγών, ενώ ισχυρότερα διαλύματα (> 30%) χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ως λευκαντικά και οξειδωτικά μέσα.

 

 

Τύποι αντισηπτικών

Τα αντισηπτικά μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη χημική τους δομή. Οι κοινώς χρησιμοποιούμενες αντισηπτικές ομάδες περιλαμβάνουν αλκοόλες, ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, χλωρεξιδίνη και άλλα διγουανίδια, αντιβακτηριακές βαφές, χλώριο και υποχλωριώδες , ανόργανες ενώσεις ιωδίου , μέταλλα, υπεροξείδια και υπερμαγγανικά, παράγωγα αλογονωμένης φαινόλης και παράγωγα κινολόνης. 

 

 

Καθαρό οινόπνευμα

Το καθαρό οινόπνευμα αποτελείται αποκλειστικά από αιθυλική αλκοόλη και νερό, και είναι 95 βαθμών. ΜΟΝΟ το καθαρό οινόπνευμα πίνεται  και μόνον το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαληνικές παρασκευές που θα ζητήσει ο γιατρός σας να παρασκευάσουμε στο εργαστήριο (εκτός αν το ζητήσει διαφορετικά γράφοντάς το στη συνταγή που θα μας φέρετε). Εννοείται πως επίσης μόνον το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νεογέννητο, εκτός αν ο παιδίατρος ορίσει διαφορετικά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αγοράσετε καθαρό οινόπνευμα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και βρείτε μαζί μια οικονομικότερη λύση.  Η τιμή του καθαρού οινοπνεύματος είναι υψηλή αναγκαστικά για να αποφεύγεται η νοθεία των ποτών. Σε πολλές χώρες όπου παλαιότερα ίσχυε χαμηλή τιμή (πχ Φινλανδία) οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν (και εικάζεται ότι το χρησιμοποιούν ακόμα) για την παρασκευή αυτοσχέδιων ποτών με αναψυκτικά ή χυμούς με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

 

Λοσιόν Οινοπνεύματος

Υπάρχουν διαλύματα διαφανή που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, νερό και κάποιες άλλες επιπλέον ουσίες (σε μικρό έστω ποσοστό) τα οποία χαρακτηρίζονται είτε ως φαρμακευτικό οινόπνευμα είτε ως λοσιόν οινοπνεύματος. Είναι κατάλληλα για χρήση ως αντισηπτικά και είναι φθηνότερα από το καθαρό οινόπνευμα. Αν χρειάζεστε οινόπνευμα μόνο για χρήση στο δέρμα σαν αντισηπτικό, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε καθαρό οινόπνευμα. Επίσης υπάρχουν αντισηπτικά gel που περιέχουν οινόπνευμα αλλά και μαντηλάκια εμβαπτισμένα σε οινόπνευμα. Οι επιπλέον ουσίες που περιέχουν οι λοσιόν οινοπνεύματος είναι ακατάλληλες προς πόση, ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα. Αν προτιμάτε τη χρήση του οινοπνεύματος ως αντισηπτικό, μια ιδέα είναι να προμηθευτείτε μια αντλία υγρού σαπουνιού και να την γεμίσετε με οινόπνευμα προκειμένου να εμποδίσετε την εξάτμισή του και να μπορείτε εύκολα να παίρνετε μικρές δόσεις.

 

Προσοχή : Αν χρησιμοποιήσετε λοσιόν οινοπνεύματος ως αντισηπτικό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά πιθανόν να ξηράνει τα χέρια σας προκαλώντας ερεθισμούς. Προτιμήστε αντισηπτικά gel ή διαλύματα που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες. Αν η ξηροδερμία έχει ήδη εμφανιστεί, δείτε εδώ όλες μας τις κρέμες χεριών.

 

Σε κάθε περίπτωση, η λοσιόν οινοπνεύματος με 70% αλκοόλη λειτουργεί αποτελεσματικότερα σαν αντισηπτικό συγκριτικά με αυτές με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλης (πχ 93% ή 95%)

 

Η λοσιόν του οινοπνεύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως αποσμητικό : Η κακοσμία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία μικροοργανισμών στις μασχάλες που το οινόπνευμα εξουδετερώνει.

