facebook pixel pageview facebook pixel pageview

Αλλεργία: πώς θα την αντιμετωπίσεις!

featured_image

Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αλλεργίες, τί είναι πραγματικά η αλλεργία, πώς εκδηλώνεται, πόσα και ποια είδη αλλεργιών υπάρχουν και πώς θα τα αντιμετωπίσεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη!

Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αλλεργίες, τί είναι πραγματικά η αλλεργία, πώς εκδηλώνεται, ποια τα συμπτώματα, τρόποι αντιμετώπισης αλεργίας, πόσα και ποια είδη αλλεργιών υπάρχουν και πώς θα τα αντιμετωπίσεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη!

Διάβασε στον αναλυτικό οδηγό που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να αντιμετωπίσεις την αλεργία!

 

Περιεχόμενα οδηγός αντιμετώπισης αλλεργίας

 

 

Η άνοιξη έφτασε και μαζί της και τα πολλά είδη ενοχλητικών αλλεργιών που την ακολουθούν.Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις αλλεργίες και θα βρείς τα καλύτερα προϊόντα για να τις αντιμετωπίσεις!

 

 

Τι είναι η αλλεργία;

Αλλεργία είναι η αντίδραση του σώματός σας σε μια ουσία που θεωρεί επιβλαβή «εισβολέα». Για παράδειγμα, η επαφή με μια κανονικά αβλαβή ουσία, όπως η γύρη, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος (το αμυντικό σύστημα του σώματός σας). Οι ουσίες που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα.

 

Τι είναι η αλλεργική αντίδραση;

Μια «αλλεργική αντίδραση» είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στο αλλεργιογόνο. Συμβαίνει μια αλυσίδα γεγονότων που καταλήγουν σε αλλεργική αντίδραση.

 

Εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, την πρώτη φορά που θα εκτεθείτε σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο (όπως η γύρη), το σώμα σας ανταποκρίνεται παράγοντας αλλεργικά (IgE) αντισώματα. Η δουλειά αυτών των αντισωμάτων είναι να βρουν τα αλλεργιογόνα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους από το σύστημά σας. Ως αποτέλεσμα, μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη απελευθερώνεται και προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας.

 

 

 

Ανακάλυψε τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy τα καλύτερα προϊόντα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών!

 

 

 

Ποια είναι τα είδη των αλλεργιών και πώς αντιμετωπίζονται;

Μπορεί να παρουσιάζετε αλλεργία σε μια μεγάλη ποικιλία ουσιών – συμπεριλαμβανομένης της γύρης, της τρίχας των ζώων, της μούχλας και των ακάρεων της σκόνης.

 

Γύρη

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα , ή αλλεργική ρινίτιδα, είναι μια αλλεργική απόκριση στη γύρη. Προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο της μύτης και του προστατευτικού ιστού των ματιών σας (επιπεφυκότας).

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτέρνισμα, συμφόρηση (αίσθημα βουλώματος) και φαγούρα, υγρά μάτια, μύτη και στόμα. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν από του στόματος αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή , αντι-λευκοτριένια, ρινικά στεροειδή, ρινικά αντιισταμινικά και ρινική cromolyn . Σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα αλλεργικού άσθματος ( συριγμός , δύσπνοια , βήχας και/ή σφίξιμο στο στήθος) μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στη γύρη.

 

Τα συμπτώματα της αλλεργίας σας μπορούν να μειωθούν αποφεύγοντας τη γύρη. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όταν η ποσότητα της γύρης είναι υψηλή, κλείστε τα παράθυρά σας και χρησιμοποιήστε κλιματισμό. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας σχετικά με την ανοσοθεραπεία ("εμβολιασμοί αλλεργίας") για τη θεραπεία της αλλεργίας στη γύρη.

 

Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στη σκόνη και στις ίνες οικιακών αντικειμένων, όπως μαξιλάρια, στρώματα, χαλιά και ταπετσαρίες. Τα ακάρεα της σκόνης αναπτύσσονται σε ζεστές, υγρές περιοχές.