 

Ακατάλληλα για τέτοιες χρήσεις

Κυκλοφορούν και διαλύματα οινοπνεύματος χρωματισμένα, για άλλες χρήσεις (πχ φωτιστικό οινόπνευμα). Εξ ορισμού είναι ακατάλληλα για χρήση οπουδήποτε πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιπλέον ουσίες που περιέχουν εκτός από την αιθυλική αλκοόλη και το νερό, είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές για κάποιους ανθρώπους.

 

Στο online φαρμακείο Dpharmacy θα βρεις τα καλύτερα αντισηπτικά-απολυμαντικά προϊόντα της αγοράς! 

 

Αλκοολούχος λοσιόν 70%

Πρόκειται για φαρμακευτικό οινόπνευμα που προορίζεται για καθημερινή χρήση, με αιθυλική αλκοόλη 70%.

Είναι κατάλληλο για άμεση αντισηψία σε τραυματισμούς, απολυμάνσεις , και καθαρισμό προσώπου, χεριών και σώματος.

 

Ενδείκνυται:

Για εξωτερική χρήση.

Για τοπική αντισηψία & εντριβές.

Για καθημερινή χρήση, για τοπικό καθαρισμό προσώπου, χεριών και σώματος ή μαλάξεις.

Για την προετοιμασία της επιδερμίδας πριν από ενέσεις.

 

 

Αλκοολούχος λοσιόν 93%

Αποτελείται από μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη, νερό και γλυκερίνη.  Χάρη στις ιδιότητες της γλυκερίνης βοηθάει το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, χωρίς να το ερεθίζει και να το τραυματίζει.

Παρασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι ιδανικό για καθαρισμούς και εντριβές. Eίναι  επίσης κατάλληλη για μασάζ και καθαρισμό προσώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ήπιο αντισηπτικό για τα χέρια και ολόκληρο το σώμα, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας μικρόβια.

 

 

Aλκοολούχος λοσιόν 95%

Αποτελείται από μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη, νερό και γλυκερίνη. Χάρη στις ιδιότητες της γλυκερίνης βοηθάει το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, χωρίς να το ερεθίζει και να το τραυματίζει.

 

 

 

Αιθυλική αλκόολη Vs Ισοπροπυλική αλκόολη

Ο τύπος αλκοόλης που χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά και η περιεκτικότητά του έχει σημασία. Η αιθυλική αλκοόλη είναι πιο αποτελεσματική από την ισοπροπυλική αλκόολη στην εξόντωση των μικροοργανισμών σύμφωνα με τους δερματολόγους. Τη στιγμή που τα αντισηπτικά με συγκέντρωση αλκόολης από 60% έως 95% είναι πιο αποτελεσματικά στην εξόντωση των μικροβίων σε σχέση με αυτά που έχουν μικρότερη σύσταση ή δεν έχουν βάση την αλκόολη είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα που δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκόολη, πάνω από 85% δηλαδή γιατί μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Επίσης, πολλές φορές υπάρχει κρυμμένη μεθανόλη σε μερικά από αυτά τα αντισηπτικά και η μεθανόλη είναι τοξική. Δώστε βάση στις ετικέτες. Η μεθανόλη μπορεί να επιφέρει τύφλωση ακόμα και θάνατο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης τονίζει στους καταναλωτές να δίνουν βάση στις ετικέτες αυτών των προϊόντων.

 

Άλλοι τύποι αντισηπτικών είναι οι εξής:

Ένωση τεταρτοταγούς αμμωνίου

Χλωριούχο βενζαλκόνιο 

Cetrimide

Χλωριούχο μεθυλβενζεθόνιο

Βενζεθόνιο χλωριούχο

Χλωριούχο κεταλκόνιο

Χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο

Χλωριούχο Δοφάνιο

Βρωμιούχο Domiphen

Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό δέρματος.

 

Χλωροεξιδίνη και άλλα διγουανίδια

 

Γλυκονική χλωρεξιδίνη

Οξεική χλωρεξιδίνη

Χρησιμοποιείται ως προεγχειρητικό απολυμαντικό δέρματος, για τη θεραπεία τραυμάτων και για άρδευση της ουροδόχου κύστης

 

Αντιβακτηριδιακή βαφή

 

Ημιθειική προλαβίνη

Τριφαινυλομεθάνιο

Λαμπερό πράσινο

Crystal violet

Γεντιανή βιολέτα

Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό δέρματος και για τη θεραπεία πληγής ή εγκαύματος.