 

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης είναι παρόμοια με αυτά της αλλεργίας στη γύρη. Για να βοηθήσετε στη διαχείριση των αλλεργιών στα ακάρεα σκόνης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε περιβλήματα από ακάρεα σκόνης (αεροστεγή πλαστικά/καλύμματα πολυουρεθάνης) πάνω από μαξιλάρια, στρώματα και ελατήρια κουτιού. Επίσης, αφαιρέστε το χαλί ή σκουπίστε συχνά με ηλεκτρική σκούπα φίλτρου υψηλής απόδοσης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της μύτης/ματιού και του θώρακα. Μπορεί να συνιστάται ανοσοθεραπεία εάν τα συμπτώματά σας δεν ελέγχονται επαρκώς με μεθόδους αποφυγής και φάρμακα.

 

Μούχλα

Η μούχλα είναι ένα κοινό έναυσμα για αλλεργίες. Η μούχλα μπορεί να βρεθεί σε εσωτερικούς χώρους σε υγρούς χώρους, όπως το υπόγειο, την κουζίνα ή το μπάνιο, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους σε γρασίδι, σωρούς φύλλων, σανό, σάπια φύλλα ή κάτω από μανιτάρια. Τα σπόρια μούχλας φτάνουν στο μέγιστο κατά τη διάρκεια ζεστού, υγρού καιρού.

 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της μύτης/ματιού και του θώρακα. Μπορεί να συνιστάται ανοσοθεραπεία εάν τα συμπτώματά σας δεν ελέγχονται επαρκώς με αποφυγή και φάρμακα.

 

Τρίχωμα ζώων

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν από τις πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα ενός ζώου, οι οποίοι αποβάλλονται από το τρίχωμα, και από τις πρωτεΐνες στο σάλιο ενός ζώου. Τα μέτρα αποφυγής δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο η απλή αφαίρεση του κατοικίδιου ζώου από το σπίτι σας. Ωστόσο, επειδή πολλοί άνθρωποι διστάζουν να το κάνουν αυτό, τα δεύτερα καλύτερα μέτρα περιλαμβάνουν το να κρατάτε το κατοικίδιο ζώο σας έξω από την κρεβατοκάμαρά σας, τη χρήση καθαριστικών αέρα με φίλτρο HEPA και το συχνό πλύσιμο του κατοικίδιου ζώου σας (γάτας ή σκύλου).

 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της μύτης/ματιού και του θώρακα. Μπορεί να συνιστάται ανοσοθεραπεία εάν τα συμπτώματά σας δεν ελέγχονται επαρκώς με μεθόδους αποφυγής και φάρμακα.

 

Λατέξ

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία στο λάτεξ μετά από επανειλημμένη επαφή με το λατέξ. Τα λαστιχένια γάντια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική επέμβαση ή στον καθαρισμό του σπιτιού, είναι μια κύρια πηγή για την πρόκληση αυτού του τύπου αντίδρασης. Δερματικό εξάνθημα, κνίδωση, δακρύρροια και ερεθισμός των ματιών, συριγμός και κνησμός του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ.

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο λάτεξ μπορεί να είναι ήπιες, όπως ερυθρότητα του δέρματος και κνησμός. Πιο σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν εάν εκτεθούν οι βλεννογόνοι σας, όπως κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ή μιας οδοντιατρικής ή γυναικολογικής εξέτασης.

 

Η θεραπεία των αντιδράσεων λατέξ ξεκινά με την αφαίρεση του προϊόντος λατέξ. Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ, είναι σημαντικό να φοράτε ένα βραχιόλι Medic Alert® και να έχετε μαζί σας κιτ έκτακτης ανάγκης επινεφρίνης. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργία στο λάτεξ, επομένως η καλύτερη θεραπεία για αυτήν την πάθηση είναι η πρόληψη και η αποφυγή.

 

 

 

Στο online φαρμακείο Dpharmacy θα βρεις τις καλύτερες προτάσεις για την αντιμετώπιση της αλλεργίας!

 

 

 

Ορισμένα τρόφιμα

Οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται όταν το σώμα σας αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο αντίσωμα σε μια συγκεκριμένη τροφή. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση του φαγητού και τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά. Στους ενήλικες, οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες είναι τα οστρακοειδή, τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί. Στα παιδιά, περιλαμβάνουν γάλα, αυγό, σόγια, σιτάρι, οστρακοειδή , φιστίκια και ξηρούς καρπούς.

 

Εάν έχετε τροφική αλλεργία, τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν κνησμό, κνίδωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο γύρω από το στόμα σας.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας. Εάν εσείς (ή το παιδί σας) έχετε τροφική αλλεργία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ενέσιμη επινεφρίνη (αδρεναλίνη) για να τη μεταφέρετε ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι απαραίτητο σε περίπτωση που φάτε κατά λάθος τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Υπάρχουν νέες θεραπείες για τις αλλεργίες στα φιστίκια που ονομάζονται στοματική ανοσοθεραπεία.