 

Υπεροξείδιο και υπερμαγγανικό

 

Διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου

Διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Χρησιμοποιείται ως καθαριστικό πληγών, γαργάρες και στοματικό διάλυμα και ως απολυμαντικό δέρματος.

 

Παράγωγο αλογονωμένης φαινόλης

 

Χλωροκρεσόλη

Χλωροξυλενόλη

Χλωροφαίνιο

Εξαχλωροφάνιο/εξαχλωροφένιο (δεν είναι πλέον διαθέσιμο)

Triclosan

Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό δέρματος και συστατικό σε φαρμακευτικό σαπούνι και διάλυμα.

 

Παράγωγο κινολόνης

 

Θειική υδροξυκινολίνη

Θειική υδροξυκινολίνη καλίου

Chlorquinaldol

Χλωριούχο δεκαλίνιο

Διιωδοϋδροξυκινολίνη

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών, σε παστίλιες λαιμού και ως απολυμαντικό δέρματος.

 

 

 

   

Χρήσεις αντισηπτικών

Το αντισηπτικό χρησιμοποιείται κυρίως για τη μείωση των επιπέδων μικροοργανισμών στο δέρμα και τους βλεννογόνους . Το δέρμα και οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης και του κόλπου φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών (οι οποίοι συνήθως είναι αβλαβείς).

 

Όταν το δέρμα ή οι βλεννογόνοι καταστραφούν ή παραβιαστούν κατά τη χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιείται αντισηπτικό για την απολύμανση της περιοχής και τη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης .

Τα άτομα που θεραπεύουν ασθενείς με πληγές ή εγκαύματα θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό διάλυμα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

 

Τα αντισηπτικά χρησιμοποιούνται για:

  • Πλύσιμο χεριών — Τα διαλύματα γλυκονικής χλωρεξιδίνης και ποβιδόνης- ιωδίου χρησιμοποιούνται συχνά σε τρίψιμο χεριών και τρίψιμο χεριών  σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Το αλκοόλ σε συγκεντρώσεις > 60% θα καταστρέψει παθογόνους παράγοντες όπως ο ιός SARS-CoV-19.

 

  • Προεγχειρητική απολύμανση δέρματος — αντισηπτικά που εφαρμόζονται στο σημείο της επέμβασης για τη μείωση της χλωρίδας του δέρματος. Πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη στο πρόσωπο, καθώς αυτά μπορεί να τραυματίσουν το μάτι προκαλώντας κερατίτιδα .

 

  • Απολύμανση βλεννογόνου — Αντισηπτικές καταιονίσεις μπορεί να ενσταλάσσονται στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τον κόλπο για τη θεραπεία λοιμώξεων ή τον καθαρισμό της κοιλότητας πριν από τον καθετηριασμό.

 

  • Πρόληψη και θεραπεία μολυσμένων πληγών και εγκαυμάτων — Τα αντισηπτικά σκευάσματα διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού από τον φαρμακοποιό σας για τη θεραπεία μικροκοψίματος, εκδορών και εγκαυμάτων.

 

  • Αντιμετώπιση λοιμώξεων του στόματος και του λαιμού — Το χλωριούχο δεκουλίνιο έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και είναι το ενεργό συστατικό των αντισηπτικών παστίλιων για το λαιμό.

 

 

H κατάλληλη επιλογή για το πολύ ευαίσθητο δέρμα

Αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα μπορείτε να χρησιμοποιείται ένα αντισηπτικό χωρίς αλκόολ.Το χλωριούχο βενζαλκόνιο (Benzalkonium chloride) είναι μια επιλογή, καθώς πρόκειται για αντισηπτικό παράγοντα που έχει βρεθεί ότι απενεργοποιεί τον COVID-19. Παρόλα αυτά δεν σκοτώνει τόσους λοιμώδεις μικροοργανισμούς όσους η αλκόολη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο The Journal of Hospital Infection παρατήρησε ότι το χλωριούχο βενζαλκόνιο αδρανοποιεί τον κορονοϊό τόσο σε χέρια όσο στις επιφάνειες. Οι ερευνητές πάντως σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη της χρήσης τους αντί της αλκόολης ειδικά στα άτομα με δερματικά προβλήματα. Επίσης, οι υγειονομικοί ενδεχομένως να είχαν μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση αυτού του αντισηπτικού με αυτό το συστατικό διότι έχει λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα αντισηπτικά που περιέχουν αλκόολη.

 

Ανακάλυψε τα καλύτερα αντισηπτικά για κάθε χρήση στο online φαρμακείο Dpharmacy! 

 

Προφυλάξεις κατά τη χρήση αντισηπτικών

 

Το ισχυρό αντισηπτικό θα πρέπει να αραιώνεται πριν εφαρμοστεί στο δέρμα, καθώς τα συμπυκνωμένα προϊόντα συμπεριλαμβανομένης της χλωρεξιδίνης μπορεί να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα ή σοβαρή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής . Η παρατεταμένη επαφή με αραιό αντισηπτικό μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβρωτική δερματίτιδα εξ επαφής, όπως περιγράφεται με επιδέσμους εμποτισμένους με χλωρεξιδίνη.

 

Το αντισηπτικό που αγοράζεται από το φαρμακείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από μία εβδομάδα. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό και επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν:

  • Υπάρχει μια μεγάλη πληγή, βαθιά τομή, μεγάλο έγκαυμα ή τριβή ενσωματωμένη με σωματίδια που δεν ξεπλένονται.
  • Η πληγείσα περιοχή δεν έχει επουλωθεί ή βελτιωθεί.

 

  • Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά για τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος ή της βαθιάς λοίμωξης του δέρματος. Να θυμάστε ότι το αντισηπτικό μειώνει μόνο τους μικροοργανισμούς στην επιφάνεια του ιστού και ότι θα χρειαστούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μόλυνσης εντός των ιστών.

 

Άτομα με αλλεργίες οποιουδήποτε είδους θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν χρησιμοποιήσουν ένα αντισηπτικό προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή. Ορισμένα αντισηπτικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής . Η χλωρεξιδίνη έχει αναφερθεί ότι σπάνια προκαλεί αναφυλαξία .

 

  

Είναι επικίνδυνη η αιθυλική αλκοόλη για το δέρμα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το καλύτερο απολυμαντικό χεριών έχει ως βάση την αιθυλική αλκοόλη. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εύφλεκτο προϊόν και πρέπει να διατηρείται μακριά από θερμότητα, θερμές επιφάνειες, σπινθήρες, γυμνή φλόγα και άλλες πηγές ανάφλεξης.

 

Το αντισηπτικό χεριών με βάση την αιθυλική αλκοόλη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση, εάν ένα άτομο καταπιεί περισσότερα από δύο μπουκάλια αντισηπτικού. Επομένως, κρατήστε το μακριά από τα παιδιά.

 

Σε κάθε περίπτωση, το αντισηπτικό χεριών είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται την κατάλληλη στιγμή και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του!

 

 

Προτάσεις φαρμακείου για αντισηπτικά 

 

VKalmed Οινόπνευμα Αλκοολούχος Λοσιόν 95° Βαθμών 1 Lt

 

 

Kalochem Οινόπνευμα Καθαρό 95 Βαθμών 1Lt

 

 

Το Πρώτο Αλκοολούχος Λοσιόν - Οινόπνευμα 93 Βαθμών Με Άρωμα Λεμόνι & Γλυκερίνη 420ml

 

 

Το Πρώτο Αλκοολούχος Λοσιόν - Οινόπνευμα 70 Βαθμών Με Γλυκερίνη & Άρωμα Λεμόνι 425ml

 

 

Σύνδεσμος Alco-In Αλκοολούχος Λοσιόν Οινόπνευμα 95° Βαθμών 430ml

 

 
 

 Vkalmed Αλκοολούχος Λοσιόν 95 Βαθμών 420ml

 

 Matsuda Αλκοολούχος Λοσιόν 95 Βαθμών 350ml

← Previous Next →