 

Δηλητήριο εντόμου (τσιμπήματα)

Εάν πάθεις τσίμπημα μέλισσας, μια φυσιολογική αντίδραση περιλαμβάνει πόνο, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τσιμπήματος. Μια μεγάλη, τοπική αντίδραση περιλαμβάνει οίδημα που εκτείνεται πέρα ​​από το σημείο του τσιμπήματος. Για παράδειγμα, αν σας τσιμπήσουν στον αστράγαλο, μπορεί να δείτε πρήξιμο στο πόδι σας.

 

Η πιο σοβαρή αντίδραση σε ένα τσίμπημα εντόμου είναι μια αλλεργική , η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε τσίμπημα εντόμου περιλαμβάνουν:

 

Δυσκολία αναπνοής.

Γενικευμένες (ευρέως διαδεδομένες) κυψέλες που εμφανίζονται ως κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές εκτός από την περιοχή που τσιμπήθηκε.

Πρήξιμο του ιστού του προσώπου, του λαιμού ή του στόματός σας.

Συριγμός ή δυσκολία στην κατάποση.

Ανησυχία και άγχος.

Ταχύς παλμός.

Ζάλη ή απότομη πτώση της αρτηριακής σας πίεσης.

Εάν έχετε μια αντίδραση όπως αυτή, ένα εκ νέου τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

 

Μια αλλεργική αντίδραση αντιμετωπίζεται με επινεφρίνη (αδρεναλίνη). Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα μέλισσας, επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο αλλεργιολόγο/ανοσολόγο για να κάνετε μια εξέταση δέρματος ή/και αίματος για να επιβεβαιώσετε την αλλεργία σας στο δηλητήριο της μέλισσας. Εάν επιβεβαιωθεί η αλλεργία στο δηλητήριο συνιστάται ανοσοθεραπεία με δηλητήριο. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας ένα εκ νέου τσίμπημα να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.

 

 

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Τα συμπτώματα ρινικής αλλεργίας και ο αλλεργικός πυρετός αναφέρονται ως « αλλεργική ρινίτιδα ». Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα είναι ρινικές αλλεργίες που αλλάζουν με τις εποχές λόγω της γύρης από φυτά (δέντρα, χόρτα ή ζιζάνια). Τα εποχιακά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις περιόδους επικονίασης για συγκεκριμένα φυτά. Επειδή μπορεί να είστε αλλεργικοί σε περισσότερα από ένα πράγματα, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν σε διαφορετικές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους ή μπορεί να είναι σταθερά.

 

 

Όλοι παθαίνουν αλλεργίες;

Οι περισσότερες αλλεργίες είναι κληρονομικές, πράγμα που σημαίνει ότι μεταδίδονται στα παιδιά από τους γονείς τους. Οι άνθρωποι κληρονομούν την τάση να είναι αλλεργικοί, αν και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Εάν το παιδί σας εμφανίσει αλλεργία, είναι πολύ πιθανό εσείς ή ο σύντροφός σας να έχετε αλλεργίες. 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Τα συμπτώματα αλλεργίας ταξινομούνται σε ήπια, μέτρια ή σοβαρά:

 

Οι ήπιες αντιδράσεις περιλαμβάνουν τοπικά συμπτώματα (που επηρεάζουν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας), όπως εξάνθημα ή κνίδωση , φαγούρα, υγρά/κόκκινα μάτια, αλλεργική ρινίτιδα και καταρροή. Οι ήπιες αντιδράσεις δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματός σας.

 

Οι μέτριες αντιδράσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα που εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματός σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, κνίδωση και/ή πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή.

 

Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία , είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη κατά την οποία η απόκριση του σώματός σας στο αλλεργιογόνο είναι ξαφνική και επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η αναφυλαξία μπορεί να ξεκινήσει με έντονο κνησμό των ματιών ή του προσώπου σας. Μέσα σε λίγα λεπτά, εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πρηξίματος του λαιμού (που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με την κατάποση και την αναπνοή), κοιλιακό άλγος , κράμπες , έμετο , διάρροια , κνίδωση και πρήξιμο ( αγγειοοίδημα ). Μπορεί επίσης να έχετε ψυχική σύγχυση ή ζάλη , καθώς η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

Τι προκαλεί αλλεργίες;

Όταν έρθετε σε επαφή με οτιδήποτε το σώμα σας βλέπει ως «επιβλαβή εισβολέα» μπορεί να είναι αιτία αλλεργίας. Κανονικά αβλαβείς ουσίες που είναι κοινές αιτίες αλλεργιών περιλαμβάνουν γύρη, τρίχωμα ζώων, μούχλα, σκόνη, τροφές, δηλητήριο εντόμων και λατέξ

 

Τεχνικά, τα συμπτώματά σας είναι το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας γεγονότων που είναι η απάντηση του σώματός σας στον «επιβλαβή εισβολέα». Το σώμα σας «βλέπει» τον εισβολέα, παράγει αντισώματα για να πολεμήσει τον εισβολέα και με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνει ισταμίνες που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας σας.

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των αλλεργιών;

Εάν νομίζετε ότι έχετε αλλεργίες, μην περιμένετε να δείτε εάν τα συμπτώματά σας υποχωρούν. Όταν τα συμπτώματά σας διαρκέσουν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες και τείνουν να επανέλθουν, κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό στην αλλεργία/ανοσολογία.

 

Η δερματική δοκιμή αλλεργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας σας. Το τεστ εκτελείται τρυπώντας το δέρμα σας με ένα εκχύλισμα αλλεργιογόνου και στη συνέχεια ελέγχοντας την αντίδραση του δέρματός σας.

 

Εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δερματική εξέταση, μπορεί να γίνει εξέταση αίματος. Αυτό το τεστ δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο ένα δερματικό τεστ. Το τεστ αξιολογεί τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων υποδηλώνουν πιθανή αλλεργία σε αυτό το αλλεργιογόνο.

 

 

 

Βρες τώρα στο online φαρμακείο Dpharmacy φάρμακα για τις αλλεργίες στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

Αν και η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι μια σημαντική θεραπευτική προσέγγιση, συνήθως δεν τερματίζει εντελώς την αλλεργία και αλλεργική αντίδραση.

 

Φάρμακα όπως αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά ή συνδυασμός φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας σας. Ρινικά σπρέι όπως τοπικά ρινικά στεροειδή, και τοπικά ρινικά αντιισταμινικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συμπτωμάτων αλλεργίας.

 

Τα φάρμακα για το άσθμα , τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα αλλεργίας, περιλαμβάνουν:

 

  • Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά.
  • Εισπνεόμενα στεροειδή.
  • Βρογχοδιασταλτικά από το στόμα (θεοφυλλίνη).
  • Από του στόματος αντιλευκοτριένια.
  • Ενέσιμα φάρμακα, όπως το omalizumab ( Xolair ®), το dupilumab (Dupixent®), το reslizumab (Cinqair®), το benralizumab (Fasenra®) ή το Mepolizumab (Nucala®).

 

Εάν τα συμπτώματά σας δεν ελέγχονται επαρκώς με συνδυασμό μέτρων αποφυγής και τακτικής χρήσης φαρμάκων, συνιστάται η ανοσοθεραπεία («θεραπεία με εμβόλιο αλλεργίας») ή η στοματική ανοσοθεραπεία αλλεργίας. Αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή/και αλλεργικό άσθμα.

 

Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι η άρδευση με φυσιολογικό ορό χρησιμοποιώντας κιτ έκπλυσης κόλπων. Αυτά τα κιτ έκπλυσης πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή ή μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι. Για να φτιάξετε το δικό σας ξέβγαλμα, συνδυάστε μισό κουταλάκι του γλυκού μη ιωδιούχο αλάτι με μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε οκτώ ουγγιές απεσταγμένο ή βρασμένο νερό. Αυτό το μείγμα ξεπλένει τα αλλεργιογόνα και μειώνει την ποσότητα της φλεγμονής (οίδημα) που προκαλούν.

 

 

Μπορούν οι αλλεργίες να θεραπευτούν;

Οι αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μέτρων αποφυγής και φαρμάκων, καθώς και ανοσοθεραπεία αλλεργιογόνων σε σωστά επιλεγμένες περιπτώσεις.

 

 

Προτάσεις φαρμακείου Dpharmacy για την αντιμετώπιση της αλλεργίας

← Previous Next →